Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:56, 6. 11. 2018.

| Društvo

Meštani i aktivisti vratili Rakitsku reku u svoje korito

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Reka vraćena u svoje prvobitno korito, sada ide direktno na gradilište vodozahvata
Reka vraćena u svoje prvobitno korito, sada ide direktno na gradilište vodozahvata; foto: ORSP

Nakon jučerašnjeg sukoba sa privatnim obezbeđenjem koje je angažovao investitor mini-hidroelektrane, danas se u selu Rakita okupilo više od 100 aktivista iz cele Srbije da bi pokazali solidarnost sa lokalnim stanovništvom i podržali ih u svojoj nameri da sačuvaju svoju reku. Posle Rudinjske reke, sada je i Rakitska reka vraćena u svoje prvobitno korito, koje je radovima na vodozahvatu bilo izmenjeno.

Tenzije u selu Rakita danas su se smirile, ali ne zbog nezapamćenog prisustva policije u selu, već zbog odluke meštana i aktivista inicijative "Odbranimo reke Stare planine" da ne ulaze u sukob sa obezbeđenjem, već da svoju borbu nastave mirnim i institucionalnim putem.

U selu se danas skupilo više od stotinu aktivista iz cele Srbije, a zajedno sa lokalnim stanovništvom preusmerili su tok reke, koja opet ide tokom kojim je i ranije išla, pre nego što je počela gradnja vodozahvata za MHE.

Aleksandar Panić iz inicijative ORSP kaže da je to bio današnji doprinos okupljenih građana koji su se skupili da ohrabre meštane malog sela. U selu ne pamte ovoliko policajaca U selu ne pamte ovoliko policajaca; foto: ORSP

Rakitska reka je vraćena u svoje staro korito, sada ide pravo na gradilište, jer su izvođači radova više puta levo-desno pomerali njen tok. Mi imamo pravo da je vratimo gde je ona tekla i tako njima otežavamo posao, a bez nekih fizičkih sukoba - objašnjava Panić.

Jutros je u selo došao veliki broj policajaca, sa više automobila i kombija, situacija je ličila na opsadno stanje ili kao da će doći neko od zvaničnika države, ali jedini koji su došli bili su aktivisti iz cele Srbije, iz Niša, Leskovca, Beograda i drugih gradova.

Nastavićemo dežurstva u selu, danas će ostati sigurno dvadesetak naših aktivista. Prisustvo, pre svega mladih ljudi, mnogo znači za meštane, osećaju da nisu usamljeni i da imaju podršku. A policiji neka je na čast da brane radove investitora, a ne ljude koji ih plaćaju - kaže Panić.

Nakon akcije vraćanja reke u staro korito, svi prisutni aktivisti i meštani okupili su se u seoskoj sali, gde su održali svojevrstan plenum, razgovarajući i diskutovajući o narednim potezima vezanim za problem u Rakiti, ali i sveopštim problemom izgradnje MHE.


Moguće formiranje udruženja građana

Na sastanku je bilo govora i o formalizaciji aktivnosti inicijative ORSP kroz neku vrstu udruženja građana.

Inicijativa Odbranimo reke Stare planine će se verovatno konstituisati kao pravno lice, angažovaćemo advokate i otvorićemo žiro račun. Dosta ljudi hoće da donira novac, a on će biti upravo upotrebljen da se plate troškovi advokata, kao i za plaćanje kazni koje naši aktivisti dobijaju zbog delovanja na terenu - kaže Panić.

Uspeli u svojoj nameri Uspeli u svojoj nameri; foto: ORSP Dodaje, da je oko ovog pitanja ranije bilo nesuglasica i suprotstavljenih mišljenja, ali da je opšti zaključak da je to najbolji način da se njihovo delovanje nastavi i unapredi.

Investitor će dobiti krivične prijave za odrone i uništenje šume koje je napravio. Sa krivičnim prijavama radovi će prestati, pa idemo dalje. Nastavljamo aktivnost kroz institucije sistema. Borba će se nastaviti institucionalnim putem, a za to su nam potrebni dobri advokati sa iskustvom - zaključuje Panić.

Podsetimo, juče je došlo do fizičkog sukoba meštana Rakite i privatnog obezbeđenja na gradilištu za vodozahvat MHE. Prošle nedelje u selu je pronađena bomba ispred kuće gde su smešteni radnici sa gradilišta MHE, a meštani tvrde da je to pokušaj investitora da ih prikaže u lošem svetlu. Istraga je u toku, a slučaj vodi Osnovno javno tužilaštvu u Pirotu.

Meštani Rakite održali su protest ispred Opštine Babušnice na kome su poručili da neće odustati od borbe za očuvanje svoje reke. I pored negodovanja lokalnog stanovništva investitor mini-hidroelektrane na Rakitskoj reci nastavio je radove na vodozahvatu. Stanovnici malog planinskog sela mesecima se bore za očuvanje svoje reke, a prvi protest održali su na dan Međunarodnog uspona na Ruj.

Potpomognuti akitivistima sa Stare planine sprečili su nastavak radova na vodozahvatu, a Zavod za zaštitu prirode najnovijim ispitivanjima pronašao je zaštićene vrste na ovoj maloj planinskoj reci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Савичов Дел

    14:20 // 7. 11. 2018.

    Ал тирјанству стати ногом за*врат
    довести га к познанију права
    то је људска дужнос најсветија.

  • Oscar Pitagor

    21:27 // 6. 11. 2018.

    https://www.youtube.com/watch?v=sQgSuo09e0I

  • ricoNi

    20:56 // 6. 11. 2018.

    samo jako

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: