Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:02, 19. 4. 2024.

| Društvo

Mihajlo Pupin i Svetislav Milosavljević Tisa mogli bi da dobiju spomenike u Nišu, određene i lokacije

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Trg kralja Milana Niš
Odbornici treba da odluče; ilustracija; foto: JV

Ako niški odbornici usvoje tu odluku, ispred Naučno-tehnološkog parka biće izgrađen spomenik srpskom naučniku i pronalazaču Mihajlu Pupinu, a na keju ka Svetosavskoj spomen-bista nekadašnjem brigadnom generalu i ministru saobraćaja Svetislavu Milosavljeviću Tisi.

Iako zbog propalih tendera nadležni još nisu realizovali ni odluku o tome da podignu spomenik nenasilju, koju su usvojili pre skoro dve godine, sada razmatraju podizanje novih spomenika.

Određene su i lokacije. U planu je da veliki srpski naučnik Mihajlo Idvorski Pupin dobije spomenik ispred Naučno-tehnološkog parka, na parceli 1929/6 katastarske opštine Crveni Krst.

Nekadašnji generalštabni brigadni general i prvi ban Vrbaske banovine Svetislav Milosavljević Tisa mogao bi da dobije spomen-bistu u parku na keju, u pravcu Svetosavske ulice, na parceli 393/2, u katastarskoj opštini Bubanj.

Spomenik Pupinu je predlog Udruženja za negovanje industrijske baštine i promociju naprednih tehnologija, a spomen-pista Tisi - predlog Studentskog kulturnog centra.

Izbor idejnog rešenja i samo podizanje spomenika bilo bi povereno Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj, koja je zadužena i za spomenik nenasilju, dok Zavod za urbanizam treba da izradi tehničku dokumentaciju.

Najpre je potrebno da se pribavi i saglasnost Ministarstva kulture, u skladu sa važećim propisima.

Koliko će to koštati - nije saopšteno, ali je istaknuto da je novac predviđen Odlukom o budžetu Niša za 2024.

U Programu podizanja spomenika u Nišu nalazi se i spomenik kralju Milanu, kao inicijativa Fondacije “Za lepši Niš”, ali taj predlog za sada neće biti pred odbornicima, niti je određena lokacija.

Sednica Skupštine zakazana je za četvrtak, 25. april.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milja

    14:52 // 21. 4. 2024.

    Kad vidim ovu sliku centra grada, muka mi je jer ovo je odvratno šta su uradili.

  • Sasa

    13:18 // 20. 4. 2024.

    A Car Konstantin najpoznatiji Nislija na svetu nista sem strasila? Nije ni cudo sto smo evropski zapecak. Sve se turisti zaleteli da vide Pupina i Tisu, ni Srbe to ne zanima.

  • Tisa

    00:30 // 20. 4. 2024.

    Da nije bilo Mihajla Idvorskog u SAD da Ruzvelt aminuje, ne bi bilo ni Vojvodine u Srbiji. Ni dobrovoljaca iz SAD. Spomenik umesto onog strasila na keju da mu bude da vide setači

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: