Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:56, 28. 9. 2021.

| Društvo

Meštani kuršumlijskog sela blokirali kamione koji izvoze smeće, traže izmeštanje deponije iz njihovog atara

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
blokada deponije
Meštani sela Baćoglava blokiraju put ka deponiji; Foto: Lj. M.

U nameri da spreče dalje korišćenje deponije koja se nalazi u ataru njihovog sela i zbog koje im je, kako tvrde, zagađena voda iz seoskog vodovoda i godinama udišu neprijatan miris, 50-ak meštana kuršumlijskog sela Baćoglava od juče blokira kamione JPKD "Toplica“ koji izvoze smeće, tražeći izmeštanje deponije. Predsednik Opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić tvrdi da je u pitanju politički motivisan skup jer se, kaže, ne radi o deponiji, već o gradskom smetlištu sa svim dozvolama, koja je na toj lokaciji unazad više decenija.

Kap koja je prelila čašu i izazvala nezadovoljstvo kod žitelja sela je, kako tvrde, izveštaj niškog Instituta za javno zdravlje gde su rezultati urađene analize pokazali da je voda koju su do tada pili iz seoskog vodovoda higijenski neipravna i ne sme da se koristi ni kao tehnička. blokada puta Meštani ne propuštaju kamione JPKD Toplica; Foto: Lj. M.

Smeće se istovaruje kod Mirničke reke, blizu izvorišta koje mi koristimo za vodosnabdevanje i seoski vodovod. Poslednjih meseci osetili smo čudan miris, ali i promenu boje vode, pa smo odlučili da proverimo njenu ispravnost i kvalitet. Dobijeni rezultati su nas naterali da jednom stanemo na put zagađenju našeg životnog okruženja i mi od toga nećemo odustati dok lokalna vlast ne reši problem i nađe drugu lokaciju za izbacivanje smeća, a selo priključi na gradski vodovod – kaže Zoran Milosavljević, meštanin Baćoglave.

On tvrdi da meštani od juče dobijaju pretnje na razne načine i da su razgovarali sa nedavno izabranim predsednikom Opštine Vojimirom Čarapićem koji je ranije bio i direktor kuršumlijskog JPKD Toplica i zna ceo problem, ali do dogovora nije došlo, pa je blokada nastavljena i danas, a kako kaže, meštani neće odustati dok god se ne ispune njihovi zahtevi. zoran milosavljević Zoran Milosavljević, meštanin sela na blokadi puta ka deponiji; Foto: Lj. M.

Mi smo juče blokirali samo kamione JPKD Toplica, dok su ostali automobili mogli da prolaze nesmetano. Međutim, neko je naredio da na našu blokadu kamiona - kamioni ovog preduzeća blokiraju čitav put kako niko ne bi prolazio, a sve sa namerom da izazovu reakciju policije kojoj je naš skup uredno prijavljen – kaže Milosavljević.

Dodaje da divlja deponija u njihovom ataru sve vreme gori, a zbog dima koji se širi, kaže, gotovo je nemoguće živeti na tom prostoru, pa su rešili da se blokadom i radikalnim merama izbore za svoja osnovna prava za koja smatraju da im pripadaju. deponija Deponija u selu Baćoglava kod Kuršumlije; Foto: Lj. M.

Sa druge strane, predsednik Opštine Kuršumlija Čarapić tvrdi da je u pitanju politika i da je on ponudio rešenje koje meštani nisu prihvatili.

To nije deponija već gradsko smetlište koje se održava sa svim dozvolama. Mi smo im ponudili da gradsko komunalno preduzeće sredi njihov seoski vodovod i da im se omogući njegovo korišćenje, a da se uporedo sa tim radi projekat o proširenju gradske mreže koji bi bio završen do kraja godine. Oni bi već 2022. dobili vodu. Međutim, meštani na blokadi su to odbili i zato smatram da je ovo samo izgovor za političke aktivnosti pojedinaca - rekao je Čarapić.

Međutim, žitelji Baćoglave odbacuju tvrdnje da je blokada kamiona JPKD Toplice politički motivisana, već da, kako ističu, samo žele da im se omoguće osnovni uslovi za život, jer u selu ima preko 50 domaćinstava i da ima dosta starih ljudi koji nemaju mogućnosti da se drugačije snabdeju pijaćom vodom. policija Policija za sada mirno posmatra blokadu puta; Foto: Lj. M.

Smatraju da ih ne samo sadašnji predsednik Čarapića obmanjuje, već da to rade sve prethodne vlasti od kada je neko odlučio da se kao privremeno rešenje za deponiju odabere lokacija na izlazu iz njihovog sela.

Iako meštani na blokadi ističu da im je prećeno da će policija intervenisati i omogućiti kamionima za izvoženje smeća da stignu do deponije, sem parkiranog vozila policije u blizini blokade i dvojice policajaca u njemu, za sada nema incidenata, ali nii naznaka da će bilo koja strana popustiti i da će se naći kompromisno rešenje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragiša Popadić

    21:27 // 28. 9. 2021.

    Gradska deponija a divljija od svih divljih deponija, postavljena tu bez ikakvog plana, filmovi strave i užasa se mogu snimati. Planinka koja je bliska vlasti izbacuje đubre i fekalije iz banja kojima upravlja (Prolom i Lukovska). Pre par godina dovožen je sumljivi otpad iz rudnika Lece (opština Medveđa), i tu zakopavan, opština uzela dobar novac! Jedna od najvećih ekoloških katastrofa u Evropi!

  • Glupan i tupan

    17:30 // 28. 9. 2021.

    Jel bili puni kamioni?

  • Čudesni dribling

    16:23 // 28. 9. 2021.

    Da se iseli u susedno selo, tj. da komšiji...!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: