Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 23. 5. 2024.

| Društvo

Milić: Nepotizam i korupcija na niškom Medicinskom, zakon primenjuju selektivno

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
dragan milić 21
Milić odgovara na odgovore Perišića i dekanice; foto: JV / Tamara Radovanović

Nakon što su direktor UKC Niš i dekanica demantovali optužbe Dragana Milića u vezi sa otkazom na Medicinskom fakultetu i poručili da je sve po zakonu, on kaže da se zakon na tom Fakultetu primenjuje selektivno i da je, za razliku od njega, mentoru sina dekanice aneksom produžen ugovor o radu. Od ministarke prosvete traži hitnu smenu dekanice zbog “koruptivno-nepotističkog ponašanja”, a ako to ne učini, najavljuje i prijavu protiv ministarke.

Milić je krajem prošle godine smenjen sa mesta prodekana na niškom Medicinskom, a kasnije je tvrdio da sabotiraju njegov izbor u redovnog profesora zbog politike. Pre nekoliko dana, saopštio je i da je dobio otkaz na Fakultetu.

Dobio sam otkaz na Medicinskom jer konkurs nije završen na vreme. Gledali su da konkurs oduže kako bi došao 16. maj, a da ja nemam odluku Senata da li se biram u zvanje redovnog profesora. Sve su učinili da to zanemare - kaže Milić.

medicinski 3 Demantovali Milićeve tvrdnje; foto: JV / Tamara RadovanovićNjegove navode da dekanica Dobrila Stanković Đorđević nije završila proces za njegov izbor u zvanje redovnog profesora u skladu sa zakonom, da je probila rokove i da je sve povezano sa politikom - demantovali su u ponedeljak i dekanica i direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Zoran Perišić.

Rukovodilac niške Kardiohirurgije i nosilac liste Grupe građana “Dr Dragan Milić” sada odgovara njima - ističe da je dekanica u pravu kada kaže da on nakon isteka 5-godišnjeg ugovora ne može da bude pod aneksom, jer je prosvetna inspekcija tako naložila.

Prema njegovim rečima, 31. marta 2023. sačinjen je zapisnik inspekcije, a 20. aprila te godine Stanković Đorđević šalje Ministarstvu da su preduzete sve mere za otklanjanje nezakonitosti.

Međutim, smatra da se zakon primenjuje selektivno i da su druge kolege dobijale anekse nakon isteka 5-godišnjih ugovora i to nakon što je inspekcija naložila da tako ne može i nakon što je dekanica aprila 2023. obavestila Ministarstvo da je preduzela sve mere da se zakon ne krši.

Sedam dana nakon što je obavestila Ministarstvo da je preduzela sve mere, dekanica 27. aprila 2023. aneksom ugovora uvaženom prof. dr Aleksandru Karanikoliću produžava radni odnos do okončanja izbornog postupka - navodi Milić.

dragan milić 23 foto: JV / Tamara RadovanovićTvrdi da je Karanikolić inače mentor za izradu doktorske disertacije sinu dekanice, kao i da je ona takođe 27. aprila prošle godine produžila radni odnos Milanu Radojkoviću, koji je, kao i Karanikolić, bio član komisije za odbranu specijalističkog ispita njenog sina.

Zloupotrebila je svoju funkciju. To je dokaz koruptivno-nepotističkog ponašanja. Gle čuda, obojica su bili predloženi za ovu drugu komisiju za moj izbor i potpisali negativan izveštaj. Da li su ti ljudi kupljeni ili samo uzvraćaju uslugu dekanici - to je već na nekim drugim organima da utvrde - kaže Milić.

Dodaje da su u komisiji koja je napisala negativni izveštaj o njegovom izboru bili i lekari Ilijevski i Redžek, koji su potpisali podršku Srpskoj naprednoj stranci za izbore u decembru prošle godine.


Najavljuje prijavu protiv ministarke prosvete ako hitno ne smeni dekanicu

dragan milić 22 foto: JV / Tamara RadovanovićDok Perišić i Stanković Đorđević navode da Milić situaciju koristi za “političku afirmaciju”, on i dalje ukazuje na umešanost politike, ali na drugoj strani.

Na konferenciji je bio i novoizabrani dekan, član Izvršnog odbora Pokreta socijalista. Kako je moguće da je neko izabran, a da je u Izvršnom odboru stranke? Tu je sedeo i predsednik komisije koja je napisala negativan izveštaj za mene, prof. dr Goran Stanojević, Perišićev pomoćnik za hirurška pitanja. Tu su bili i drugi saradnici koji su, po mom mišljenju, manje-više bili naterani da dođu - priča Milić.

Od Ministarstva prosvete i ministarke Slavice Đukić Dejanović traži da reaguju i po hitnom postupku smene dekanicu niškog Medicinskog. Ako ministarka to ne učini, najavljuje i prijavu protiv nje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • PACIJENT

    09:35 // 24. 5. 2024.

    Zdravstvo u Srbiji, a narocito u Nisu, je jedan veliki Institut za majku i dete. Babe, dede, ocevi, majke, sinovi, kceri, snaje, zetovi - jedna velika srecna porodica. U KC i MF se odlazi da bi se docekala peMzija a privatno se zgrce bogatstvo. Niko da se zapita ko je sve to dozvolio i gde to vodi, niko da preispita diplome, specijalizacije, doktorate! Kongresni turizam cveta o trosku pacijenata!

  • Bela mafija

    08:56 // 24. 5. 2024.

    Ovo o čemu govori dr Milić je opšte poznato. Mnogi su prolazili kroz takvu golgotu ali bez ovolike medijske pažnje. Insistiranjem na rešavanju svog problema dr Milić svodi svoj javni angažman na borbu za lični interes. Nekad mora da se podnese lična žrtva a na to mnogi nisu spremni.

  • Milutin

    08:24 // 24. 5. 2024.

    Naši fakulteti, nažalost, odavno nisu mesta akademskog obrazovanja, visokih moralnih normi i edukacije mladih već jazbine privilegija, nepotizma, lake love i korupcije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Više zaradi suncobran u Crnoj Gori nego radnik u Srbiji, sramota!

Sramota Čitalac

Tekst: Leskovačka opozicija: Zahtevi radnika opravdani, problem nije rukovodstvo, već država

Pronađite nas na: