Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:49, 3. 12. 2015.

| Društvo

Meštani Vučja traže referendum o statusu gradske opštine

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
490x370-vucje-centar.jpg
Vučje izgubilo status opštine pre 50 godina; Centar Vučja; foto: JV

Komisija koja ima obavezu da razmotri građansku inicijativu za formiranje posebne opštine Vučje održala je 5 tribina na kojima je razgovarala sa meštanima sela obuhvaćenim „otcepljenjem“ i na njima je zaključeno da bi to dovelo samo do dupliranja lokalne administracije.

Sa druge strane, podnosioci inicijative da Vučje postane samostalno tvrde da leskovački političari na tribinama vode javnu raspravu u tom kraju sa partijskim aktivistima, a ne građanima, dok ih gradonačelnik sa druge strane optužuje da kao pokretači svega nisu čak prisustvovali nijednoj tribini. 2 Cvetanovic Cvetanović ne daje Vučje; foto: JV

Ni na jednoj od tribina nije se pojavio inicijator „otcepljenja“ i podnosilac zahteva Branislav Blagojević. I da li je to u redu? Gde je bio da i on, kao član te komisije, razgovara sa svojim komšijama, a sada da odbornike obavesti o zaključcima sa tih tribina? - pita gradonačelnik Cvetanović.

On ističe da je Grad Leskovac mogao u startu „po Zakonu“ da odbije inicijativu, ali da je lokalna samouprava izašla u susret da razmotri predlog potpisnika inicijative kojih je bilo oko 2.000.

Tamo piše da bi posebnu opštinu Vučje trebalo da čini 27 naseljenih mesta, a inicijativu nije potpisao nijedan meštanin Barja, Melova i još nekoliko sela. To je bio dovoljan razlog da odbacimo inicijativu, ali nismo - kazao je Cvetanović.


“O opštini Vučje odlučju SNS i Nova Srbija, a ne građani”

Blagojević sa druge strane tvrdi da se već na prvom sastanku videlo da se tribine zakazuju “radi davanja legitimiteta unapred donetom negativnom rešenju na inicijativu Porečjanaca”. 4 Blagojevic Branislav Blagojević tvrdi da o Vučju odlučuju političari, a ne građani; foto: JV

Upravo je to razlog zbog koga nisam prisustvovao zakazanim tribinama, kao i iz razloga što nisam član nijedne partije, a ove tribine nisu bile skupovi građana, već partija vladajuće koalicije - SNS-a i Nove Srbije - kaže Blagojević.

Tvrdi da se na tim tribinama širi neistina i vrši zastrašivanje građana.

Svuda, bez izuzetaka, govorilo se o nevažećim potpisima. Radi utvrđivanja činjeničnog stanja, pozivamo nadležne organe da zvanično i poimenično saopšte koji su to potpisi nevažeći i konačno odgovore na suštinsko pitanje: Da li ima 622 predata validna potpisa, koliko je potrebno za podnošenje Inicijative? - pita Blagojević.

On potseća da je već prošao rok od 2 meseca u okviru koga je Skupština grada trebalo da raspravlja o ovom pitanju.

Umesto da Komisija profesionalno odradi posao jer je čine nosioci funkcija gradske vlasti i oni koji bi trebalo da budu predstavnici svih nas, oholi govori, obojeni neprijateljskim stavom pojedinih članova, bili su usmereni na vređanje i pokušaj poniženja pristalica Inicijative - tvrdi predsednik Inicijativnog odbora.

Blagojević poručuje nadležnim organima da raspišu referendum ukoliko žele realnu sliku o volji građana za formiranje Gradske opštine Vučje.


Borba oko vode

3 Borba oko Fabrike vode između gradskih vlasti i inicijatora "otcepljenja"; foto: JVPrema predlogu ovog odbora, buduća opština Vučje obuhvatala bi teritoriju 27 naseljenih mesta sa oko 14.561 stanovnikom, od kojih 12.440 sa biračkim pravom.

U njenom sastavu ne bi bila sela Veliko Trnjane, Gornja i Donja Jajina, Šišince i Kukulovce.

Podnosiocima inicijative se najviše zamera da nisu napravili nikakvu strategiju i ekonomski plan za razvoj samostalne opštine.

Šta su mislili, da će Fabrika vode, koju je godinama gradio Živojin Stefanović, a ja je otvorio, da će da pripadne njima i da će od toga da žive? Neće moći - naglašava gradonačelnik Cvetanović.

Fabrika vode u Gorini je zapravo deo vodosistema Barje. Ovo područje bi formiranjem nove opštine pripalo upravo Vučju.

Inače, Izgradnja Vodosistema „Barje“ započela je osamdesetih godina prošlog veka, a sistem je završen i pušten u funkciju 30 godina od početka izgradnje.Sadašnji gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je 2008. godine, kao predsednik Skupštine grada, inicirao ratifikovanje ugovora sa republičkom Direkcijom za vodu na osnovu kojeg su Grad i država uložili po 5 miliona evra, pa je vodosistem počeo da radi 2010. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: