Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:55, 3. 1. 2023.

| Društvo

Meštani Dadinca i aktivisti na razgovoru kod predsednika Opštine - zahtevaju vanrednu sednicu Skupštine

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Rupska reka
Traže jednu tačku dnevnog reda - da se iz Prostornog plana Vlasotinca izbace sve lokacije predviđene za izgradnju derivacionih mini-hidroelektrana.; foto: T. T.

Nakon što krajem 2022. godine okupljene građane na barikadam posetio i predsednik Opštine Bratislav Petrović i obećao da će na zakonski način pokušati da spreče gradnju mini-hidrolelektrane ”Besko”, meštani Dadinca i predstavnici neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu” u sredu, 4. januara, će se ponovo sastati sa njim i zatražiti vandrednu sednicu Skupštine i to samo sa jednom tačkom dnevnog reda - da se iz Prostornog plana Vlasotinca izbace sve lokacije predviđene za izgradnju derivacionih mini-hidroelektrana.

Kako bi sprečili gradnju treće mini-hidroelektrane na Rupskoj reci meštani sela Dadince i aktivisti već 20 dana dežuraju na barikadama odlučni da privatnom investitoru Water Green Energy iz sela Kumarevo ne dozvole potpuno uništavanje reke iz koje se vodom snabdeva više od 15.000 ljudi.

Iako najavljuju da će istrajati u toj borbi koliko to bude trebalo, te da će jednu od najčistijih reka braniti životima, važan šraf u borbi protiv grdanje mini-hidroelektrana jeste Opština Vlasotinca, čije je Odeljenje za urbanizam i pored odluke Skupštine da zabarani gradnju mini-hidroelektrana na celoj teritoriji Vlasotinca, dalo privatno investitoru ”zeleno svetlo” za početak gradnje.

Predsednik Opštine Bratislav Petrović se nije pojavio pred građanima na protestu, ali je posle 12 dana na barikadama obišao Dadince i tada poručio da će Opština na zakonski način pokušati da spreči gradnju, kao i da će Opštinsko veće ispitati sve odluke nadležnog odeljenja. Bager - Rupska reka Meštani i aktivisti ne odustaju od borbe za očuvanje reke; foto: M. K.

Iz neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu” ističu da je pregled dokumentacije predugo trajao, te da će sutra na novom sastanku zatražiti vanrednu Skupštinu na kojoj bi se raspravljalo o njihovom predlogu da se iz Prostornog plana da se iz izbace sve lokacije predviđene za izgradnju.

Sutra ćemo mi, kao i predsednik Mesne zajednice Dadince ići na razgovor sa predsednikom Opštine i pokušati da izdejstvujemo vanrednu sednicu Skupštine i to sa samo jednom tačkom dnevnog reda. To je ona naša peticija koju smo podneli da izbacimo sve lokacije predviđene za gradnju, ali i da se prvenstveno ponište sve odluke vezane za mini-hidroelektranu ”Besko” - navode iz grupe ”Bitka za Vlasinu”.

Dodaju i da je prema Prostornom planu na teritoriji Vlasotinca bila u planu gradnja 13 derivacionih mini-hidroeletkrana, da ih trenutno ima 5, te da bi ta opština bila druga u Srbiji koja je donela odluku za izbacivanje lokacija. barikade Rupska reka Aktivisti ne odustaju od barikada, ali i zahteva; foto: Bitka za Vlasinu;

Prva je Soko Banja, a druga bi trebalo da budemo mi. Imamo neke nagoveštaje da će na kraju ovo sve biti završeno na dobar način i čvrsto verujemo u to, što smo već i pokazali. Budžet za narednu godinu je već određen, tu smo zakasnili, ali ćemo pokušati rebalansom i amandamanima da određen deo sredstava izdvojimo da donesemo i konačnu odluku o zabrani gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji Vlasotinca - poručuju aktivisti.

Podsetimo, samo dan nakon nakon protesta, privatni investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo stigao je na obalu Rupske reke i krenuo u raščišćavanje terena. Ipak, meštani Dadinca i aktivisti brzom intervencijom, uz pomoć policije, sprečili su početak gradnje, a od tada dežuraju na barikadama.

Investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko” dobio je dozvolu još 2019. godine, dok je prošle godine Skupština donela odluku o zabrani gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji opštine Vlasotince.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • lj

    00:13 // 5. 1. 2023.

    Ma sto ne prave te centrale u obliku starih vodenica koje su postojale i nisu UCEVILE celokupni profil reke nego koristile 1/10 prtoka vode. Niko nikada nije pravio pitanje za postojanje vodenica koje nisu narusavale ekologiju reke. DOKLE tolka GRAMEZLJIVOST?

  • Mladen

    09:43 // 4. 1. 2023.

    Trajno ukinuti te mini hidroelektrane. Zlo za prirodu zlo po čoveka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: