Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:21, 30. 11. 2023.

| Društvo

Milić tvrdi da je dekanica potvrdila kršenje procedure njegovog izbora za redovnog profesora

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Dragan Milić
Milić tvrdi da dekanica nije demantovala ono što je saopštio pre par dana; foto: JV

Nakon odgovora dekanice Medicinskog fakulteta u Nišu Dobrile Stanković Đorđević o proceduri izbora u zvanje redovnog profesora direktora niške Kardiohirurgije, doktor Dragan Milić je novinarima dostavio dokumentaciju na osnovu koje uverava da je time potvrdila brutalno kršenje procedure i pravilnika koje je bila u obavezi da poštuje. I dalje tvrdi da je selektivno postupala, kao i da pravila koja postoje nisu ispoštovana prilikom odlučivanja o njemu, zbog čega se i žalio Ministarstvu prosvete. Dekanica ovog puta novinarima ništa nije odgovorila.

Doktor Milić je pre dva dana javno objavio da sabotiraju njegov izbor u redovnog profesora Medicinskog fakulteta, a smatra da sve ima veze sa tim što je najavio da će ući u politiku. Objašnjenje sa niškog Univerziteta novinari još čekaju, a svoje viđenje i pojašnjenje juče je dala dekanica Dobrila Stanković Đorđević.

Međutim, Milić je novinarima poslao žalbu koju je uputio Ministarstvu prosvete i prigovor upućen predsednici Naučno-stručnog veća za medicinske nauke na Univerzitetu prof. dr Ljubinki Janković Veličković, kao i važeći Pravilnik o postupku sticanja zvanja, na osnovu kojih tvrdi da dekanica u izjavi Južnim vestima zapravo nije dematovala podatke koje je izneo dan ranije.

Već je samo potvrdila brutalno kršenje procedure i ono najgore kršenje Pravilnika koji je u obavezi kao dekanka da poštuje - smatra Milić.

Objašnjava da je njena izjava da "Komisiju treba da čine kardiohirurzi i eventualno vaskularni hirurg, a ne ortoped i neurohirurg kako je predloženo od strane Katedre i Izbornog veća Fakulteta" skandalozna i da pokazuje selektivnost u njenom i postupanju šefa Katedre za hirurgiju Miroslava Stojanovića.

Po kom članu Pravilnika važi ovo pravilo? Kako je moguće da ovo pravilo važi samo za kardiohirurgiju, a ne i za ostale grane hirurgije? U mandatu dekanke izabrani su za redovne profesore na neurohirurgiji i vaskularnoj hirurgiji kolege u čijim komisijama su bili ortopedi. Za izbor u zvanje redovnog profesora na neurohirurgiji ortoped je bio čak predsednik komisije, a za izbor u zvanje redovnog profesora na vaskularnoj hirurgiji ortoped je bio član komisije. Kako to da ova pravila ne važe samo za kardiohirurgiju i za moj izbor a za sve ostale važi? - pita Milić.

Pojasnio je i da Pravilnik na koji se poziva ne može da se tumači proizvoljno, da Komisija ne može da se određuje za sve po jednom principu, a samo za Kardiohirurgiju drugačije, ali i da o izboru u zvanje redovnog profesora ne može da odlučuje "stav većine", već pravila koja postoje za sve.

Jedino merodavno je postupak koji se vodi prema Pravilniku, a ne po stavu većine. Ovim je dekanka samo potvrdila da je "većina" svesno i namerno prekršila Pravilnik koji su bili u obavezi da poštuju. U akademskoj zajednici treba da važe zakoni i pravilnici i da ničiji izbor ne zavisi od samovolje i diktata dekana. U političkoj partiji odlučuje predsednik partije i kako on kaže tako ide i "stav" većine. Na Univerzitetu treba i mora drugačije - ističe Milić.

Na kraju piše i da nečasnim, nemoralnim i za akademsku zajednicu potpuno neprihvatljivim smatra to što dekan fakulteta glasa protiv odluke Izbornog veća čiji je predsednik, a šef hirurgije protiv odluke svoje katedre, jer bi to značilo da je samo njihovo mišljenje merodavno, kao i da to pokazuje da je Medicinski fakultet potpuno privatizovan i odluke nadležnih se poništavaju po ličnom nahođenju i interesu pojedinaca na rukovodećim mestima.

Cela izjava doktora Dragana Milića je u dokumentu ispod, a upućena je dekanici Dobrili Stanković Đorđević koja do objavljivanja teksta nije odgovorila.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Cela izjava doktora Dragana Milića (preuzmi) - 16.15 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa

    11:47 // 4. 12. 2023.

    Kamo srece na u UKC Nis i ma medicinskom ima vise strucnjaka kao sto je prof. Milic. Cestit, posten i profesionalac u svom poslu. Mozete zlobnici samo da ga mrzite.

  • Miksa

    17:50 // 1. 12. 2023.

    Prof Milić se zamerio , videćemo da li jačoj ili slabijoj ekipi. Ako ga smene i sa mesta Rukovodioca Klinike za kardiohirurgiju onda čini slabiju ekipu. Na Medicinskom fakultetu u Nišu može da se zažmuri i domaru da postane Docent i da mu komisiju čine medicinske sestre ako ekipa na vlasti to dojavi Dekanici ili kome treba. Kad se dojavi suprotno, traži se dlaka u jajetu i kreće u progon.

    • Smuk II

      18:58 // 1. 12. 2023.

      @Miksa : Ako ti je tatko radEo na Med. fak. i ti tamo radiš - pljuni si u pazuHe i radi iz "Čaira" , a možeš i mene da pozoveš ...
      Nemoj , k'o Boga te molim !
      Mnogo je vas gmazova ... iz Čaira , koji prokišnjava al' vam odgovara , razmnožava te se na uštrb "naroda" ! Milić če ti "otvori oči" , kao i svima sa kardiohirurgije... sa plagijatima , siniše /vrlo/malog !

  • Anja

    15:03 // 1. 12. 2023.

    Tebi Milicu kako vetar dune, do juce su ti je bila najbolja, tako radis sa svima….

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: