Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:34, 1. 3. 2019.

| Društvo

Miletić: Da se izgradi put od Malčanske petlje ka Proseku i rastereti saobraćaj

Autor:J. A. i A. K.Izvor:Južne vesti
Malcanska petlja
Svi složni da bi bilo prohodnije vozačima; foto: M. M.

Inicijativu da se aternativni put od Malčanske petlje levo ka Proseku konačno napravi pokrenuo je narodni poslanik iz Svrljiga Milija Miletić, jer smatra da će se time rasteretiti regionalni saobraćaj. U niškom Zavodu za urbanizam kažu da su oni svoj deo posla završili i da Koridori Srbije treba da urade eksproprijaciju i izgrade novi put, a u ovom preduzeću kažu da bi radovi trebalo da počnu na proleće 2020. godine.

Miletić je inicijativu da se naplatna rampa na Malčanskoj petlji pomeri ka Sićevu predstavio direktoru Puteva Srbije Zoranu Drobnjaku i predložio da se i ostala mesta za naplatu putarine, planirana na svim ulazima u Niš sa auto-puta - ne postavljaju.

Svrljiški poslanik je od Drobnjaka zatražio i što hitniju rekonstrukciju Knjaževačke ulice i njenog produžetka ka Malčanskoj petlji koja je, kako je rekao, u katastrofalnom stanju, a novi predlog jeste i da se konačno završi planirani alternativni put. Milija i Drobnjak Narodni poslanik Miletić svoje ideje predstavio direktoru Drobnjaku; foto: printskrin

Reč je o delu puta od Malčanske petlje levo ka Proseku, dužine 2,2 km koji vodi preko auto-puta ka Niškoj Banji.

Projekat je urađen, ima ga u Zavodu za urbanizam u Nišu i razmatran je u prethodnom periodu sa JP Koridori Srbije. Odvojena su bila sredstva, ali je trebalo da se uradi eksproprijacija zemljista, ili Grad Niš ili Putevi Srbije, što nije urađeno - tvrdi Miletić.

Upravo izgradnjom tog pravca i rekonstrukcijom od Malčanske petlje ka Knjaževačkoj, složili su se Miletić i Drobnjak, bio bi znatno prohodniji saobraćaj iz istočne Srbije ka Nišu.

Podsetimo, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je rekla da će se o ovim predlozima pitati i građani i da ona "nema ništa protiv" da se postojeći projekat promeni, ako će to da obezbedi efikasnost.


Zavod: Mi smo svoj deo posla završili

Direktor niškog Zavoda za urbanizam Miroljub Stanković kaže da je pre više od godinu dana urađen projekat parcelacije za pomenutu deonicu od Malčanske petlje do Proseka, koja pravi direktnu vezu sa budućim auto-putem. Malčanska petlja Ne zna se kada će put konačno da se izgradi; foto: M. M.

Projekat parcelacije je urađen u Zavodu za urbanizam, parcelacija je kroz niški Katastar sprovedena, realizovana, parcele su formirane, na dalje je postupak eskproprijacije i projektovanje izgradnje preuzelo preduzeće Koridori Srbije - pojašnjava Stanković.

Stanković nije imao informacije o tome da li je novac obezbeđen za tu deonicu, ali kaže da su Koridori Srbije preuzeli obavezu da urade eksproprijaciju, nabave dozvole i realizuju projekat o trošku investicije auto-puta.

I direktor Zavoda se slaže da je neophodno da se ova deonica završi, jer će saobraćaj biti prohodniji.

Onog trenutku kada bude pušten novi auto-put treba da obezbedimo da neko ko uopšte neće da izlazi na auto-put može da ode iz pravca Knjaževca, Svrljiga, Zaječara, prema Sićevačkoj klisuri iz nekih razloga. Da bi to bilo, onda se prema putarskim projektima izvođenja obavezno paralelno sa auto-putem pravi i onaj niži rang saobraćajnice koji nije pod naplatom, a koji predstavlja alternativu za onog koji ne plaća putarinu, koji jednostavno nije korisnik auto-puta - pojašnjava Stanković.


Koridori: Početak radova očekuje se na proleće 2020.

Nakon objavljivanja teksta iz Koridora Srbije stigao je odgovor - ugovor za izvođenje i početak radova se očekuju na proleće 2020. godine, a nakon što dobiju građevinsku dozvolu sprovešće javnu nabavku za izvođenje radova u toku ove godine.

Eksproprijacija je završena za 90 % parcela, kažu, a ostala rešenja očekuju da donesu u narednih mesec dana. Dosad su sproveli javnu nabavku za izradu projektne dokumentacije i potpisali ugovor sa projektantom.

U toku je podnošenje zahteva za lokacijske uslove kod nadležnog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Nakon dobijanja lokacijskih uslova, izrade projektne dokumentacije i rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, nadležno Ministarstvo izdaće građevinsku dozvolu - dodaju u odgovoru.

Novac za izgradnju je, kažu, obezbeđen iz "restruktuiranih sredstava kredita EBRD".

*Tekst je naknadno izmenjen nakon što je stigao odgovor Koridora Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tivat

    06:08 // 2. 3. 2019.

    I, veterinarskog tehnicara naucili da laze i kao, nesto se angazuje,bori, zauzima...
    Begaj be!

  • Milan

    22:13 // 1. 3. 2019.

    Konačno pametni predlozi. Ovo nisam očekivao od dotičnog. Ovakve predloge očekujem od opozicije. Konkretne i ono što pogađa građanina kao jedinku. Balade o državnom blagostanju i slično pevaju oni koji žele samo vlast radi vlasti.

  • Smuk

    17:34 // 1. 3. 2019.

    Smejurija ... od želja a tek od mogućnosti i sposobnosti "predstavnika narodne vlasti" !
    Prioritet ima izmeštanje pruge van Niša i uvodjenje trajvana do N. Banje, završetak studentskih domova, stanova za mlade naučne radnike, izgradnja tehničko-tehnološkog parka, "jeftinih stanova" , stanova za bezbednjake i... eeeeee ....
    Koridor iovako neće biti završen do 2100-te godine

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: