Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:49, 12. 4. 2021.

| Društvo

"Milenijum tim": Tužbama ne pritiskamo medije

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
milenijum tim
Oglasili se saopštenjem; foto: JV

Na ocenu medijskih udruženja da su tužbe Milenijum tima protiv nekoliko medija, među kojima i dva na jugu zemlje, vid pritiska na njih, iz ove kompanije odgovaraju da im to nije namera, već se na taj način štite svoje poslovne interese koji su, kako saopštavaju, ugroženi objavljivanjem neistinitih informacija "koje grubo vređaju ugled kompanije i umanjuju njenu imovinu".

Zbog tekstova koje su objavili na svojim portalima, a koji su u stvari izveštaji sa konferencija za štampu Narodne stranke, beogradska kompanija Milenijum tim, koja je široj javnosti postala poznata nakon rušenja u Savamali, tužila je više medija, među kojima je i leskovačka agencija Jugpres i vranjski portal Info Vranjske, a od medija sa juga zemlje potražuje ukupno 300.000 evra na ime povrede ugleda te kompanije.

Nakon reagovanja samih medija i medijskih udruženja, iz ove kompanije su se oglasili saopštenjem u kome kažu da se najoštrije ograđuju od optužbi da iza postupaka za naknadu štete, koje je pokrenula, stoji namera da se napravi pritisak na medije.

Motiv za pokretanje jednog broja postupaka protiv medija je samo jedan: kompaniji koja zapošljava skoro 1.000 ljudi i koja u naredne 4 godine planira investicije vredne više od 95 miliona evra, ne preostaje ništa drugo nego da na zakonom predviđen način zaštiti svoje poslovne interese, ugrožene objavljivanjem neistinitih informacija, koje grubo vređaju ugled kompanije i umanjuju njenu imovinu - saopštava kompanija.

Beogradska kompanije nije tužila političare i stranku čija je konferencija za medije preneta u tekstovima, kao ni sve medije već samo one koje nisu bliski vlastima.

Očigledno je da već neko vreme postoji sistematska i organizovana praksa iznošenja neistina na račun kompanije i njenih vlasnika, koje prete da unište reputaciju i pričine nenadoknadivu štetu kompaniji. Razumemo, ali ne opravdavamo što to čine predstavnici stranaka, iz svog političkog interesa, ali ne možemo da prihvatimo da to prihvataju i šire mediji, od kojih prema zakonu i prema pravilima profesije očekujemo da štite javni, a ne politički interes - stoji u saopštenju.

Dodaju da će biti na raspolaganju za sve koji u skladu sa novinarskim kodeksom i Zakonom o informisanju budu želeli da provere istinitost i potpunost informacija koje pripremaju za objavu.

Ne postoji nijedan razlog zbog kojeg smo kao kompanija želeli da pravimo pritisak na medije, naprotiv, važno nam je mišljenje javnosti i u tom smislu korektna saradnja sa medijima koji mišljenje javnosti formiraju. Podsećamo vas da Zakon o informisanju propisuje da novinar mora da pokaže "pažnju primerenu okolnostima“ i da "pre informacije koja sadrži podatke o određenoj pojavi, događaju ili ličnosti provere njeno poreklo, istinitost i potpunost - saopštavaju.

Kompanija Milenijum tim od medija, saopštavaju, ne očekuje ništa više nego da se ovog zakonskog i etičkog pravila pridržavaju, a sa druge strane, očekuju razumevanje novinarskih profesionalaca i udruženja.

Od onih koji generišu ili prenose neistine o poslovanju kompanije tražiće, dodaju, da pred nadležnim institucijama dokažu opravdanost svojih tvrdnji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljilja

    08:59 // 13. 4. 2021.

    Dva meseca cekam odgovor na pitanje da li mogu svoje domacinstvo da prikljucim na gas.Danas cemo...sutra cemo.
    Mogli bi za promenu da se bave svojim poslom...posto svasta rade..i sto znaju i cemu bas i nisu vicni...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: