Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:13, 7. 3. 2023.

| Društvo

Meštanima Dadinca i aktivistima donirane jakne kao podrška u odbrani Rupske reke

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
FB_IMG_1678181902134
Stigla podrška; foto: Bitka za Vlasinu

Već 87 dana meštani Dadinca i aktivisti dežuraju na barikadama kako bi sprečili gradnju treće mini-hidroelektrane na Rupskoj reci, a podrška da istraju u toj borbi stigla je i od jednog od poznatih proizvođača garderobe za boravak u prirodi koji im je donirao 40 jakni.

Iako su iza njih hladni dani tokom kojih su danonoćno dežurali na barikadama, meštani Dadinca, ali i aktivisti neformalnih grupa ”Bitka za Vlasinu” i ”Pravo na vodu” ističu da je to što je firma Patagonija donirala jakne jasan pokazatelj da se za borbu za očuvanje Rupske reke čulo u celoj Evropi. FB_IMG_1678181919177 87 dana bez prestanka na barikadama; foto: Bitka za Vlasinu

Plamen borbe za Rupsku reku neće se ugasiti. On konstantno jača i rasplamsava se. Zato ponavljamo apel institucijama da reaguju, ponište dozvolu za gradnju MHE ”Besko” i tako sačuvaju bar jedan deo vodotokova i prirode vlasotinačkog kraja - poručuju iz grupe ”Bitka za Vlasinu”.

Podršku u borbi za očuvanje Rupske reke Dadinčanima pružile su aktivistkinje Pokreta “Žene iz Kruščice” iz Bosne i Hercegovine, koje su čak 505 dana i noći branile svoju reku na barikadama i uspele da spreče izgradnju mini-hidroelektrane.

Podsetimo, kao glavnog krivca za dešavanja na Rupskoj reci meštani označuju Odeljenje za urbanizam Opštine Vlasotince koje je usvojilo početak gradnje mini-hidroelektrane ”Besko” i to bez Studije o proceni životne sredine i bez obzira na odluku Skupštine o zabrani gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji cele opštine.

To je nateralo meštane Dadinca, ali članove neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu” i na dva protesta ispred Opštine, nakon čega je usledilo obećanja prvog čoveka Vlasotinca Bratislava Petrovića da će Opština ispitati odluke nadležnog Odeljenja.

Međutim, Petrović je istakao i da će o gradnji MHE ”Besko” odlučivati resorno ministarstvo, što je, po rečima članova ”Bitke za Vlasinu” bio jasan signal da Opština ne želi da stane na put uništenju Rupske reke.

Situacija se, kako kažu, nije mnogo promenila od poslednjeg protesta, održano je nekoliko sednica Opštinskog veća, ali se i dalje čeka odluka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Snežana

    12:36 // 7. 3. 2023.

    Lep gest donatora, sve pohvale.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: