Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:11, 14. 7. 2020.

| Društvo

Meštani i aktivisti zakazali vađenje cevi za mini-hidroelektranu u Rakiti

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Cevovod ne sme da se nalazi u koritu velikih voda
Deo cevovoda u koritu velikih voda; foto: Lj. F.

Zbog toga što i nakon više od godinu i po dana od donošenja rešenja o vađenju dela cevovoda za mini-hidroelektranu "Zvonce" cevi i dalje leže ukopane, Mesna zajednica Rakita zakazala je njihovo vađenje, kako kažu, o svom trošku. Samoinicijativno vađenje cevi zakazano je za 15. avgust.

Oko gradnje mini-hidroelektrane, čiji je vodozahvat u selu Rakita, godinama protestuju meštani i ekološki aktivisti. Uporedo sa protestima trajala je i pravna borba, a kako se činilo početkom 2019. godine, aktivisti su izvojevali pobedu na tom polju.

Tada je najpre Građevinska inspekcija Opštine Babušnica stopirala radove zbog niza nedostataka, a onda je isto učinila i republička inspekcija Ministarstva zaštite životne sredine koja je i naložila vađenje cela cevovoda u dužini od oko 350 metara.

Iako je i drugostepeni organ potvrdio rešenje o vađenju cevi, one i danas leže ukopane u koritu Rakitske reke, radovi na mini-hidroelektrani su nastavljeni, a ova mini-hidroelektrana je i dobila i upotrebnu dozvolu.

Ekološki aktivisti više puta su pominjali da će oni sami izvaditi deo cevovoda, a kako je Mesna zajednica obavestila policiju, Opštinsku upravu Babušnice, Ministarstvo građevine i Ministarstvo zaštite životne sredine, vađenje cevi je zakazano za mesec dana.

Pravosnažno rešenje Ministarstva zaštite životne sredine država Srbija zbog nedostatka novca ili nečeg drugog razloga ne želi da realizuje. Pošto Opštinska uprava i ministarstva nisu budžetom za 2020. godinu planirali sredstva za izvršenje ovog zadatka, doneli smo odluku da o svom trošku uklonimo cevi, a da u sudskom postupku to naplatimo kasnije od investitora - obaveštavaju iz Mesne zajednice.

Radna akcija meštana i dobrovoljaca zakazana je za 15. avgust u 8 sati, a Mesna zajednica Rakita traži da nadležna ministarstva i Opštinska uprava pošalju svoje inspektore kako bi sačinili zapisnike, a traže i asistenciju policije.

Mesna zajednica Rakita će formirati lokalno obezbeđenje od 10 ljudi koji će asistirati policiji ili će sami sprečiti investitora da onemogući izvršenja rešenja - obaveštavju meštani Rakite.

Podsetimo, aktivisti inicijative Odbranimo reke Stare planine nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić rekli su da ni premijerka nema objašnjenje zbog čega cevi nisu izvađenje, a kako su rekli, oni su usmeno obavešteni da je Ministarstvo građevine poništilo građevinsku dozvolu za spronu mini-hidroelektranu. Ipak, potvrde ili demanta iz Ministarstva na čijem je čelu Zorana Mihajlović nema jer još nisu odgovorili na pitanja novinara Južnih vesti.

Podsetimo, više ekoloških organizacija okupljenih u Koaliciji 27 i Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) traže poništenje upotrebne dozvole za ovu mini-hidroelektranu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    21:43 // 14. 7. 2020.

    UNISTAVAJTE sve to- pod hitno!

  • direktno iz Vojnegovac

    20:48 // 14. 7. 2020.

    tako treba.. evo prodaju i vranjsku banju. najveći geotermalni. mada se po gradu šuška da je nečiji brat kupio zvonacku banju

  • Otpor

    18:57 // 14. 7. 2020.

    Jel moze da se organizuje autobus i da idemo da rusimo i da branimo?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: