Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:03, 28. 4. 2016.

| Društvo

Milisavljević osudio progon porodice sa HIV-om kod Bojnika

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
milisavljevic-sa-Bancicima.jpg
Milisavljević stao u zaštitu osmočlane porodice iz Kacabaća; foto: D.M.

Narodni poslanik Dušan Milisavljević iz Niša je, nakon pisanja "Južnih vesti" o porodici Bančić koju proganja celo selo zato što su HIV pozitivni, stigao u Kacabać nadomak Bojnika da podrži osmočlanu romsku porodicu u njihovom nastojanju da žive mirno i budu prihvaćeni od svojih komšija.

Strah od bolesti i neznanje o načinu prenosivosti HIV virusa dovelo je do diskriminacije cele porodice, ocenjuje Milisavljević.

Ovim ljudima moramo da omogućimo pristojan život i da njihovim komšijama pošaljemo poruku da nije lepo to što ih ignorišu, prete i onemogućavaju da odlaze u prodavnicu, ali i to što zdravstveni radnici izbegavaju kontakt sa njima - ističe Milisavljević.

Bračni par Lidija (35) i Jugoslav (40) oboleli su od HIV-a pre 10 godina, dok je njihovo petoro dece dece zdravo, kao i jedno unuče. Žale se da ih seljani ignorišu i maltretiraju i traže da se isele.

Jasno šaljem poruku vlastima u Bojniku, policiji i Centru za socijalni rad da ove ljude uzmu u zaštitu. Ukoliko Bančići još jednu prijavu podnesu, dodatno ću regovati kod resornih ministarstava gde ću se boriti da zaštitim njihova ljudska, ali i prava pacijenata jer je ovde frapantna diskriminacija na delu gde se članovi porodice ne pozivaju čak ni u berbu višnje, kako bi zaradili neki dinar za preživljavanje - kazao je Milisavljević, pošto je čuo tužnu ispovest porodice Bančić.

2 Zbog bolesti supružnika diskriminacija i proterivanje i od meštana u selu; foto: D.M.Bančiči su i danas ponovili da planiraju da se isele iz tog sela, ali još ne znaju kuda da idu jer žive samo od socijalne pomoći.

Podsetimo, ova osmočlana porodica živi kao u zatvoru od kada je kod oca i majke pre 10 godina ustanovljeno prisustvo HIV virusa. Situacija se pogoršala u poslednjih nekoliko meseci jer komšije žele da ih proteraju iz sela, a par puta su, kažu, i fizički napadnuti od strane meštana.

Nosioci virusa su samo bračni par Lidija i Jugoslav Bančić, dok nijedno njihovo dete nije zaraženo HIV-om.

Pored Milisavljevića, i u niškom Odboru za ljudska prava ponudlil su pravnu pomoć ovoj porodici, tvrdeći da je ovo jedan od najgorih primera diskriminacije osobe sa HIV-om u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelena Djordjevic

    09:38 // 29. 4. 2016.

    O čemu pričamo, pa vidite da ni zdravstveni radnici nemaju pojma o tome kako se virus prenosi, čim ih izbegavaju, šta onda očekivati od seljana? Njih se stidim, pljunuli su na svoju zakletvu!

  • JelenaK

    23:18 // 28. 4. 2016.

    Toliko o "širokoj" srpskoj duši...

  • Mika

    20:44 // 28. 4. 2016.

    Jezivi primitivizam i neukost- u 21. veku u Srbiji. Vidi se po ovima koji lupaju minuse ovde. Stidite se.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: