Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:21, 14. 2. 2019.

| Društvo

Mihajlovićeva: Ako rekonstrukcija pruge Niš - Zaječar ne krene uskoro, smenjujem direktore

Autor:J. A. Izvor:Južne vesti
mihajlovic
Mihajlovićeva rešila da dođe u Jasenovik; foto: J. A.

Nakon što su treći put u mesec dana iskliznule cisterne sa opasnom materijom sa pruge Niš - Zaječar saobraćaj je obustavljen dok se pruga ne rekonstruiše, a iz Infrastrukture železnice najavljuju da će radovi početi za desetak dana i da će verovatno trajati do kraja godine. Ako radovi ne počnu do kraja meseca, kaže ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, smeniće direktore.

Meštani Jasenovika su još nakon prvog iskliznuća cisterni sa amonijakom tražili da vozovi ne prolaze, jer pruga nije bezbedna, a nedavno su "pretili" i blokadom pruge. Kažu da je dokaz za njihove tvrdnje da je pruga u katastrofalnom stanju to što su u međuvremenu još dva puta cisterne sa opasnom materijom ispale iz šina. Zorana-Jasenovik;-foto:-JV Nadležni obećali da će se uskoro znati ko je odgovoran za iskliznuća; foto: JV

Da vi sad odete da vidite tu prugu vi bi se uplašili. Ja čujem na televiziji kako je pruga dobra i kako vozovi mogu nesmetano da se kreću, a pragova nema, šrafova nema - kazali su meštani.

Ipak, tek poslednje iskliznuće je ministarki Mihajlović, kaže, bio znak da vozovi više ne smeju da prolaze ovom deonicom. Obišla je danas meštane Jasenovika koji su je dočekali aplauzom, zahvalni, kako kažu, što je njihova molba konačno uslišena. Zorana-sa-mestanima;-foto:-JV Nadležni obećali da će se uskoro znati ko je odgovoran za iskliznuća; foto: JV

Vaša bezbednost nam je najvažnija, zato sam naredila da se saobraćaj obustavi. Obećali su iz železnice da rekonstrukcija počinje do 27. februara, ako se to ne desi, smenjivaću direktore - navela je ministarka.

Za rekonstrukciju je izdvojeno 5 milijardi dinara, a iz Infrastrukture železnice kažu da će za desetak dana početi renoviranje oko 108 km pruge, koja je brdsko-planinska, ima dosta objekata, tunela i mostova, pa će posao verovatno da potraje do kraja godine.


Obećali da će biti utvrđeno ko je odgovoran za iskliznuća

Ministarka je najavila detaljnu istragu sva tri iskliznuća, nakon koje će se znati ko je odgovoran - prevoznici ili stara pruga koja decenijama nije remontovana. Zorana-u-Jasenoviku;-foto:-JV Nadležni obećali da će se uskoro znati ko je odgovoran za iskliznuća; foto: JV

Meštanima Jasenovika je obećala da mogu da budu sigurni u to, jer je “pored 20 raznoraznih direktora iz železnice morala da dođe lično u Jasenovik da se uveri kakva je situacija”.

Tražila je i da se ispitaju licence svih 5 privatnih prevoznika, kao i državne firme Srbija kargo i utvrdi mogu li i dalje da voze.

Mihajlovićeva je u Jasenoviku istakla i da će se ispitivati individualna odgovornost svih iz Železnice. zorana-mihajlovic;-foto:-JV Nadležni obećali da će se uskoro znati ko je odgovoran za iskliznuća; foto: JV

Apsolutno svi koji su odgovorni moraju da snose odgovornost. Ja sam od onih koji smatraju da je odgovornost individualna i da ništa nije kolektivno. Jedno su dokumenta i pravilnici iza kojih se svi zaklanjaju, a drugo je život i realnost koja vam govori ovde se nešto dešava i nešto ne valja - dodala je.

Ipak, izvršni direktor Infrastrukture železnice Milan Maksimović kaže da odgovornost ne može da bude individualna, ali da će ministarka kada dobije izveštaj stručne komisije odlučiti ko je odgovoran.

Ja mislim da je odgovornost svih, na železnici se ništa ne dešava da je samo jedan odgovoran, već je to splet okolnosti i uticaj mnogih faktora - kazao je Maksimović. Maksimovic;-foto:-JV Nadležni obećali da će se uskoro znati ko je odgovoran za iskliznuća; foto: JV

Na pitanje zbog čega je pre samo nekoliko dana tvrdio da je pruga bezbedna i da vozovi mogu nesmetano da prolaze, te da ona nije razlog iskliznuća, Maksimović kaže da je "garantovao za prugu koja prolazi kroz Jasenovik", a ne za celu deonicu Niš - Zaječar.

Ja imam informaciju za prvi vanredni događaj kada je došlo do ispadanja dve cisterne sa amonijakom da je razlog tehnička mana na kolima, to je zvanični izveštaj komisije. Pruga je stara, ali održavana tamo gde je bilo najktitičnije, menjani su pragovi. Ove cisterne biće podignute za dva dana i utvrdićemo ko je tu odgovoran - pojasnio je Maksimović.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je najavio da će u narednih desetak dana početi rekonstrukcija puta kroz Jasenovik, koji su oštetile mašine i dizalice koje su prolazile kroz selo kako bi podigle cisterne koje su dva puta ispale na pruzi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    14:13 // 18. 2. 2019.

    Ako nekog treba smeniti to ste vi gospodjo Mihajlović,16.01.2018 obećali ste završetak obilaznice oko leskovca do kraja 2018 godine.04.12.2018 kažete da će putevi srbije raspisati tender za izgradnju obilaznice u decembru mesecu a da će radovi početi u martu mesecu 2019 godine.Inače od 2012 radi se obilaznica koja je duzine 5-6 km.

  • Зоран Прокић

    20:44 // 15. 2. 2019.

    Госођо министарка Зорана, Да отпустите, а не да смените, свих двадесетак директора. Да их питате ко је крив за исклизнућа вагона, састанчили би у некој бањи или скијалишту и до пола године и опет не би утврдили ко је надлежан. Решење је да отпустите све доректоре, поставите за директора једног пензионисаног немца да направи ред у железници. Да отпусти све који су вишак, па и Вас министарка Зорана

  • Naissus

    14:03 // 15. 2. 2019.

    Ministarka koja se u sve razume ... gde god da je stavite, ona je veliki strucnjak i sad kad podeli ostavke ... a jedina ostavka koju bi trebalo da da jeste ostavka samoj sebi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: