Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:56, 5. 2. 2015.

| Društvo

Meštani sami renoviraju ambulantu i Dom kulture

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
Sejanica.jpg
Nakon brojnih obećanja raznih političara, uzeli stvar u svoje ruke

Meštani Velike Sejanice nadomak Grdelice kod Leskovca čekali su 12 godina na obećanja raznih političara kako će im završiti zgradu zdravstvene ambulante i Doma kulture. Na kraju, uzeli su stvar u svoje ruke i sami krenuli u zidanje ovog objekta.

3 Uradili sami šta su mogli, sada nedostaju sredstvaRadovi na zgradi se izvode već 10 dana. Tridesetak meštana ovog sela vredno radi i uspeli su već da podignu i krov. Za grube radove sami su skupili 4.600 evra, a inicijator celog projekta bio je Dalibor Spasić iz ovog sela koji je u rekonstrukciju objekta uložio 1.000 evra. Još 3.000 evra donirala  je „gastarbajterska“ porodica  Božilović iz Velike Sejanice, a ostatak su skupili ostali meštani.

Pre 12 godina Bojana Ristić tadašnja predsednica Skupštine Grada uspela je da kod Beograda izdejstvuje da se obnovi ova zgrada. Radovi su krenuli i stali onog trenutka kada se vlast promenila. Pred svake izbore obećavali su svi da će završiti Dom kulture, ali čim bi izbori prošli, na to bi se zaboravilo. Odlučili smo da ne čekamo više i sami završimo zgradu - kaže za Južne vesti Dalibor Spasić iz ovog sela.

Više od 150 porodica iz Velike Sejanice skupljalo je novac i učestvovalo u renoviranju. Ko je kako mogao. Neko je davao novac, neko je spremao ručkove za radnike. Sve su svemu, složni u jednoj zajedničkoj ideji: da urade nešto korisno za svoje selo. 2 Od obećanja ostala samo tabla

U ovoj istoj zgradi, koja je podignuta još šezdesetih godina prošlog veka, nalazila se i zdravstvena ambulanta. Sada je ona smeštena u privatnoj kući ovde u selu i Grad za nju plaća kiriju 150 evra mesečno.  Do sada su za te pare mogli da naprave 3 ambulante. Valjda ćemo uspeti da je vratimo na staro mesto koje joj i dolikuje. Apelujemo na lokalne vlasti da nam sada pomognu jer više novca da nastavimo sami i završimo zgradu nemamo - naglašava Spasić.

Velika Sejanica je selo sa oko 200 kuća, ali veliku muku muči sa putnom infrastukturom i vodom.

Tokom leta uopšte nemamo vodu. Izvori koje koristimo jednostavno presuše, pa se snabdevamo iz cisterni - kažu meštani.

Selu iz koga se niko nije iseljavao  svih ovih godina sada preti migracija stanovništva zbog teških uslova života.

Uvek smo se držali na okupu i kada je bilo najteže. Ali sve je gore i gore. Evo, samo u poslednje 3 godine odselilo se desetak porodica. A ni jedna kuća kod nas nije bez minimum troje dece. Grehota živa - pričaju meštani i strepe da ih i pored volje da ostanu na svojim ognjištima i velike sloge, ne pogodi sudbina većina sela u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: