Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:35, 13. 12. 2022.

| Društvo

Meštani sela Dadince pred sutrašnji protest predali inicijativu za poništenje svih dozvola za gradnju MHE "Besko"

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Dadince Vl
Meštani traže od Opštine da ispita i poništi odluke Odeljenja za urbanizam; foto: P. I.

Nakon što je Odeljenje za urbanizam Opštine Vlasotince usvojilo zahtev privatnog investitora za početak gradnje mini-hidroelektrane ”Besko”, meštani sela Dadince, dan pre najavljenog protesta, predali su inicijativu da Opštinsko veće ispita i poništi sve odluke koje je donelo nadležno Odeljenje. Prigovore na Rešenje kojim se odobrava gradnja treće mini-hidroelektrane na Rupskoj reci nadležnim republičkim organima i inspekcijama predali su i iz neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu”.

Bez Studije o proceni životne sredine i bez obzira na odluku Skupštine o zabrani gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji cele opštine, investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo je predao zahtev za početak gradnje mini-hidroelektrane, koji je kasnije i zvanično usvojen.

Kako bi pokušali da spreče gradnju i uništavanje reke kojom se snabdevaju Grdelica i okolna sela, meštani Dadinca će u sredu od 13 sati protestovati ispred Opštine, a danas su podneli i zvaničnu inicijativu sa zahtevom za poništenje svih dozvola izdatih od strane Odeljenja za urbanizam.

Zahtevamo da se utvrdi odgovornost rukovodioca Opštinske uprave ili nadležnog odeljenja, u čijoj je nadležnosti bilo sprovođenje Odluke o izradi izmene i dopune Prostornog plana, jer u roku od 12 meseci nije preduzeta nijedna aktivnost za realizaciju odluke. Zahtevamo da se do donošenja odluke po ovom zahtevu izda nalog Građevinskoj inspekciji za zabranu početka radova na izgradnji mini-hidroelektrane ”Besko” na Rupskoj reci u Dadincu - stoji u inicijativi.

Meštani Dadinca dodaji i da će se oni, ukoliko Opština ne postupi po ovoj predstavci i ne ispoštuje volju građana, obratiti i zaštitniku građana, republičkom građevinskom inspektoru, republičkom inspektoru za zaštitu životne sredine, resornim ministartvima, Ustavnom sudu i Evropskom sudu za ljudska prava.


Prigovore državnim organima već podnela ”Bitka za Vlasinu”

Najveću podršku u borbi protiv treće mini-hidroelektrane na Rupskoj reci meštani sela Dadince imaju od neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu”, odakle saopštavaju da su podneli prigovore i zahteve za hitna postupanja nadležnim republičkim ministarstvima i njihovim inspekcijskim odeljenjima.

Rupska reka Iz grupe "Bitka za Vlasinu" podneli prigovore nadležnim republičkim odeljenjima; foto: T. T.Takođe, u svom saopštenju aktivisti iz Vlasotinca ponovo ističu činjenicu da država i lokalne samouprave staju na stranu privatnih investitora, dok svi građani Srbije EPS-u plaćaju naknadu za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije.

Zašto je posao sa derivacionim MHE tako unosan vlasnicima istih? Povlašćene “feed-in” tarife u periodu od 12 godina po kojima je EPS dužan da im za svaki proizveden kilovat-sat plati od 6 do 12,6 evro centi. I to nije sve – pogledajte vaše mesečne račune za utrošenu električnu energiju i stavku 7 na njima “Naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača el. energije“. Dvema Uredbama Vlade Republike Srbije donetim u poslednjih 16 meseci, ta ”naknada“ uvećana je sa 0,092 din pa kilovat-satu, na trenutnih 0, 801 dinara po kilovat-satu! Dakle, u kratkom vremenskom periodu, bezmalo devet puta je povećan namet koji plaćamo ubicama naših reka i punjenje njihovih džepova našim novcem zarad nikakve ili minorne energetske koristi. Pomnožite te brojke sa stotinama hiljada proizvedenih kilovat-sati iz turbina tih MHE na mesečnom nivou i biće vam jasno kolika je zarada - piše u saopštenju ”Bitka za Vlasinu”.

Podsetimo, investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko” dobio je dozvolu još 2019. godine, za 18. avgust 2021. godine bila je zakazana javna rasprava koja je više puta odlagana i do sada nije održana.

Na Rupskoj reci su već izgrađene dve mini-hidroelektrane, a iz pokreta ”Bitka za Vlasinu” podržali su zabranu izgradnje treće mini-hidroelektrane, dok su se krajem 2021. godine direktno otvorenim pismom obratili predsedniku Opštine Vlasotince Bratislavu Petroviću od koga su zatražili poništenje svih dozvola za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa

    10:09 // 14. 12. 2022.

    Podrska iz Nisa!
    Treba sacuvati i boriti se za zastitu Vlasinskog kraja, izuzetna priroda.
    Bahati pojedinci i investitori unistavaju nesto sto treba sluziti kao opste dobro i svim buducim generacijama.
    Ne sme interes pojedinaca ili odredjene grupe ljudi, biti ispred necega sto je opste dobro.
    Borimo se ljudi protiv svih MHE i svih rudnika litijuma.
    Budimo istrajni, do pobede!

  • Golub

    08:36 // 14. 12. 2022.

    Veliki pozdrav i podrska mestanima sela Dadince i svima koji ih podrzavaju.

  • Vlada Niš

    23:08 // 13. 12. 2022.

    MHE Ili mini hidroelektrane su najvece zlo za prirodu i za coveka.Defintivno svi treba da de udruze protiv toga! Velika podrska za borbu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: