Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:04, 30. 8. 2019.

| Društvo

Meštani Medveđe danima bez vode, nadležni tvrde da su isključenja planska

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
voda kosta
Restrikcije zbog suše; Ilustracija; foto: A. Kostić

Dok građani nekoliko sela u Medveđi kažu da već 10 dana nemaju vodu, a ni Javno komunalno preduzeće ne šalje cisterne sa pijaćom vodom u tim selima, u JKP Obnova kažu da vode ima, ali su zbog suše smanjeni kapaciteti u nekim mesnim zajednicama, te da su angažovane cisterne kako bi se problem prevazišao.

Zbog problema sa vodosnabdevanjem, građani su primorani da kupuju vodu u prodavnicama i razočarani su zbog toga što im niko ne odgovara kada mogu da očekuju vodu u svojim domovima.

U 21. veku, za osnovne potrebe vodu kupuju u obližnjim prodavnicama, jer se nadležne službe nisu udostojile da pošalju cisternu sa pijaćom vodom. JKP Obnova nema odgovor kada će vode biti, a građane upućuju na Opštinu - kaže jedna građanka.

Međutim, ni iz lokalne samouprave nema odgovora, jer kako dodaje ona, predsednik Opštine Medveđa nema vremena da se bavi građanima i vodosnabdevanjem jer je kampanja za predstojeće izbore u jeku.

Direktor Obnove Stanko Milošević ne negira da ima problema sa vodosnabdevanjem, ali "da nisu toliko izraženi kao što građani tvrde".

Vode ima, ali kapacitet je smanjen i nema je u kontinuitetu. Po planu restrikcije, zbog suše se pušta voda. Jablanica je u jednom delu ostala bez vode i radimo planska isključenja. Osnovni razlog je smanjenje vode u bunarima, nivo vodostaja na vodozahvatu je smanjen, uz povećanu potrošnju. Maksimalno održavamo sistem, neke mesne zajednice imaju problem - kaže Milošev.

Dodaje da Opština radi projektno-tehničku dokumentaciju da bi se poboljšalo snabdevanje, a da su, zbog toga što Obnova nema sopstvenih cisterni, angažovane one iz Lebana i Leskovca koje snabdevaju mesne zajednice pijaćom vodom.


Pokret za razvoj Medveđe: Problem snabdevanja mora da bude prioritet

U novoformiranij Grupi građana Pokret za razvoj Medveđe smatraju da se neodgovornim ponašanjem nadležnih urušava ionako loš sistem koji vodi JKP Obnova, tako da građani već oko 7 dana nemaju elementarne uslove za život.

Danas je postavljena cisterna sa vodom ispred Doma kulture koja curi, a dovežena je iz Lebana i ovo ne bi bilo čudno da Opština Medveđa nema svoje komunalno preduzeće koje izgleda ne radi svoj posao. Zašto se ne uloži u veći vodozahvat, koji bi obezbedio građanima redovno snabdevanje vodom tokom letnjih meseci? - pitaju u Pokretu.

Dodaju da lokalna samouprava ulaže novac u besmislene projekte i pozivaju građane na bojkot izbora, jer sve prijavljene liste nemaju plan da rade u korist građana.

Za to vreme, odlazeća vlast u izbornoj kampanji za 8. septembar prikuplja podršku preko omladinaca iz drugih mesta, dok naša deca beže iz Medveđe i sele se jer nemaju posao, normalne uslove za život, za ženidbu i opstanak - dodaju u Pokretu.

Podsećaju i da je tokom juna došlo do pojave nesnosnog smrada u Novom naselju kada se kanalizacija spustila u veštačko jezero i time uništila riblji fond, a da se vlast i dalje bavi kampanjom za predstojeće izbore.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    08:42 // 31. 8. 2019.

    I mi u Malči nemamo vodu mesecima unazad

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: