Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 15. 6. 2017.

| Društvo

Meštani prave spomen park kod spomenika Gvozdenom puku u Igrištu

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
spomenik u igristu foto lj.m.
Spomenik u Igrištu otkriven oktobra 2016. godine; foto: Lj.M.

Nakon što su oktobra prošle godine podigli spomenik junacima Gvozdenog puka u selu Igrište, na desetak kilometara od Kosova i Metohije, petnaestak meštana ovog sela je ovih dana započelo radove na uređenju celog kompleksa oko spomenika.

U toku je postavljanje temelja za spomen sobu u kojoj će čuvati suvenire i eksponate, kao i fotografije iz tog perioda, a žele, kako kažu, i da urede spomen park, kako bi se ovaj prostor uvrstio u turističku mapu kuršumlijske opštine, a samim tim i postao interesantan za posetioce iz svih krajeva Srbije.

U selu gde žive ljudi uglavnom stariji od 50 godina, kažu da je krajnji cilj da ožive čitav ovaj kraj i da privole mlađe ljude da ostaju na svojim ognjištima.

Izgradnjom spomen sobe koja će biti površine oko 100 kvadrata, imaćemo gde da smestimo sve što datira iz tog vremena, a u budućnosti će posetioci možda moći da kupe i poneki suvenir odavde - kaže Života Jevremović, inicijator izgradnje spomenika.

On podseća da je inicijativa za izgradnju spomenika potekla od meštana sela Igrišta iz koga je 17 boraca bilo deo elitnog i najodlikovanojeg srpskog puka, te da je oko godinu dana trebalo da se ideja realizuje.

U našem selu tada je bilo svega 12 kuća, a 17 mladića su zagrljeni krenuli u rat. Oni su nosili junaštvo u srcu, a mi, njihovi potomci, ponos u duši. Rat su preživela samo njih trojica - dodaje Jevremović.

Spomenik Gvozdenom puku u selu Igrište je inače visok oko 6 metara, izrađen je od nakvalitetnjeg granita uvezenog iz Južnoafričke Republike, sa dvoglavim orlom na vrhu, Karađorđevom zvezdom i grbom Srbije, a čitav projekat je koštao oko 30.000 evra.


2 idejno resenje za spomenik u prokuplju foto lj.m. Idejno rešenje usvojeno, izgradnja nije ni započeta; foto: Lj.M.Prokupčani usvojili ideju, ali spomenika još nema

Sredinom prošle godine, Opština Prokuplje je usvojila idejno rešenje akademskog vajara iz Prokuplja Čedomira Ristića za izgradnju spomen obeležja čuvenom Drugom pešadijskom puku "Knjaz Mihailo“ koje bi, kako je najavljeno, trebalo da se završi do obeležavanja stogodišnjice ove jedinice 2018. godine.

Spomenik bi trebalo da bude visok oko 6 metara, a širok 2,5 i koštaće oko 1,5 miliona dinara, ali do danas, i pored više najava, radovi još nisu ni započeti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: