Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:21, 28. 3. 2023.

| Društvo

Meštani Male Plane kod Prokuplja peticijom traže semafor i pešački prelaz

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
mala plana
Skola pored državnog puta i nevidljivi peščki prelaz; Foto: Lj. M.

Preko 200 meštana Male Plane i okolnih sela potpisalo je peticiju kojom traže da im nadležni reše problem bezbednosti tokom prelaska saobraćajnice na državnom putu Prokuplje - Kuršumlija koji vodi dalje ka Kosovu i Metohiji. Put prolazi kroz centar sela u blizini škole, ambulante, pošte i prodavnice pa, ukoliko im se taj dugogodišnji problem ne reši uskoro, najavljuju blokadu tog puta.

Meštani tvrde da su se više puta dopisima obraćali nadležnim institucijama, ali da su uglavnom ostajali bez odgovora, osim u jednom slučaju kada su im iz Puteva Srbije odgovorili da za to treba projekat koji ne postoji na tom delu puta. put mala plana Put prolazi kroz centar sela; Foto: Lj. M.

Nama je kao građanima ugrožena bezbednost prilikom prelaska ove saobraćajnice gde je velika frekvencija saobraćaja, naročito leti kada su godišnji odmori, a ne postoji adekvatna, ni vertikalna, ni horizontalna signalizacija. Zbog toga se ovde često dešavaju saobraćajne nezgode, poslednja u nizu je bila prošlog leta kada je udareno dete, na sreću samo je dobilo lakše povrede - pričaju meštani.

Odmah pored saobraćajnice se nalazi Osnovna škola “Svetislav Mirković Nenad” koju pohađa oko 200 učenika koji svakodnevno prelaze državni put na kome je u nekom periodu postojao obeležen pešački prelaz, ali je zbog neredovnog održavanje najčešće potpuno nevidljiv. Osim iz Male Plane, školu pohađaju i učenici okolnih sela iz Potočića, Drenovca, Resinca, Gornje i Donje Toponice. put u maloj plani Put nebezbedan pre svega za pešake; Foto: Lj. M.

Ovo je veliki problem posebno za našu decu, koja svakodnevno prelaze magistralu. Bukvalno strepimo svakog dana kada će neko, ne daj bože, nastradati. Škola je pokušala da reši ovaj problem slanjem dopisa na koje niko ne odgovara, sada su svi meštani ovog i okolnih sela jedinstveni da to isteramo do kraja, a ako se u nekom skorijem periodu ne uradi nešto - blokiraćemo put - dodaju meštani.

Osim velike frekvencije putničkih automobila, na tom delu se nalazi i ciglana pa dnevno tu prođe i na desetine kamiona, što dodatno otežava nesmetan prolazak ljudi i dece. peticija Deo peticije građana gde traže da im se poboljša bezbednost na putu; Foto: Lj. M.

Mi samo tražimo da nam se to lepo obeleži i da bude vidljivo i danju i noću, da upozori vozače da uspore i da im se stavi do znanja da je u blizini škola i da smanje brzinu. Takve semafore smo već videli na mnogim mestima, ne znam šta je toliki prblem da se to reši. Zar treba da neko strada pa da se onda nađe rešenje? - pitaju se meštani.

U Gradskoj upravi Prokuplja upoznati su sa problemom meštana, peticiju još nisu dobili, ali naglašavaju da će pokušati da problem reše sa Putevima Srbije, te da su i ranije slali dopise da se poboljša bezbednost na tom delu puta. put mala plana Državni put vodi ka Kuršumliji i dalje ka Kosovu i Metohiji; Foto: Lj. M.

Mi smo sa Putevima Srbije pokušavali da ovo rešimo, tražili smo da se uvede ulična rasveta na delu puta o našem trošku, ali nismo dobili odobrenje. Mi smo svesni problema i važna nam je bezbednost dece, ali i svih građana i spremni smo da uradimo projekat vertikalne i horizontalne signalizacije - tvrdi Milan Aranđelović, gradonačelnik Prokuplja.

Dodaje da taj put nije u nadležnosti lokalne samouprave i za bilo kakve radove odgovorni su Putevi Srbije koji treba da daju konačnu saglasnost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Alex

    21:19 // 28. 3. 2023.

    Kako da n,e evo sve trče. Semafor na magistralnom putu? Stavite im pasarelu pa neka prelaze put preko nje. Nigde u civilizovanom svetu ne postoji semafor na lokalnom ili magistralnom putu.

    • coa

      09:35 // 29. 3. 2023.

      Najbolje onda skolu da izmeste!
      A dok se ne izmesti, semafor ili radar sa ogranicenjem brzine i pesackim.

  • Autoput

    15:58 // 28. 3. 2023.

    Kad im prodjem ja niko nece ni da prolazi, zamre mesto, će kukaju

  • Kruzni tok

    15:56 // 28. 3. 2023.

    Semafor da se stavi na.magistralnom putu u svako selo kroz koji prolazi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: