Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:20, 18. 11. 2023.

| Društvo

Meštani aleksinačkog sela Vrelo traže prevoz ili će bojkotovati izbore

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
selo vrelo
Aleksinačko Vrelo kažu deceniju zaboravljeno; foto: GoogleMaps/Stefan Milošević

Pre tri godine su meštani sela Vrelo, koje se nalazi između Aleksinca i Niša, ali pripada aleksinačkoj Opštini, ostali bez prevoza, koji od tada kažu da traže od nadležnih. Nije bilo reakcija pa je Mesna zajednica ponovo pokrenula tu inicijativu mesec dana pred izbore, a meštani "prete" da će ih bojkotovati ako se njihovi zahtevi ne ispune.

Dok učesnici izborne trke daju predizborna obećanja, meštani aleksinačkog sela Vrelo najavljuju bojkot izbora ako ne dobiju prevoz u selu koje, kako kaže predsednik njihove Mesne zajednice Bojan Đorđević, izgleda kao da je ostalo u 15. veku.

Procenjuje da ima oko 150 stanovnika, ali da su zaboravljeni poslednjih 10 godina, a posebno pre 3 kada im je ukinuta linija autobuskog prevoza.

Ista nam je kilometraža do Niša i do Aleksinca, ali veći broj ljudi gravitira ka Nišu, jer uglavnom tamo rade, deca idu u školu, kod lekara. Prevoz je ukinut pre tri godine, linija Vrelo - Niš, sad ide samo do Paligraca koje je 4 km udaljeno od nas. Ja sam za decu obezbedio na jedvite jade par dana pre početka školske godine da ih vozi jedan privatnik do škole, ali to je samo do nove godine rešenje posle toga ne znamo šta će da bude - navodi Đorđević.

dopis meštana Meštani "prete" bojkotom izbora; foto: A. M. Đorđević kaže da jedino što je Opština Aleksinac uradila u poslednjoj deceniji su "nasipani neki putevi recikliranim asfaltom", da se seoski Dom potpuno urušio i da ne žele da ga renoviraju, propada i zgrada Osnovne škole u koju idu deca do 4. razreda, a da im je najbliža prodavnica udaljena 8 km.

Pre nekoliko dana su se zato sastali u selu i odlučili da stava na papir svoje zahteve, a trenutno je to samo prevoz.

Savet Mesne zajednice Vrelo pod hitno zahteva uvođenje tj. produženje autobuske linije Niš - Paligrace - Vrelo u dužini od 4 km od Paligraca. Pošto stanovnici sela Vrela idu u srednje i više škole u Niš, a stariji meštani treba da odu na lekarske preglede takođe u Niš, preko potrebno je aktivirati autobuski prevoz na ovoj relaciji. Ukoliko ne bude uveden autobuski prevoz na pomenutoj relaciji meštani sela Vrela će bojkotovati predstojeće izbore - odlučili su meštani.

Predsednik Mesne zajednice kaže da im je to jedina šansa da pokušaju da ih nadležni čuju, jer tvrdi da njega predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević već 3 meseca ne želi da primi na razgovor, a da je odbijen i njegov zahtev da se vide sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski, s obzirom na to da ovo selo pripada aleksinačkoj opštini, ali da je na istoj udaljenosti i od niške Opštine Crveni Krst.

Radičević do objavljivanja teksta nije odgovorio na pitanja novinara koja su mu upućena, a meštani kažu da ovog puta očekuju njegovu reakciju.

Podsetimo, u aleksinačkom kraju ovo nije jedinstven slučaj da meštani "prete izborima", jer su nedavno na Aleksinačkom rudniku pokrenuli peticiju kojom traže ambulantu i apoteku, ali pre izbora jer neće "džabe da glasaju".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    07:28 // 23. 11. 2023.

    Jedini nacin da se bunis u ovoj zemlji je pred izbore,i to ce biti kratkotrajno resenje u stilu'drzi vodu dok majstori odu"...opet ce vas preveslati mangupi,bice prevoza kad i zaobilaznica oko Nisa

  • Некада

    20:27 // 22. 11. 2023.

    Некада су и села Палиграци, Веле Поље, Горња и Доња Трнава, припадали општини Алексинац, а сада су у општини Ниш. Природно је да и село Врело припадне Граду Ниш, јер у целости гравитира према Нишу.

  • Dragan

    23:37 // 21. 11. 2023.

    Dobice garant prevoz do glasackog mesta uz kartu besplatnu na taj dan ako zaokruze 1...a dalje videcemo,sigurno ce biti do 2027...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: