Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 4. 9. 2012.

| Društvo

Meteorit udario u Suvu planinu?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Večernje novosti
krater.jpg
Krater prečnika 30 metara i dubine 2-3 metra

Šta je formiralo krater prečnika 30 metara i dubine 2-3 metra, na obroncima Suve planine misterija je koja godinama muči i naučnike i meštane okolnih sela.

Pre desetak godina tvrdnju o udaru meteorita u Suvu planinu izneo je Nebojša Bošković iz sela Gornja Koritnica kod Bele Palanke.

On je tada tvrdio da je bio na tri stotine metara od mesta gde je “palo nešto iz svemira”.

- Kada je puklo, brdo je počelo da gori. Na mestu udara stvorila se neka bela prašina kao magla. Činilo mi se da je došao kraj sveta. Potom smo videli jedan elipsasti krater, prečnika od 25 do 30 metara. Bio je dubok oko pet-šest metara. Oko njega je bilo petnaestak kraterčića od po metar i po i otprilike isto toliko dubokih – rekao je Bošković.

Ovakve tvrdnje Boškovića i ostalih meštana više puta dovodile su naučnike u belopalanačka sela na obroncima Suve planine, na padinu doline Ždrebica, na 1.360 metara nadmorske visine gde se krater i nalazi.

Nastanak kratera muči i članove Laboratorije za geohemiju, kosmohemiju i astrohemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, koji na ovu planinu dolaze sa samo jednom namerom - da odgonetnu misteriju kratera.

Geohemičar svetskog glasa dr Pavle Premović nakon detaljnih analiza kaže da je krater mogao nastati iz dva razloga.

- Posle mnogih razgovora sa okolnim meštanima ustanovio sam da je krater nastao pre 1920. godine. Na prvi pogled smatrao sam da je krater, verovatno, nastao tako što su meštani iskopavali građevinski kamen. Kasnije sam promenio to svoje mišljenje opredeljujući se za mogućnost da je nastao nekim prirodnim putem, udarom malog meteorita ili propadanjem tla u podzemne jame – kaže doktor Premović.

Ipak, stvaranje podzemne jame je manje verovatna teorija, jer, prema rečima Premovića, ta vrsta propadanja tla ne daje krater sa obodima.

- Po mišljenju naučnika koji se bave meteoritskim kraterima, ovo što smo zatekli na Suvoj planini može da nastane samo prilikom udara omanjeg gvozdenog meteorita – zaključio je doktor Premović.

Premovic prof. dr Pavle Premović foto: http://tesla.pmf.ni.ac.rs

Nažalost, naučnici nisu našli nijedan komadić meteorita iako su detaljno pregledali i bližu i dalju okolinu kratera.

Premović kaže da je na ovom mestu čest udar groma, što ukazuje da se ispod nalazi hidrotermalni izvor, što je kako kaže, najverovatnije privuklo meteorit.

- Prema veličini kratera mislim da je bio veliki 2 metra u prečniku – ističe geohemičar iz Niša.

Pretpostavlja se da je meteorit pao na kosinu brda iz pravca Bugarske pod uglom od 45 stepeni. Ukoliko se utvrdi da je krater zaista uzrokovan padom meteorita pre skoro 100 godina taj događaj bio imao izuzetan turistički značaj, jer se takve pojave dešavaju jednom u milion godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mister srdjan

    21:43 // 16. 12. 2012.

    Pre par godina u Nisu me stopirao stariji covek, ispostavilo se da je iz sela Mokliste i da posto radi u Nisu, ustaje rano oko 4 i krece do Bele palanke pa busom za Nis. Od njega sam prvi put cuo za "meteor" ALI, kaze da je nesto palo ne pre 100 nego pre 5-10godina i da se u pecinama u tom kraju kriju vanzemaljci. Covek mi je ispricao i da ih je video kada je rano izjutra krenuo na posao...

  • Shilly Baiser

    12:47 // 7. 9. 2012.

    "Premović kaže da je na ovom mestu čest udar groma, što ukazuje da se ispod nalazi hidrotermalni izvor, što je kako kaže, najverovatnije privuklo meteorit."

    E sad...mene interesuje kako uopšte može da se "privuče" meteorit nečim u zemlji dok on juriša kroz atmosferu onolikom brzinom ? Malo mi to sumnjiva tvrdnja.

  • Nikola

    18:52 // 4. 9. 2012.

    Ne zove se selo u samom amfiteatru Suve planine bez razloga Kosmovac. Mislite o tome :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: