Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:04, 21. 3. 2022.

| Društvo

Meštani prokupačkih sela obnavljaju crkvu na temeljima starog hrama

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
crkva
Na tromeđi sela u okolini Prokuplja obnavlja se crkva; Foto: Lj. M.

Na tromeđi prokupačkih sela Bulatovac, Gornja Trnava i Pašinac obnavlja se hram Svetih apostola Petra i Pavla, koji je započet 2011. godine, a gradi se na starim temeljima crkve sagrađene 1902. godine.

Za meštane tih sela, kako sami kažu, obnova crkve znači obnovu života na selu, mesto gde će se okupljati i sprovoditi verske obrede.

Protojerej stavrofor Mladen Simić kaže da je obnova hrama značajna za čitav kraj, pogotovu jer se on nalazi na tromeđi Bulatovca, Pašinca i Gornje Trnave, a važna je i za žitelje Reljinca i Babotinca. protojerej Simić Protojerej Mladen Simić kaže da će verski objekat spojiti ljude; Foto: Lj. M.

Crkvu su sagradili 1902. godine naši preci naseljavajući ovaj kraj. Na žalost, stara crkva nije izdržala zub vremena i nebrigu, pa je 1981. godine pala kupola, a popravke koje su tada urađene nisu bile dobre. Stanje hrama je bilo takvo da je moralo da se krene od početka, sačuvani su samo temelji na kojima se više od 10 godina gradi crkva. Kada radovi budu završeni, uvešćemo redovna bogosluženja u hramu – kaže protojerej.

Grad Prokuplje je na konkursu verskih zajednica za nastavak radova na crkvi ove godine odobrio 150.000 dinara, a sredstva će biti iskorišćena za obnovu poda, oluka, izradu ikonostasa i drugih radova na uređenju.

Žitelji na čiju inicijativu je i započeta obnova hrama, smatraju da će to biti mesto kulturnog i duhovnog života tog dela Toplice i pozivaju sve građane koji mogu da daju svoje priloge za obnovu pravoslavnog zdanja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    10:43 // 21. 3. 2022.

    150000dinara!!! Pa sta je to- ni za vrata , jadni, nece da imaju :(

  • Владета Понош

    10:11 // 21. 3. 2022.

    Дајте да својим моралом и лепим понашањем у свакодневном животу покажемо да поштујемо Заповести. Без тога, црква је само празна љуштура која се удаљава од истине и народа.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: