Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:33, 24. 12. 2021.

| Društvo

Milioni dinara od "Telekoma" i firmi niškog privrednika Dragana Mastera

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
Telekom.jpg
"Telekom" posluje sa niškom firmom (foto: telekom.rs)

Među firmama koje su sa državnim Telekomom sklopile posao je i niška Master security vlasnika Dragana Miloševića Mastera, a o kakvom je poslu reč, inače vrednom, 350.000 evra, Milošević nije otkrio. Za Južne vesti kaže da je samim ugovorom to definisano kao poslovna tajna, a na poruke iz opozicije da novac dobijaju oni bliski režimu kaže da to što je kum direktora BIA Bratislava Gašića nije uticalo.

Ugovor su 2019. godine sklopili crnogorski Emtel, na čijem čelu je tada bio sadašnji direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić, i firma Dragana Miloševića. Ugovor se odnosi na razvoj softverskog rešenja, odnosno razvoj platforme sa "messenger" aplikacijom.

Za bezbednu komunikaciju zatvorenog tipa, za razmenu tekstualnih poruka, fotografija, dokumenata i sadržaja, i audio i video komunikaciju; razvoj aplikacije baziranih na platformi (Android, iOS) uz mogućnost kreiranja posebnog sadržaja, funkcionalnosti i opcija - piše u predmetu ugovora.

Milošević kaže da njegova firma sa Telekomom sarađuje od 2005. godine i potvrđuje da je pre dve godine radila posebnu aplikaciju mesindžera za tu kompaniju, ali o detaljima nije želeo da govori jer su poslovna tajna. ugovor Ugovor između Emtela i niške firme; foto: M. T.

Pazite, to je već u ugovoru definisano kao poslovna tajna, mi ga jesmo radili, jesmo ga isporučli, dali smo ga sve, ali to je sada faktički u okviru Emtela da oni kažu šta je. Jer svaki put kad se pišu ugovori piše se to, kad je u pitanju softver, ide u domenu poslovnih tajni i zbog source kodova i zbog svega - kaže Milošević.

Poslovanje između državne firme i Master security Jelena Milošević iz niškog odbora Stranke slobode i pravde vidi kao dokaz da novac građana ide u ruke onih koji su bliski režimu.

Srbija je puna mladih talentovanih ljudi i taj IT sektor je toliko razvijen u poslednje vreme, da mi nije jasno da se baš kumu Gašića daje novac za izradu aplikacija, a mi imamo toliko talentovane dece. Da se definitivno državni novac koristi jedino i isključivo u cilju održavanja režima na vlasti, a ne u cilju razvoja same te naše državne kompanije, jer oni su upropastili kako Emtel, tako i Telekom, tako i EPS i to je ono što će pre ili kasnije građani morati da plate jer je taj novac naš, te kompanije su naše i samim tim su i dugovi naši - ističe Miloševićeva.

ugovor Ugovor vredan 350.000 evra; foto: M. T. Dragan Milošević, međutim, ističe da rad njegove firme nema nikakve veze sa politikom.

Novinarka: Dobili ste novac od državne firme, da li je na to uticalo što ste kum Bratislava Gašića?

Ne, ne treba stvar politizovati. Mi smo firma koja posluje 33 godine. Nama je to glavna delatnost, nije to nama sad delatnost neka koja je sporedna - navodi Milošević.

Poručuje da rade softvere ne samo za Telekom već i za još 10 kompanija. Na navode da je predmet ovog ugovora aplikacija "BlackLine Messanger", kaže da nije i da ona vredi 50 puta više.

Telekom navodi kao nekoga ko je "bio u priči", zainteresovan da je kupi, ali nije. Najavljuje da su blizu ugovora sa američko-izraelskim investicionim fondom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • komsa

    10:47 // 26. 12. 2021.

    Dragan Master je covek koji ima viziju i Nis treba da se ponosi sto ga ima.I hvala bogu da je uspeo da se izbori da reprezentuje Nis dostojno i razvije tehnologiju koju drugi nisu mogli.Svaka cast i sve najbolje za njega.Da nije njega ne bi bilo ni kluba Privrednika niti pomoci gradu Nisu.

    • Srki

      12:13 // 29. 12. 2021.

      Nemas ti pojma ,Master koje ? Ziva prevara to svi znaju koji su iz Nisa sa nim saradjivali

  • Saki

    12:40 // 25. 12. 2021.

    Sve pošteno odrađeno. Šalim se naravno. Cedi Telekom dok ne crkne.

  • Gojko

    11:33 // 25. 12. 2021.

    Dragan je čovek koji nije pomagao čoveku jedino ako mu se nije obratio.
    I traje decenijam,ne kao političari od danas do sutra. Našoj zemlji u delu bezbednosti je mnogo pomagao,pomaže i dalje ali se to ne zna,to se ne priča .
    Mnogima od nas je spasio živote '99 godine. Da ne zaboravim,nema avione,kamione,živi u porodičnoj kući,sve se to zna...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: