Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:43, 16. 5. 2016.

| Društvo

Mihajlovićeva: Sledeće godine auto-putem do Grčke

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, RTS
auto-put
Hoćemo li 2017. u Grčku na more auto-putem?; foto: JP Koridori

Do aprila 2017. godine Koridor 10 prema Makedoniji i Grčkoj trebalo bi da bude u potpunosti završen, kaže ministarka saobraćaja Zorana MIhajlović i najavljuje da će već narednog meseca biti probijen najduži tunel u Srbiji, dug 808 m kroz Grdeličku klisuru.

Ona je rekla se na svim deonicama Koridora 10 uveliko radi, da su delovi već pušteni u rad, jedan kod Pirota i dva u Pčinjskom okrugu, ali da će krak prema Grčkoj biti gotov u potpunosti 2017. godine.

Koridor 10 sa Grdeličkom klisurom, koja jeste najteža, biće gotov početkom 2017. godine. Građani će tada konačno moći da od severa zemlje do juga idu auto-putem - rekla je Mihajlovićeva.

pirot Deonica od auto-puta prema Pirotu; foto: JV arhivaNajavila je da će građani 2017. godine auto-putevima moći da idu i na more, a rekla je i da će sledeće godine biti završena projektno-tehnička dokumentacija za auto-put Niš - Merdare. To je inače deonica puta o kojoj se razgovaralo i sa EU i sa Vladom Albanije i koja bi trebalo da se spoji sa auto-putevima na Kosovu i Metohiji koji bi trebalo da vode sve do Drača u Albaniji.


“Bolje raskinuti ugovor i birati novog izvođača”

Pošto se neretko dešavalo da izvođači radova na putevima širom Srbije ne poštuju rokove i ugovorene obaveze, ministarka Zorana Mihajlović kaže da je sa takvim firmama bolje raskinuti ugovore.

Tako je bilo na Koridoru 10 kada je raskinut ugovor za bugarskom firmom “Trace Group Hold” koja je radila obilaznicu oko Dimitrovgrada. 

Bolje je raskinuti sada i u dogovoru sa Svetskom bankom izabrati novog izvođača, nego čekati da dođe jesen i firme ne urade svoj posao - kaže Mihajlovićeva.

Za deo Koridora kod Dimitrovgrada već je izabran nov izvođač i sa njim je potpisan ugovor. Grčki “Aktor” imao je najbolju ponudu od svih 7 kompanija koje su učestvovale na tenderu, a trebalo bi da uradi obiaznicu dugu 5,8 km koja ima 7 čak mostova.

Suma koju će Grci dobiti za taj posao je 2,1 milijarda dinara, a rok za završetak je 300 dana.

Podsetimo, ministarka MIhajlović je početkom 2015. najavila da bi deonica od Niša do Dimitrovgrada trebalo da bude gotova do kraja iste godine, ali to se nije desilo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aa Bb Cc

    06:40 // 17. 5. 2016.

    Iz godine u godinu je do godine zavrsetak radova...

  • andja

    05:54 // 17. 5. 2016.

    Baš lepo,ljudi danas jedva prezivljavaju,da bi razmišljali o putovanju

  • Kalča

    16:25 // 16. 5. 2016.

    Nove note, stara kancona.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: