Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:26, 15. 1. 2023.

| Društvo

Meštani Dadinca ostaju na barikadama, za ponedeljak najavljen protest u Vlasotincu

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Rupska reka
Iz grupe "Bitka za Vlasinu" najavljuju nove proteste i nastavak blokade radova; foto: T. T.

Nakon neuspelih pregovora sa lokalnom samoupravom u Vlasotincu, meštani sela Dadince najvaljuju protest i okupljanje ispred zgrade lokalne samouprave u tom gradu u ponedeljak od 12 sati. Pozivaju i meštane okolnih sela ali i čitave Srbije da im se pridruže u odbrani Rupske reke na kojoj se planira izgradnja treće po redu mini hidroelektrane.

Članovi neformalne grupe “Bitka za Vlasinu” kažu da su razočarani ishodom sastanka koji se održao pre dva dana sa Bratislavom Petrovićem predsednikom opštine i lokalnim funkcionerima, a na kome im je ponuđeno da potpišu zajednički sporazum. Bager - Rupska reka Meštani i aktivisti pozivaju sve građane da im se pridruže u borbi; foto: M. K.

Nama je taj sporazum ponuđen kao gotova stvar, mi nismo ni pristali ni odbli da ga potpišemo, samo smo tražili da proučimo do ponedeljka i da tada donesemo odluku. Međutim, očigledno se žuri gradskoj vlasti u Vlasotincu, pa su brže bolje izdali saopštenje da smo jedini krivci za neuspeli dogovor i sve doveli do svršenog čina. To je već poznati spin, žele da nas posvađaju i razjedine, a da odgovornost svale na aktiviste - kažu članovi “Bitke za Vlasinu”.

Naglašavaju da su odlučni da istraju u borbi da se ne dozvoli izgradnja još jedne MHE na Rupskoj reci i podsećaju da je u toku postupak po zahtevu za poništenje građevinske dozvole koji je izdat još 2019. godine. MHE u blizini Vlasotinca foto Tamara Todorovic Rupska reka bogata endemskim vrstama ribe; Ilustracija; foto: T.Todorović;

Umesto da se pod hitno pronađe rešenje i način da se ukine građevinska dozvolu i da ljude koji su već 35 dana na barikadama vrate svojim kućama, članovi gradske vlasti nas zamajavaju nekim nevažnim stvarima, kako bi skrenuli sa suštine problema. Mi se za ovu stvar borimo duže od dve ipo godine i nećemo odustati, jer je zakon našoj strani. Da su u gradskoj vlasti hteli, oni su mogli sami i bez nas da potpišu sporazum sa investitorom da obustavi radove dok se sve ne završi pravosnažnim rešenjima - kažu članovi “Bitke za Vlasinu”.

U međuvremenu iz lokalne samouprave u Vlasotincu izdali su saopštenje u kome se između ostalog kaže da su pregovori propali nakon što navodno “četiri od pet delegiranih predstavnika Dedinca” pristali na sporazum, a jedan ne.

Zaključenjem ovog sporazuma smirile bi se tenzije i prestala bi potreba za bilo kakvim dežurstvima i barikadama, do okončanja postupka, što sudeći po napred navedenom, nije u interesu pojedinaca iz neformalne grupe Bitka za Vlasinu- kaže se u saopštenju gradske vlasti u Vlasotincu.

Inače, meštani Dedinca i okolnih sela već 35 dana dežuraju kako bi sprečili gradnju treće mini-hidroelektrane na Rupskoj, odlučni da privatnom investitoru Water Green Energy iz sela Kumarevo ne dozvole potpuno uništavanje reke iz koje se vodom snabdeva više od 15.000 ljudi.

Investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko” dobio je dozvolu još 2019. godine, dok je prošle godine Skupština donela odluku o zabrani gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji opštine Vlasotince.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vladan Marinkovic

    22:11 // 15. 1. 2023.

    Otac Dragise Cvetkovica je rodjen u Dadincu,znaci njegovo poreklo je iz pomenutog mesta.U znak postovanja mestani su napravili bistu u Dadincu. Potrebno je poznavati cinjenice da bi se davao komentar.
    Puna podrska u daljoj borbi za ocuvanje reke

  • Gaga

    16:18 // 15. 1. 2023.

    ...a ovi njegovi "zemljaci"nece m.h.e.;pa i u Sicevu,Ostrovici,na Vucjanki,Temskoj...su m.h.e.;hajde da ih porusimo!?!

  • Gaga

    16:14 // 15. 1. 2023.

    Iz Dadinca je,rodom,bio Dragisa Cvetkovic,napredan politicar svog vremena;ziveo u Nisu;uveo niski tramvaj;izgradio zgradu Pozorista i Skupstine grada

    • Sin Dragan

      19:47 // 15. 1. 2023.

      Auuu, ala ti lupetaš, ne brukaj se! Ne znaš da je Dragiša Cvetković rođeni Nišlija, ali važno ti je, da na sve imaš bar po dva nebulozna komentara!

    • Dusan

      22:07 // 15. 1. 2023.

      Njegov otac Jovan je iz Dadinca

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: