Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:01, 8. 3. 2024.

| Društvo

Milić traži smenu dekanice Medicinskog fakulteta u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Dragan Milić
Podneo prigovor prosvetnoj inspekciji; foto: JV

Rukovodilac Kardiohirurgije Dragan Milić zahteva da Dobrila Stanković Đorđević bude smenjena sa mesta dekanice Medicinskog fakulteta u Nišu, kako kaže, “zbog kršenja pravila i nepoštovanja rokova” prilikom njegovog izbora u zvanje redovnog profesora. Prosvetnoj inspekciji podneo je prigovor, kojim traži i da se čitav taj konkurs poništi zbog probijanja rokova.

Milić je rekao da je komisija već dala pozitivno mišljenje na njegov izbor za profesora, ali da ga dekanica nije u roku stavila na javni uvid i da je zato zakazana sednica za formiranje nove komisije, koja bi njegovo zvanje opet razmatrala.

Stanković Đorđević je za Južne vesti na to odgovorila da su Milićevi navodi neargumentovani i da izveštaj komisije nije ni mogla da stavi na javni uvid jer on nije bio “pravno valjan”, kao i da je ceo konkurs u skladu sa pravilnicima.

medicinski fakultet niš Smatra da je u roku "epsko potonuće" niškog Medicinskog; ilustracija; foto: Vanja KeserPozivajući se na Zakon o visokom obrazovanju, Milić sada traži njenu smenu i tvrdi da je ona ta koja nije ispoštovala rokove.

Zbog nepoštovanja zadatih rokova po Pravilniku od strane dekanke po konkursu od 7. oktobra 2023. podneo sam danas prigovor prosvetnoj inspekciji Republike Srbije sa zahtevom da se čitav konkurs od 7. oktobra 2023. (a ne samo u delu izbora za kardiohirurgiju kako priželjkuje dekanka) zbog nepoštovanja rokova poništi u skladu sa zakonom - navodi Dragan Milić.

Što se tiče samog konkursa za profesora na niškom Medicinskom, kaže da je komisija dala pozitivno mišljenje o njegovom izboru za redovnog profesora, ali da je Naučno-stručno veće, na inicijativu dekanice, odlučilo da se predlog komisije ne usvoji i ocenilo je nekompetentnom.

Umesto šefa Katedre za kardiohirurgiju Medicinskog fakulteta u Beogradu Miloša Velinovića, na čelo komisije postavljaju pomoćnika direktora UKC-a i kolorektalnog hirurga Gorana Stanojevića, tvrdi Milić.

Na sednici Senata, dekanka se, kada je za člana komisije predložen prof. dr Svetozar Putnik, direktor beogradske Kardiohirurgije, poslužila neistinom da on nije redovni profesor i da ne može da bude u komisiji, iako je istina da je prof. dr Putnik redovni profesor. Cilj je bio da se podoban profesor postavi za predsednika komisije - ističe Milić.

Dekanicu poziva da “obrati pažnju” na članove 11 i 13 Pravilnika o postupku sticanja zvanja i zasnivanju radnih odnosa nastavnika Univerziteta u Nišu, koji podrazumevaju da dekan predlog članova komisije dostavlja Univerzitetu u roku od 5 dana i da naučno-stručno veće donosi odluku o imenovanju članova komisije u roku od 15 dana.

Tvrdi da su Zakon i Pravilnik grubo prekršeni jer sednica naučno-stručnog veća nije održana na vreme. Zato poziva da se poništi ceo konkurs.

Uskoro će javnost Niša i Srbije biti upoznata sa načinom kako dekanka štiti Zakon i pravilnike na Medicinskom fakultetu u Nišu sa nekim zanimljivim primerima, gde će se jasno videti trgovina uticajem i epsko potonuće našeg fakulteta, zbog čega ćemo se svi stideti - kaže direktor Kardiohirurgije.

Veruje da su iz Univerzitetskog kliničkog centra i Medicinskog fakulteta “namerno opstruisali” izbor i prijavili ga Komitetu za profesionalnu etiku Univerziteta u Nišu, koji je odbacio prijave.

Očekivali su da će Komitet na osnovu njihovih prijava pokrenuti postupak neetičnog ponašanja. Podneto je 6 prijava gotovo u isto vreme i sve to jasno ukazuje na organizovanu hajku od strane ljudi na vlasti (2 prijave je uputio dr Milan Višnjić, bivši dekan, 2 prijave šef katedre dr Miroslav Stojanović, jednu prijavu direktor UKC Niš dr Zoran Perišić koji je podneo sa Upravom UKC Niš i krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu za organizovani kriminal, dok su jednu prijavu podneli 'anonimni' i 'zabrinuti' profesori fakulteta) - navodi Milić.

Podsetimo, Milić je istakao i da bi mogao da ostane bez posla na Medicinskom fakultetu u Nišu i da bi onda Kardiohirurgija izgubila status klinike, jer ne bi imala nastavnike u svojim redovima.

Južne vesti pitale su za komentar Dobrilu Stanković Đorđević, Gorana Stanojevića i Zorana Perišića, ali odgovora nema do objavljivanja teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • AntiPA

    21:39 // 10. 3. 2024.

    Milic se okruzio jako sumnjivim likovima. Tesko da ne zna ko su i ciji su.

  • Милан филиповић

    14:59 // 10. 3. 2024.

    ,професора Милића шиканирају јер је способних од оних који то раде очигледно по налогу политичара

  • Dušan

    12:28 // 10. 3. 2024.

    Zaista višeeeee.
    Dosadni ste sa tim rodno ravnopravnim rečnikom.
    Da sam juče umro ne bih znao da pstoji ,,dekanica,,
    Bože blagi kuda idemo?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: