Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:40, 3. 12. 2018.

| Društvo

Mihajlovićeva u Grdelici: Ne postoji prirodnije mesto na kom bi trebalo da budem

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Zorana Mihajlović Grdelička klisura
Mihajlovićeva se dislocirala iz Beograda; Foto: Ministarstvo građevinarstva i infrastrukture

Potez da se ove nedelje preseli u Grdeličku klisuru i nadzire izgradnju južnog kraka Koridora 10, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović objašnjava time što je taj projekat najvažniji za Vladu i samu zemlju Srbiju, te da za nju kao resornu ministarku ne postoji prirodnije mesto na kome treba da bude.

U novoj ulozi nadzornika radova na Koridoru 10 ministarka je, kako navode u saopštenju iz njenog kabineta, obišla danas radove na ovoj deonici koja je dugačka nešto više od 26 km. Ona se sastala i sa predstavnicima firmi koje izvode radove na deonici kroz Grdeličku klisuru - Azvi, Integral, Euro alijans i Trejs. Posle prvog dana boravka u klisuri, Mihajlovićeva je konstatovala da se na nekim tačkama radi neprekidno.

Ne postoji mesto na kritičnim tačkama na kom se ne radi, na nekim pozicijama radovi se izvode 24 sata. Zaboravljamo da prošle godine nije bilo nijednog metra afsalta na ovoj deonici, a da je 2014. godine Grdelička klisura bila samo prirodna lepota. Danas je to prirodna lepota, ali sa novim auto-putem - rekla se ministarka Mihajlović.

Ministarka je i ranije imala nenajavljene "kontrolne" posete na gradilištima na auto-putu u izgradnji, a sada, konstatujući da je pokazala da nije "salonski ministar" najavljuje sastanke i sa predsednicima opština u ovom kraju, direktorom Svetske banke i njegovim saradnicima, kao i firmama koje rade na istočnom kraku Koridora 10, ka Bugarskoj.

Ukoliko želite da završite uspešno posao, onda morate i da kontrolišete izvođače, razgovarate s radnicima, ukažete na probleme gde postoje, čestitate na dobro obavljenom poslu - dodala je Mihajlovićeva.

zid Zid se obrušio 19. avgusta, iako su svi znali da je nestabilan još od proleća; foto: ČitalacGeografski su izmestili iz Beograda, kako bi nadgledali radove na Koridoru 10 na deonici koji je u skorije vreme obeležilo klizanje kosine i pad potporne konstrukcije, što je napravilo štetu od sedam miliona evra, a krivci još nisu obelodanjeni. Poslednja najava za završetak dugoočekivanog Koridora, koji je važan za čitavu Evropu, je kraj 2018. godine, a Mihajlovićeva je još jednom istakla da će kraj biti u poznatim rokovima.


Direktor "Koridora": Bezbednost je na prvom mestu

Na jugu je danas bio i direktor Koridora Srbije Zoran Babić, preduzeća koje, kako su ranije naveli, nije poštovalo procedure prilikom izmena projekata na deonici na kojoj je pala kosina. Babić je sada kazao da se u Grdelici radi danonoćno i uveravao da će deonica pre otvaranja biti potpuno bezbedna.

Niko neće proći ovom deonicom dok ne bude maksimalno stabilna i bezbedna. Kako smo rešili klizište na kosini 6, tako ćemo pobediti i sve druge izazove koje je priroda pred nas stavila. Bezbednost je na prvom mestu - rekao je Babić.

Podsetimo, izgradnja Koridora 10 je višedecenijski san srpskih vlasti. Završetak radova na izgradnji mnogo puta je pomeran, a poslednji zadat je kraj ove godine. Na gradilištima je bilo puno problema, od poslednjeg klizanja zemlje u avgustu, što se ranije desilo nekoliko puta. Kako su pojedini delovi otvarani sukcesivno, na kraku ka Pirotu pojavile su se rupe neposredno po puštanju saobraćaja.

Iako je Ministarstvo građevinarstva na čijem je čelu Mihajlovićeva podnelo prijavu Sudu časti Inženjerske komore zbog pada potpore, kada je obelodanjeno da je projekat izgradnje potpore menjan čak 11 puta i pritom nisu poštovane zakonske procedure, iz Inženjerske komore su kazali da je jedno zahtev za oduzimanje licenci inženjerima, a drugo šta će pokazati istražni postupak na optužbe da je struka kriva.

I kod ranijih kizišta i problema tokom izgradnje nisu u javnost iznošena imena odgovornih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • David Štrbac

    17:57 // 10. 12. 2018.

    Poštovana ministarko!
    Vaše prisustvo na gradilištu govori mnogo o vašoj nesposobnosti da radite posao za koji ste zaduženi, toliko o tome.

  • Crnotravac

    06:32 // 5. 12. 2018.

    Pa draga gospodo, da ste angazovali strucnjake gradjevinske struke poreklom iz iz Crne Trave i Vlasotince, ne bi vam se to desavalo

  • Jova Tenkov

    11:53 // 4. 12. 2018.

    Не схваташ читаву ствар! Није проблем у томе где је седиште министарства, него у томе што у њему седе и што га воде неспособни људи! У томе је зачкољица!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: