Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:59, 2. 12. 2023.

| Društvo

Meštani Predejana protestom ukazali da su "odsečeni od civilizacije"

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
1701458782625
Ukazuje na probleme meštana Predejana; foto: Mateja Nikolić

Mesec i po dana bez pitke vode, a sa prvim snegom ove zime i struje, bez asfalta i kanalizacije, ali i grejanja u školi, tako žive meštani Predejana, koji su nedavno protestovali, jer su praktično "odsečeni od civilizacije", kaže Mateja Nikolić iz Pokreta slobodnih građana koji ih je posetio.

1701458818980 Ukazuje na probleme meštana Predejana; foto: Mateja Nikolić Nikolić kaže da je 200 stanovnika manje u Predejanu, maloj varoši kod Leskovca na jugu Srbije, jer prema poslednjem popisu ima oko 900 stanovnika. Razlog za ovako poražavajuću statistiku je, smatra, to što su meštani poslednjih nekoliko godina odsečeni od civilizacije.

Glas meštana se ne čuje, Ulica Sinadina Milenovića još uvek nije asfaltirana iako je započeta i završena tek četvrtina. Nepostojanje kanalizacije, koja se izliva posred ove ulice, je još jedan od problema. Ovo je strašna stvar jer ukoliko bi se nešto desilo u ovom delu varoši, vozila hitne pomoći, ali i vatrogasna vozila, ne bi mogla da izađu na teren - priča Nikolić.

Pre mesec i po dana su ostali bez vode za piće, a nedavno kada je pao prvi sneg ove zime bez ikakve vode, ali i bez struje, a Nikolić napominje da su mesecima upozoravali da će se drveće obrušiti i pokidati žice, ali da za to niko nije mario. 1701458845153 Ukazuje na probleme meštana Predejana; foto: Mateja Nikolić

Zato su nedavno protestovali, a Mateja Nikolić iz PSG objašnjava koje su probleme još javno izneli.

Nasilje je što ovi ljudi u trećoj deceniji 21. veka nemaju vodu za piće, što su 4 dana bili potpuno bez struje i vode. Nasilje je što nemaju asfaltiranu ulicu niti kanalizaciju. Nasilje je što Dom zdravlja radi samo radnim danima u prepodnevnoj smeni od 7 do 14 časova. Nasilje je što deca u osnovnoj školi, koja je pre par dana proslavila svoj 150. rođendan, nemaju grejanje pa moraju da prate nastavu online. Nasilje je što Predejane nema Dom kulture. Nasilje je što ovde nema više putničkih vozova godinama unazad. Nasilje je što zbog ovih stvari moramo da protestujemo jer izgleda da se elementarna ljudska prava, garantovana Ustavom RS, ovde ne poštuju - istakao je.

Zaključio je da će zbog svih problema koje navodi meštani Predejana 17. decembra glasati za promene, odnosno novu vlast koja će zaista brinuti o njima i zastupati njihove interese, a da li će tako i biti biće poznato za nešto više od 3 nedelje, koliko je ostalo do vanrednih lokalnih i parlamentarnih izbora u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Realni

    10:55 // 3. 12. 2023.

    Na jugu Srbije sem u Nišu uvek je vladao SPS uz Jul, pa onda SNS....Ne kažem da bi drugi bili bolji ali Tončev je tamo zakon

  • budi realan

    09:06 // 3. 12. 2023.

    Realni, a šta je bilo pre 1945 u Predejanu? Ja ću ti reći, bilo je selo BEZ infrastrukture sa oko 400 duša.

  • Miksa

    13:29 // 2. 12. 2023.

    Siguran sam da je gradjanima Predjana i većini sela, varošica i gradića u Srbiji koji nemaju elementarnu infrastrukturu i uslove za život, važnije pitanje Kosova, sankcija Rusiji i približavanje Briks-u i verujem da će skoro 95% njih glasati za Njega koga vide više puta dnevno na TV. Stanovnici najbogatijih sredina poput recimo Starog grada u Bg glasaće obrnuo jer su nezadovoljni. Paradoks...

    • Realan

      19:22 // 2. 12. 2023.

      Najtuznija prica je da mestani Predejana na zalost nemaju za koga da glasaju na ovim izborima.Ovakva dotrajala i nedostajuca infrastruktura varosice datira od 1945 god do danas. SPS od 1990 do 2.000 godine10 godina) im nije resio problem kao i DOS od 2.000 do 2012 (12 godina) i naravno AV od 2012 do 2023(11 godina).Ovo nisu njihovi problemi od “juce” vec traju decenijama unazad.Nema nade za njih.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: