Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:26, 28. 11. 2023.

| Društvo

Milić tvrdi da sabotiraju njegov izbor u redovnog profesora zbog politike

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Dragan Milić
Milić smatra da se opstruiše njegov izbor u redovnog profesora; foto: JV

Doktor Dragan Milić konkurisao je za redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Nišu, ali je objavio da se tokom izbora desio "skandal", da procedura nije sprovedena po zakonu, kao i da su mu skrenuli pažnju da će biti izbačen sa fakulteta ako, između ostalog, ne odustane od toga da učestvuje na izborima.

Direktor niške Kardiohirurgije nedavno je smenjen sa mesta prodekana Medicinskog fakulteta u Nišu, a javnosti je saopštio da se prošle nedelje na sednici Naučno-stručnog veća medicinskih nauka Univerziteta u Nišu "desio skandal" u vezi sa njegovim izborom za redovnog profesora.

Tvrdi da su mu "dobronamerni" profesori čak skrenuli pažnju da će sa fakulteta biti izbačen ako, između ostalog, ne odustane od ideje da izađe na lokalne izbore u Nišu sledeće godine, a piše koje još stavove treba "hitno da koriguje" da se to ne bi desilo.

Da odustanem od ideje stvaranja Instituta za kardiovaskularne bolesti u Nišu, da naša klinika za kardiohirurgiju prestane sa radom vikendima i da vrati listu čekanja jer rušimo sistem, da podržim produženje radnog odnosa direktoru UKC Nis i nakon njegovog odlaska u penziju koji treba da se desi 15.2.2024. jer je takva odluka „viših“ struktura ne pomenuvši kojih, da za sve ovo postoji podrška nadležnih organa na fakultetu kao i odgovarajućih tela Univerziteta i da Zakonom propisane procedure i uslovi i ne moraju da se ispoštuju - napisao je Milić.

Objasnio je i šta se dogododilo tokom njegovog izbora u više zvanje - tvrdi da je Naučno-stručno veće medicinskih nauka oborilo predloženu Komisiju za pisanje referata za njegov izbor, za koju kaže da je predložena u skladu sa Zakonom, ali je nakon žustre diskusije predložena oktroisana Komisija u kojoj je bio samo nastavnik iz Beograda.

Za njegov predlog glasao je samo on (1 glas) a za predlog prof dr Milana Jovanovića da Komisiju čini jedan nastavnik iz Beograda i 2 sa naše katedre, kako predvidja Zakon, podržalo je 18 nastavnika dok je 5 bilo uzdržano. Ovaj predlog upućen je na Izborno veće koje je čak organizovano on-line kako bi glasanje bilo „tajno“. Dan pre glasanja pomenuti šef katedre šalje lične SMS poruke članovima veća da se ne glasa za predloženu Komisiju. I pored neprimerenog i neetičkog ponašanja šefa katedre Izborno veće izglasava predloženu Komisiju sa 61 glas za i 7 protiv - piše Milić.

Na kraju kaže da je doneta protizakonita odluka da se ceo proces vrati na početak.

Na naučno-stručnom veću Univerziteta koje je trebalo da potvrdi već izglasanu Komisiju na zahtev dekana medicinskog fakulteta i sefa katedre Hirurgija predlog Komisije se ne usvaja i donosi se protivzakonita odluka da se ceo proces vrati na početak Katedri Hirurgija pri čemu se brutalno i bezobzirno krši Pravilnik u članu 14 koji jasno definiše postupak izbora u nastavničko zvanje - ističe Milić.

Novinari Južnih vesti su pojašnjenja o ovom izbornom procesu u zvanje redovnog profesora doktora Dragana Milića tražili i od Univerziteta u Nišu i Medicinskog fakulteta i odgovore očekujemo.


"Nikada neću odustati od svojih principa, ma koliko me to koštalo"

Milić zaključuje da je reč o drskom, bezobzirnom i protivzakonitom ponašanju u akademskoj zajednici, koje smatra nedopustivim, a poručuje da nikada neće odustatu od svojih principa i ideja, ma koliko ga to lično koštalo, jer ne želi da bude loš primer svojim mlađim kolegama i studentima.

Na ovaj način, javno, dajem svoj odgovor svim zainteresovanim „nadležnim institucijma i pojedincima“. Obraz i čast nemaju cenu a ako Univerzitet odluči da mu ne treba profesor na medicini koji ima 3 specijalizacije (opsta hirurgija, vaskularna hirurgija i kardiohirurgija) i koji ispunjava sve Zakonom propisane uslove, koji ima cak 4 mentorstva iz oblasti kardiohirurgije, neka tako i bude - zaključuje Milić.

Na kraju konstatuje i da su institucije u Nišu potpuno privatizovane, a pojedinci prepušteni ucenama zarad ličnih interesa i ciljeva, a pita i zašto umesto da se neguju i unapređuju lokalni niški kadrovi oni se namerno uništavaju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzi

    23:28 // 29. 11. 2023.

    Pa sto se bavi politikom i jeftinom demagogijom...

  • Ceka

    16:42 // 29. 11. 2023.

    Gradjani Nisa vise nece da trpe nicije nasilje i samovolju i uterivanje straha.To sto Dekanka pokusava sa pojedincima nece se dobro zavrsiti.

  • Bidza

    16:00 // 29. 11. 2023.

    Milic da bude pesednik Srbije!

    • Netko

      16:55 // 29. 11. 2023.

      @Bidza : A be , pa već imaš takvog istog !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: