Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:32, 13. 2. 2020.

| Društvo

Meštani sokobanjskih sela zabrinuti zbog moguće gradnje 16 mini-hidrocentrala

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
rtanj
Sokobanja poznata po turizmu i prirodnim lepotama; foto: čitalac

Novim prostornim planom Sokobanje predviđene su lokacije za 16 mini-hidroelektrana, a prošle godine već su izgrađene 2 na reci Moravici. Dok su meštani sela Vrmdže zabrinuti zbog potencijalne gradnje objekta za proizvodnju struje na njihovoj reci, ali i na drugim lokacijama u opštini i traže odgovore od lokalne samouprave, od nadležnih zasad nema odgovora na njihove zahteve, kao i na pitanja novinara Južnih vesti.

Za menjanje prostornog plana saznali su sasvim slučajno, kaže jedan od meštana sela koji se u selo vratio kako bi se bavio turizmom.

Oni su to u decembru prošle godine promenili, niko nije to znao, sve je rađeno u tišini. Našli smo da planiraju da izgrade još 14 mini-hidroelektrana, 2 su napravljenje u tišini prošle godine na reci Moravici - kaže meštanin.

Sa istomišljenicama je pokrenuo Fejsbuk grupu Odbranimo reke Rtnja i Ozrena kako bi alarmirali sugrađane, ali i upoznali ih sa mogućim problemom koji bi nastao, ukoliko bi se sve mini-hidroelektrane sagradile. reka Sokobanja bogata vodom, ali većinom su reke male; foto: čitalac

Još ništa nije krenulo, ali smo u panici. Krenuli smo da uzbunjujemo ljude, oni su neinformisani. Ili ne znaju ili ih ne zanima, jer nemaju sve informacije. Sokobanjski kraj se bavi turizmom, ljudi žive od toga. Kakva će ponuda da bude kada se reke stave u cev? To je ekološka katastrofa u najavi - smatra Sokobanjac.

Predsednik Opštine Sokobanja Isidor Krstić boravio je u Vrmdži pre par nedelja, a kada su ga meštani upitali šta se dešava sa Prostornim planom i izgradnjom mini-hidroelektrana, odgovorio je, kako kaže meštanin, da ne zna ništa za tu problematiku.

Uvidom u Prostorni plan vidi se da nisu sve mini-hidroelektrane derivacionog tipa, kod kojih se deo vodotoka preusmerava u cevi, već su neke od njih pribranske koje podrazumevaju pravljenje akumulacionih jezera.

Ipak, kako kaže ekološki aktivista iz Vrmdže, i one predstavljaju problem, jer bi narušile prirodne lepote sokobanjskog kraja i smanjile broj turista. spisak Predviđene 18 mini-hidroelektrane; foto: čitalac

Prvo, to su sve male reke, ta snaga koja bi se dobila je smešna. Što se tiče Vrmdže, planiraju da potope nekih 36 hektara, da naprave akumulaciono jezero. Tu gde je to planirano, organizuje se penjački kamp, tu ima nekih 300 pravaca na stenama za penjanje. To je jedno od najlepših penjačkih mesta u Srbiji. Jezero je planirano odmah ispod toga, automatski se menja dosta toga - kaže Sokobanjac.

S obzirom da opština živi od turizma, smatrali su da se neće ništa raditi što bi ugrozila turističke potencijale, ali, kako kaže aktivista, ispalo je nešto sasvim suprotno.

Petnaestak meštana Vrmdže koji su se vratili na selo kako bi se bavili turizmom, podneli su prigovor na Prostorni plan, ali kako kažu, nema odgovora od nadležnih službi, kao što ni predsednik Opštine nije ništa rekao u direktnim razgovoru kada je boravio u selu.

Prvi čovek Opštine Sokobanja Isidor Krstić ne odgovara ni na pitanje novinara, u njegovom kabinetu rečeno je novinaru Južnih vesti da pitanja dostavi mejlom, a odgovori ne stižu već nekoliko dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dexter

    16:25 // 13. 2. 2020.

    Kako smo glasali, tako smo i dobili.
    I sad šta, bojkot izbora? Do sledećih, za 4 godine, Srbija će biti toliko razorena da više neće biti ni važno za koga se glasa! Mislite da je slučajno što je tajns izmena prostornog plana usvojena baš nakon što je opozicija objavila bojkot? Mafija se opustila i mirno krenula da radi svoje!

  • Ideja za profit, efekat za poraz

    14:01 // 13. 2. 2020.

    Taj sto je radio takav plan, mora da je dobro zaradio! Samo je narod na gubitku!

  • Decak

    12:06 // 13. 2. 2020.

    Da bi se postigao neki cilj, potrebno je formitati udruzenje (asocijaciju), i zajednicki, grupno, krenuti u borbu za njegovo ostvarenje. Usamljen gradjanin ne moze nista da postigne.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: