Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:49, 6. 4. 2021.

| Društvo

“Milenijum tim” tužio medije iz Leskovca i Vranja zbog izveštaja sa konferencije - traže 300.000 evra

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
mediji
Izveštaji sa konferencija predmet tužbi; Ilustracija; foto: JV

Zbog tekstova koje su objavili na svojim portalima, a koji su u stvari izveštaji sa konferencija za štampu Narodne stranke, beogradska kompanija Milenijum tim, koja je široj javnosti postala poznata nakon rušenja u Savamali, tužila je leskovačku agenciju Jugpres i vranjski portal Info Vranjske i njihove glavne urednike i potražuje ukupno 300.000 evra na ime povrede ugleda te kompanije.

Regionalna informativna agencija Jugpres tužena je zbog dva teksta - "Jeremić: Vrh režima preko Milenijum tima otima i Vranjsku Banju” koji je objavljen 6. februara ove godine i “Jeremić: Rat korupciji” koji je objavljen 20. februara, a oba teksta su izveštaji sa konferencija Narodne stranke u Vranjskoj Banji i Leskovcu, na kojima su lideri Narodne stranke govorili o kupovini jednog od hotela u Vranju i kupovini i iznajmljivanju nekadašnje zemlje Plantaža kod Leskovca.

Za svaki od ova dva teksta, tužilac traži po 100.000 evra

Ova kompanije do sada nije poslala redakciji Jugpresa nikakav demanti niti reakciju na izveštaje sa ove dve konferencije za novinare. Zanimljivo je i da nisu tužili ni Jeremića i Aleksića zbog onoga što su rekli, već Jugpres koji je, kao i drugi mediji, preneo veran izveštaj sa konferencije za novinare, što može da se proveri i sa objavljenog TV snimka događaja - saopštavaju iz Jugpresa.

Kako dodaju, pravnici koji se bave medijskom sferom i dobri poznavaoci prilika u medijima ove tužbe ocenjuju kao očiglednu i sasvim jasnu nameru da se izvrši pritisak na njih, a da je krajnji cilj njeno gašenje.

Smatraju i da ova tužba treba da bude opomena drugim malobrojnim nezavisnim lokalnim medijima da paze šta rade i da dobro razmisle da li će da izveštavaju sa pres konferencije opozicionih stranaka i političara i prenose njihove izjave.

Osim na adresu Jugpresa i njegove glavne i odgovorne urednice Ljiljane Stojanović, ista tužba došla je i na vrata Info Vranjskih i njegovog urednika Saše Stojkovića za tekst "Jeremić: Milenijum tim jedan od najvećih asova korupcije“ koji takođe predstavlja izveštaj sa konferencije opozicione Narodne stranke u Vranjskoj Banji. milenijum tim Traže milionske odštete; Foto: JV

Tužba se isključivo odnosi na stavove koje su izneli ljudi iz Narodne stranke, kažu u ovom mediju, a Info Vranjske su tužene uz traženje astronomske oštete verovatno zato, kako objašnjavaju, što su profesionalno radile svoj posao i prenele isključivo ono što je rečeno na terenu, i kasnije u podkastu koji je njihov urednik uradio sa Vukom Jeremićem.

Reč je o novom pritisku na Info Vranjske, koji ne bi smeo, ako je ovo iole pravna država, da izazove bilo kakve pravne posledice. Ne plašimo se, ne menjamo uređivačku politiku i ne osećamo se krivim što profesionalno radimo svoj posao. Uostalom, kako ćemo izveštavati sa bilo koje konferencije za novinare ako ne prenosimo ono što se tamo govori? Ovo je direktan napad na nas, novi pokušaj da nas unište i utišaju i taj jedan makar slabašan glas javnosti koja ne želi da ćuti i žmuri na sve ovo što se dešava u stvarnosti – kaže Stojković.


Medijska udruženja: Pretnje visokim iznosima za naknadu štete predstavljaju pritisak na medije

Pored medija sa juga Srbije, Milenijum tim tužio je, saopštavaju iz Koalicije za slobodu medija, i dnevni list Danas, portal Nova i kablovske televizije N1 i NewsMax Adria, a njihove članice, kako kažu u saopštenju, izražavaju duboku zabrinutost zbog pritiska koji se sprovodi nad većim brojem medija.

Svi su tuženi zbog verodostojnog prenošenja informacija iznesenih na konferencijama za medije Narodne stranke u Leskovcu i Vranjskoj banji početkom februara ove godine, a Milenijum tim u tužbama zahteva utvrđivanje povrede ugleda i naknadu materijalne štete u visini od 100.000 evra po tužbi. Napominjemo da ova kompanija pre podnošenja tužbi nije zvanično demantovala ni jednu od informacija niti je zatražio od tuženih medija da objave njihov odgovor na iznete navode sa konferencija za medije Narodne stranke - saopštavaju iz Koalicije za slobodu medija.

Dodaju da su ogromne naknade štete koju ova kompanije zahteva u tužbama ogoljeni vid pritiska koji samo po osnovu plaćanja takse na odgovor na tužbu praktično vodi gašenju utuženih lokalnih medija, pritiska kojim se želi poslati poruka i svim drugim medijima da mogu biti preko noći ugašeni ukoliko ne poštuju moć velikih kompanija, a ozbiljno se ugrožavaju javno informisanje i sloboda i pravo građana u lokalnim zajednicama da budu obavešteni o svim događajima bez cenzure. Saša Stojković Novi pritisak na vranjski medij; foto: P. Blagojević/JV

Inače, članovi Koalicije za slobodu medija su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Na tužbe Milenijum tima posebno je reagovalo i Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres čija je Jugpres jedna od članica.

Ovaj mali medij civilnog sektora sa juga Srbije preneo je informacije sa javnih događaja iz svoje sredine i zaprećeno mu je naknadom štete od 200.00 evra radi zaštite ugleda, kako u tužbi stoji, jedne od najuspešnijih i najuglednijih kompanija u Srbiji. Napominjujemo da je informisanje u malim lokalnim zajednicama od velike važnosti za prosperitet i razvoj tih zajednica. Upravo stoga, građani u njima imaju pravo i potrebu da saznaju svaku informaciju i događaj koji se održao na njenoj teritoriji - saopštavaju iz Lokal presa.

Dodaju i da je regionalna agencija Jugpres kako joj i samo ime kaže, kao agencija prenela verodostojno iznešene informacije koristeći novinarsku formu izveštavanje sa zvaničnih konferencija za štampu Narodne stranke i ne upustajući se u komentare, informisali su građane Leskovca.

Pa tako, pomenuti medijski prilozi ne predstavljaju autorske ni istraživačke tekstove već izveštavanje sa konferencija za štampu. Neprimerena cena naknade štete od ukupno 200.000 evra je poruka svim lokalnim medijima da ukoliko ne poštuju moć velikih mogu biti ugašeni - saopštavaju.

Međutim, kako napominju, ovakvim delanjem ozbiljno se ugrožava i sloboda građana u malim zajednicama da budu obavešteni o svim događajima bez cenzure.

Podsetimo, Milenijum tim posluje na jugu Srbije i to kroz izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Nišu i Vranju, a nedavno su kupili i hotel u centru Vranjske banje a konferenicje opozicije o toj investici su upravo predmet tužbe.

Ovu transakciju je kontrolisao Savet za borbu protiv korupcije i ocenio “da postoje indicije da se tokom privatizacije desilo organizovano krivično delo i unapred dogovorena kupovina ispod tržišne vrednosti”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sima Kosmos

    12:38 // 7. 4. 2021.

    Ako su tekstovi samo preneli ono što je rečeno na konferencijama, takva tužba nema šansi da prođe ni na jednom sudu.
    Možda čak da se ovi nezavisni mediji posavetuju sa advokatima kojima su bliske teme slobode medija i zaštite novinara, i da se odgovori kontra-tužbom sa zahtevom za odštetu zbog ciljanog zastrašivanja i blaćenja ugleda nezavisnih mediaj u javnosti ovom kampanjom.

  • Filozof

    19:48 // 6. 4. 2021.

    Zar kum Marka Miskovica i drug Predraga Malog da tako nesto ucini? Nemoguce ... To su sigurno ucinili Solak, Djilas i Dzordz Soros.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: