Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:48, 31. 3. 2022.

| Društvo

Meštani Temske traže podršku svih kandidata na izborima za rešavanje problema zbog rada HE Pirot

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Autor se fotografijom bavi od 2014. godine
Temštani izneli zahteve; foto: Vanja Keser

Nekoliko dana pred 3. april, kandidatima na parlamentarnim i predsedničkim izborima obratili su se Temštani koji od njih traže podršku u regulisanju rada Hidroelektrane Pirot. Izgradnjom akumulacije Zavoj, reka Temštica je, prema njihovim procenama, izgubila oko 80% vode, pa zauzvrat traže da se u njihovom selu izgradi kanalizacija.

Kako kažu u saopštenju koje je potpisao predsednik Mesne zajednice Tomislav Pančić, žele ono što se u civilizovanom svetu podrazumeva. Traže podršku za dva zahteva:

Da se od juna do septembra održava visok nivo akumulacije koji omogućava ispuštanje vode sa površine jezera nizvodno od brane i time stvaraju uslovi za rekreaciju i razvoj turizma na Temštici, Nišavi i Zavojskom jezeru, kao i da se vodi računa o mrestu riba u akumulaciji i Nišavi.

Da Elektroprivreda Srbije na ime obeštećenja za oduzimanje 70-80% voda Temštice izgradi kanalizaciju u selu Temska. Mislimo da je svima jasna veza između mogućnosti prirodnog pročišćavanja i veličine reke bilo kog naselja i šta znači oduzeti 80% voda reke kroz naselje.

Objašnjavaju da Hidroelektrana Pirot koristi vodu iz veštačkog Zavojskog jezera na reci Visočici, koja je puštena u rad 1990. godine i da je izgradnjom Hidroelektrane skrenut tok reke Visočice u Nišavu, čime je reci Temštici, koja protiče kroz selo Temska, oduzeto 70 - 80% voda.

Od početka rada do danas hidroelektrana Pirot se ne obazire na potrebe za vodom ljudi i biljnog i životinjskog sveta pa tako imamo potpuno pražnjenje akumulacije u turističkoj sezoni, rad hidroelektrane u letnjim mesecima, što čini Nišavu kroz Pirot ne samo neupotrebljivom za rekreaciju, već i opasnom po život, uništavanje ikre i riblje mlađi u vreme mresta riba itd. - saopštavaju meštani.

Kažu da za 32 godine rada Hidroelektrana nije uložila ništa kao kompenzaciju za ogromnu štetu koja je nastala njenom izgradnjom, najviše za selo Temska.

Da sve bude još neshvatljivije: hidroelektrana, s obzirom na dotok vode u akumulaciju i snagu generatora, godišnje može da radi samo 2-3 meseca, pa se postavlja pitanje kako je moguće ne planirati njen rad u periodima godine kada je šteta po lokalnu zajednicu i prirodu najmanja (kratkotrajna uskakanja u vrhovima opterećenja sistema niko ne dovodi u pitanje) - saopštavaju Temštani.

Podsetimo, Temštani su 2017. godine tražili rešenje svojih, ali i problema meštana okolnih sela od predsednika Vučića. Te godine organizovali su i akciju "za spas Toplodolske reke" i napravili performans na kome su se pomolili, jer više od 8 meseci nadležni nisu reagovali i odgovarali na njihove zahteve.

Akumulacija Zavoj je nastala prirodnim putem, nakon klizišta iz 1963. godine, kojim je stvorena prirodna brana na reci Visočici. Problem ispuštanja Zavojskog jezera našao se nedavno i u spotu za novu pesmu Nikole Vranjkovića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • AirWick

    16:51 // 1. 4. 2022.

    Nije ova garnitura kriva. Krivi su žuti. Oni su ispustili svu vodu iz jezera. Mi to samo tek sada vidimo (namig)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: