Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:11, 22. 8. 2018.

| Društvo

Mihajlovićeva: Oduzimaćemo inženjerima licence zbog Grdelice

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Zorana Mihajlović
Kazala da će insistirati da se pronađu odgovorni za pad potpore na Koridoru 10; foto: Vanja Keser

Povodom urušavanja potpore na neizgrađenom Koridoru 10 kroz Grdeličku klisuru, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je da će tražiti oduzimanje inženjerskih licenci odgovornima za pad kosine. Iako nikada nisu pronađeni odgovorni za prethodni sličan incident, koji se u martu dogodio takođe u blizini tunela Predejane, kada se obrušio deo potpornog zida, Mihajlovićeva je sada kazala da će insistirati da se pronađu krivci, a u čitav slučaj je uključena i BIA.

Od nedelje, kada je potpora počela da se obrušava, iz Ministarstva i Koridora Srbije čule su se razne informacije, među kojima je i ta da se za slabost građevine na južnom kraku Koridora znalo još u aprilu, kao i da je projekat zbog toga promenjen i da je kosina počela da se osigurava na drugi način - gradnjom takozvane galerije. Ipak, kako je rekao direktor Koridora Zoran Babić, klizište ih je "preteklo", a odgovorni se i dalje traže iako se već mesecima zna za problem. Srušen zid Koridor 10 Grdelica Kosina pogrešno obezbeđena, najavili gradnju "galerije"; Foto: čitalac

Ipak, ministarka Mihajlović od poslednjeg incidenta na Koridoru 10 insistira na tome da se pronađu krivci, a zapretila je i inženjerima.

Ono što možemo i što ćemo svakako uraditi je da ćemo od Inženjerske komore, koja je nezavisni organ, tražiti da se oduzmu licence svim inženjerima koji su od 2010. do 2018. stavili potpise na projekte kosine koja je pala u Grdelici, kao i svima koji su odobrili 11 revizija na projektu. Bez obzira na to da li je u pitanju neznanje ili nešto drugo, Ministarstvo će ovo da traži - rekla je Mihajlovićeva.

Mediji prenose da su angažovani i pripadnici Bezbednosno informativne agencije - BIA, jer kako je rekla ministarka, reč je o velikom infrastrukturnom projektu "koji nosi i bezbednosni i finansijski rizik".

Kolika je šteta zbog klizanja potpore i dalje nije zvanično saopšteno. Isti je slučaj bio i sa prethodna dva puta, kada su se kosine obrušile i usporile radove na Koridoru 10. Iako je, nakon klizanja zida u martu ove godine, angažovan ekspertski tim Svetske banke za nadzor radova na potporama i klizištima na Koridoru 10, ova nezgoda se i posle toga ponovila.

Ipak, Mihajlovićeva i dalje najavljuje kraj 2018. kao rok za završetak Koridora, čija izgradnja traje deceniju.

Podsetimo, potpora duža od 700 m se obrušavala dva dana, a kako smatraju stručnjaci od početka je građena pogrešna potpora, a neki od građevinskih inženjera očekuju nova rušenja na Koridoru 10. Međutim, ministarka građevinarstva i saobraćaja trvrdi da će, pored odgovornosti i poštovanja poslednjeg roka, insistirati i na bezbednosti auto-puta.

Izvođač radova na kosini koja se obrušila je španska firma Azvi, a stručni nadzor vrši konzorcijum Louis Berger i Egnatia Odos.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pantelika

    14:35 // 23. 8. 2018.

    Ja bih Vama, g-đo Ministarka oduzela "licencu" za bavljenje politikom. Za sva vremena. A ne da nas i dalje farbate i zamajavate. Ko Vas podržava u Vladi? Kome u Vladi još nije jasno, da Vi, na posredan način, rušite državu Srbiju. I dokle Premijer/ica/, mora da Vas trpi.

  • kole

    12:56 // 23. 8. 2018.

    uvek su vam drugi krivi, bivssi snsovac

  • kole

    12:53 // 23. 8. 2018.

    ona, jadna zena i nezna sta su licence

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: