Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:57, 21. 10. 2010.

| Društvo

"Milan Toplica" ponovo na aukciji

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
Hala u fabrici "Milan Toplica"

PROKUPLJE – Nakon prve neuspešne privatizacije i odlaska u stečaj, fabrika kisele vode "Milan Toplica“ iz Tulara kod Prokuplja krajem ovog meseca ponovo ide na aukciju.

Kako ističe predsednik Skupštine poverilaca Vidoje Savić, početna cena fabrike na drugoj aukciji biće oko 130 miliona dinara.

- Za prvu aukciju početna cena bila je 162 miliona dinara. Bilo je zainteresovanih koji su otkupili tendersku dokumentaciju, ali se niko nije pojavio na zakazani termin za prodaju. Sada je krajem meseca zakazana druga aukcija po znatno nižoj ceni, pa ćemo videti hoće li se napokon pojaviti ozbiljan kupac, koji će uz malo ulaganja pokrenuti proizvodnju. Ovo je, mislim, jedina fabrika vode u Evropi, koja godinama ne radi. Najstrašnije je što voda sa više izvora godinama odlazi u nepovrat, a mašine stoje u halama i hvataju prašinu - kaže Savić.

On dodaje da se 177 radnika koji su više od osam godina bez posla, plata i doprinosa, nadaju da će se prodaja uspešno okončati i da će ova fabrika vode konačno vratiti staru slavu.

Savić podseća da je fabrika privatizovana na javnoj aukciji, 2005. godine za 6, 6 miliona dinara, a plaćena je odmah u celini.

Kupio ju je konzorcijum "Atlas sistem“, odnosno konzorcijumom pravnih lica u koji su ušli još "C market“ i "Eko-produkt“.

Sada već bivši vlasnici su otvorili dve nove bušotine i investirali više od 130 miliona dinara. Izgrađena je nova proizvodna hala i uvezene najsavremenije mašine firme "Krones“ iz Nemačke, vredne tri miliona evra, kapaciteta 12.000 boca na sat.

Ipak, zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora, Agencija za privatizaciju je u oktobru 2008. raskinula ugovor sa “Atlas sistemom”.

Radnici su tražili da se uvede stečajni postupak, kako bi sačuvali imovinu preduzeća. Zato je Trgovinski sud u Nišu, oktobra meseca prošle godine uveo stečaj.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: