Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:07, 24. 3. 2021.

| Društvo

Metod koji štiti decu žrtve nasilja prvi put u Srbiji primenjen je u Nišu

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
Centar bi ubuduće trebalo da bude bezbedniji
Iz Centra za socijalni rad "Sveti Sava" uradili prvi forenzički intervju; foto: Fejsbuk Centar za socijalni rad

Forenzički intervju, koji su nedavno prvi put uradili u Centru za socijalni rad "Sveti Sava" u Nišu sa detetom za koje se sumnja da je žrtva zlostavljanja, prema rečima direktora Zorana Jovića mogao bi da postane praksa, jer je veoma koristan metod za relevantan iskaz, okuplja sve institucije na jednom mestu i tako štiti decu od ponovljenih svedočenja i sekundarne traumatizacije. Potvrđenih slučajeva zlostavljanja dece od početka godine u Centru nije bilo, a Jović ističe da je zabeleženo više prijava.

Novi metod ispitivanja deteta za koje se sumnja da je žrtva nasilja u Srbiji je prvi put primenjen u niškom Centru za socijalni rad, dok se u svetu uveliko primenjuje. Forenzički intervju, objašnjava Jović, omogućava da dete bude ispitano samo od strane stručnjaka.

Sve institucije skupe se na jednom mestu i onda se saslušava dete, na taj način to dete se štiti od sekundarne traumatizacije da socijalnim radnicima priča priču, pa onda da dođe policija, pa tužilac, pa istražni sudija, nego se tom prilikom svi na jednom mestu okupe – navodi Jović.

Prvi takav intervju koji su uradili u Centru vodila je radnica koja je po obrazovanju pedagog, a na osnovu modela koji su, dodaje Jović, sklopili proučavajući knjigu profesora iz Srbije koji se takvim radom bavio u Americi.

Mi imamo u savetovalištu skrin, staklo koje je neprovidno s jedne strane i ona je vodila intervju sa detetom, a tužilac je ono što je smatrao bitnim njoj formulisao kroz tu bežičnu komunikaciju (bubicu), a ona to prevodila na praktično dečiji nivo, kako bi došli do infomrmacije koja bi bila autentična i relevantna za saznanje da li je bilo ili nije bilo tog zanemarivanja deteta – objašnjava.

U njihovom Centru, dodaje, nema velikog broja registrovanih potvrđenih slučajeva zanemarivanja i zlostavljanja dece, pa kaže da od početka 2021. godine ne postoji nijedan slučaj, ali je mnogo prijava i to najviše u brakorazvodnim parnicama ili postrazvodno.

Deca vrlo budu često instrumentalizovna od jednog roditelja, pa ga on pripremi, kaže ako ovoj teti sutra kad te pita u Centru za socijalni rad kažeš da te tata ne štipa ili ne viče, mama će da umre, onda idu dotle, sad možete da zamislite psihu deteta kome natovarite teret toga, koje treba da dođe u Centar za socijalni rad, a vi treba da dođete do autentičniog mišljenja. Zato je ovaj forenzčki intervju jako značajan jer anulira te impute kod dece u smislu instrumentalizacije, praktično zaobilazite naučnim načinom te impute koje dobijajau od strane roditelja da kažu ovo ili ono – poručuje.

Smatra da su rezultati prvog intervjua koji su uradili veoma dobri, te kaže da je i tužilac rekao da je zadovoljan dobijenim podacima koji su relevatni za njegovo postupanje.

S obzirom na to da se to u svetu radi i ako se nađe neki autentični model i ti svi modeli prilagode našem podneblju i temperametnu ljudi, napravi neki aparat koji može da se licencira preko naše komore, da to zaista može da omogući i nama da dođemo do kvalitetnih, autentičnih podataka i naravno Tužilaštvu i Sudu – kaže Jović.


Jović: U planu obuka radnika za forenzički intervju

"Tišina, deca govore" naziv je knjige čiji je autor profesor iz Srbije, koji je stručnjak za forenzički intervju, a Jović navodi da planira da ga angažuje da bi Centar nastavio sa tim metodom uz stručne kadrove.

Ideja nam je da uz njegovu pomoć napravimo obuku za 5 do 6 stručnih radnika koji će znati da vode taj strukturisani intervju i uz saglasnost ovih ostalih institucija praktično sprečimo da deca svaki put daju izjave kod različite institucije i da traumatizujemo dete da ponavlja neke neprijatnosti – ističe Jović.

Pitanja za taj metod ne bi trebalo da daju unapred odgovore nego, dodaje Jović, pomoću njih deca na najbolji način sama treba da opišu situaciju ili događaj koji je u vezi sa procesom koji se vodi.

Smatra da je forenzički intervju dobar princip dolaska do autentičnog iskaza, pa se nada da će ta praksa zaživeti u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marika

    14:56 // 7. 9. 2021.

    Ljudi,proverite prvo pre nego pišete o ovakvim temama.CSR Niš nema obučene ljude i ovaj slučaj o kome pišu im je "pao" baš zbog nestručnosti tj.zbog loše obavljenog "forenzičkog" intervjua.Inače,forenzički se radio u Nišu,od strane obučenih stručnjaka ali je,na žalost,usluga ukinuta jer država nije htela da preuzme plaćanje toga.Ovi po centru,partijske marionete,bolje neka se pokriju i ćute..

  • Mara

    19:50 // 24. 3. 2021.

    Treba da se štite i sve žrtve i psihičkog nasilja

  • Dunja Stojanovic

    19:38 // 24. 3. 2021.

    Profesionalno mislim da je ovo vrlo znacajno! Svaka cast koleginici za inicijativu. Samo napred.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: