Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:53, 23. 10. 2018.

| Društvo

Meštani Rakite prekinuli izgradnju vodozahvata za mini-hidroelektranu

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Meštani sprečili nastavak radova
Meštani sprečili nastavak radova; foto: Lj. F.

Oko pedesetak meštana sela Rakita i aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine sprečili su dalje radove na izgradnji vodozahvata za mini-hidroelektranu tako što su se isprečili između bagera i parcele gde je mašina kopala. Meštani nastavljaju svoju borbu i najavljuju protest za petak ispred Opštine Babušnica.

Radovi na Rakitskoj reci počeli su pre više od godinu dana, a nakon pauze zbog izmene urbanističkog plana trebalo je da budu nastavljeni ovih dana. Ipak, meštani sela usprotivili su se nastavku uništavanja svoje reke, a situacija je kulminirala danas kada su fizički zauzeli parcelu koja je trebala da se kopa, a izvođač radova nakon intervencije policije povukao svoje radnike.

Došli su sada pred zimu da nastave radove, ako bude padavina, kiša će potkopati put koji je ionako već urušen i ne možemo da ga koristimo. Investitor se krije se iza dozvola koje su mu izdala Opština i nadležna ministarstva. Ali nema našu dozvolu, mi ne dozvoljavamo da se nastavi urušavanje našu reke. Ne može da prođe kroz naše privatne parcele ako mu ne dozvolimo, a nas ne interesuju novac - kažu meštani.

Investitor Goran Belić iz Beograda koji je danas bio prisutan na gradilištu kaže da ima problem sa samo nekolicinom meštana, dok sa ostalima dobro sarađuje, i dodaje da kada je 2013. godine započeo sa projektom niko od njih se nije bunio. Postavio je i kamere na koje gledaju na gradilište, zbog, kako kaže, bezbednosti. Kamere postavljene zbog bezbednosti Kamere postavljene zbog bezbednosti; foto: Lj. F.

Tada se niko nije bunio, da su se oni usprotivili, ja bih se pokupio i pronašao drugu lokaciju u Srbiji. Sada je kasno, radovi su pri kraju, očekujem da se do kraja godine sve završi. Njih je samo desetak, ostali su došli iz Babušnice ili Pirota. Mašinska zgrada se nalazi u selu Zvonce, a sa njima nema nikakvih problema - kaže Belić.

Ipak tridesetak meštana koji su izašli ispred mašina tvrde da imaju potpise 166 stanovnika koji se protive izgradnji. Namera im je jasna - da prekinu i spreče radove dok mogu, jer je za njih reka izvor života.

Predsednik Saveta mesne zajednice i najglasniji protivnik izgradnje mini-hidroelektrane Desimir Stojanov kaže da će se boriti dok mogu.

Juče su opet nastavljeni radovi, ali on nema našu dozvolu da gradi. Jedini vidljiv put u katastru je uništen, ne možemo da odemo do svojih njiva. Ušao je u privatno imanje koje je pod sudskim sporom. Sada kopa na tom mestu, on je sila, on je vlast. Ne može bez naše saglasnosti da sagradi vodozahvat, a mi ne dozvoljavamo - odlučan je Stojanov.

Podršku meštanima sela Rakite pružili su i aktivisti inicijative Odbranimo reke Stare planine koji sa sličnim problemima susreću u svom kraju. Iako selo Rakita ne pripada Staroj planini to ih nije sprečilo da dođu i pruže pomoć svojoj “braći u borbi”.

Aktivista Aleksandar Panić kaže da su ih meštani sa kojima tesno sarađuju obavestili da se radovi nastavljaju, te su došli da im pomognu i pruže podršku. U pomoć pristigli i aktivisti sa Stare planine U pomoć pristigli i aktivisti sa Stare planine; foto: ORSP

Investitor je dobio dozvolu za radove po najnovijoj izmeni urbanističkog projekta. Meštani nisu nikad pitani da li žele uništenje reke. Na jednoj privatnoj parceli fizički smo seli na parcelu i sprečili izvođače da nastave sa radovima. Najverovatnije će doći do suda, jer je vlasnik parcele pokrenuo postupak za sprečavanje radova. Ne postoji nikakav ugovor između njih. Branimo privatnu imovinu - kaže Panić.

Okupljeni su palili sveće pored reke jer ih za nju veže tužna sudbina deteta koje se pre više godina utopilo baš upravo pored mesta gradnje vodozahvata, ali i zbog trenutnog uništavanja korita. Na licu mesta pojavila se i policija nakon poziva meštana i nakon konsultacija sa tužilaštvom, meštanima i investitorom radnici su se povukli sa gradilišta.

Time je ispunjen cilj današnjeg okupljanja, a meštani svoju borbu nastavljaju u petak 26. oktobra u 12 sati za kada su prijavili protest ispred zgrade Opštine Babušnica. Podršku će im opet pružiti i aktivisti sa Stare planine.

Podsetimo, meštani Rakite protestvovali su 23. juna na dan Međunarodnog uspona na Ruj, kada su takođe imali podršku aktivista sa Stare planine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksic

    09:59 // 24. 10. 2018.

    Pa sta jos treba da uradimo mi iz gradova? Da povecamo font na objavama? Da boldiramo slova?

  • Oscar Pitagor

    09:12 // 24. 10. 2018.

    Држ се земљо... https://www.youtube.com/watch?v=sQgSuo09e0I

  • bugarin

    19:23 // 23. 10. 2018.

    Svi na protest.Ne okupatoru!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: