Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:07, 13. 3. 2020.

| Društvo

Meštani Ulice Zorana Krasića bi i dalje da vrate staro ime ulice, Zaštitnica misli da su zakasnili

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
ulica
Stanari žele stari naziv; foto: B.J.

Nema kršenja procedure u promeni imena niške Ulice 12. srpske brigade u Ulicu Zorana Krasića, kaže Zaštitica građana Niša Sanja Stojančić i dodaje da bi trebalo menjati zakonske regulative i uključiti građane u odluku o promeni imena ulice. Meštani ovog dela Niša ne odustaju i čekaju mišljenje republičkog ombudsmana.

Zvaničnim dopisom su stanovnici ove ulice poslali pritužbu i peticiju, ukazujući na to da nisu pitani da li žele da menjaju ime ulice, da je potrebna vremenska i istorijska distanca od smrti osobe do trenutka dobijanja ulice, kao i da je zahtev za promenu potekao od jednog čoveka - njihovog komšije radikala Nikole Savića.

Međutim, Zaštitnica građana Sanja Stojančić odgovorila im je da kršenja procedure nije bilo.

Predmetnu odluku nije donela Komisija, već Skupština na predlog Komisije za nazive delova naseljenih mesta i imena ulica, pa samim tim Komisija nije dužna da predmetnu ulogu menja i poništava, a ovo posebno iz razloga, jer je ista doneta u skladu sa propisanom procedurom - piše u odgovoru zaštitnice.

Ona za Južne vesti kaže da zakon i pravilnici ne predviđaju da prilikom promene imena ulica građani moraju da budu uključeni, ali se kaže da to treba menjati i treba naći prostor za mišljenje stanovnika ulice.

Procedura je takva da se obavlja bez učešća građana u procesu odlučivanja i to je nešto što bi trebalo da se dopuni i promeni nekom vrstom javne rasprave ili nekog izjašnjenja građana kroz javnu anketu. To bi trebalo da se reguliše zakonski. Mi smo dobili izjašnjenje Komisije i to je argumentovano zaključkom MInistarstva državne uprave i lokalne samouprave - kaže zaštitnica.

Stanari Ulice Zorana Krasića pisali su i Ministarstvu i tražili da povuče svoju saglasnost, ali su ih oni takođe uputili na lokalnu Komisiju.

...neophodno je da se obratite Gradskoj upravi Grada Niša, Komisiji za nazive delova naseljenih mesta i ulica i iznesete primedbe zbog promene naziva ulice - piše u obaveštenju.

Komisija je već ranije odgovorila stanarima slično kao i zaštitnici - procedura je ispoštovana. Zato meštani kažu da institucije sa njima igraju “ping-pong” prebacujući odgovornost.

Moramo da sačekamo još jedan papir, jer mi smo poslali i republičkom Zaštitniku građana. Onda ćemo da vidimo šta ćemo dalje, ali ako oni prebacuju jedan na drugog, šta mi tu više možemo. Jedan opšti javašluk - kaže jedan meštanin.

Zaštitnica Stojančić misli da su stanari malo zakasnili i da je trebalo ranije da se obrate i Ministarstvu i njoj. Suštna je kako kaže, da ne postoji obaveza izvršne vlasti da pita građane za mišljenje kada im menja ime ulice.

Dodaje i da su iz resornog Sekretarijata dobili informaciju da su svi građani Krasićeve ulice obavešteni da je ime ulice promenjeno i podseća da lična dokumenta ne moraju da menjaju odmah, nego tek kada im za to dođe vreme.

Podsetimo, Ulica 12. srpske brigade je nedavno ponela ime dugogodišnjeg člana Srpske radikalne stranke iz Niša Zorana Krasića, a da li je za to prošlo dovoljno vremena od njegove smrti, zaštitnica kako je rekla, nije uspela da utvrdi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lokica

    18:36 // 13. 3. 2020.

    Meni ne smeta promena naziva, nije tacno da su svi iz ulice protiv menjanja. Ko ce svima ugoditi...

  • Skandalizovani građanin

    15:46 // 13. 3. 2020.

    I tako, doživesmo ocenu niške narodne vlasti da je cela jedna antifašistička 12. BRIGADA ratnika manje zaslužna od radikalske 'gromade' ZORANA KRASIĆA?!
    I sad se o ulici barata paragrafima, a REČ JE O MORALU Skupštine na čelu sa nemuštim Vulinovim poslušnikom i davno olinjalim prof.dr 'socijalistom' koji bi uvek 'da povede narod' pa se prišljamči uz demokrate, uz krasićevce, uz.., a iza njega?

  • Stole Bujanovac

    13:13 // 13. 3. 2020.

    Ulica moja iz brucoških dana..ne skrnavite je novim imenom molim vas..pa čime je taj lik zaslužio da ulica ponese njegovo ime.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: