Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:37, 27. 6. 2018.

| Društvo

Miloš iz Vranja je prva "beba iz epruvete" u Srbiji i danas slavi 31. rođendan

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
1 Miloš kao beba privatna arhiva
Miloš je rođen 1987. uz pomoć pionirskog poduhvata lekara; foto: privatna arhiva

Na današnji dan, 27. juna 1987. godine, Vranjanka Slavica Trajković na Klinici "Narodni front" u Beogradu na svet je donela zdravog dečaka Miloša i, kako su tadašnje novine pisale, bio je to "revolucionarni“ poduhvat lekara, jer je Miloš prva "beba iz epruvete“ rođena u Srbiji, samo 9 godina nakon prve "bebe iz epruvete" na svetu, Luis Braun iz Velike Britanije.

Miloš, koji danas slavi rođendan, živi i radi u Vranju, oženjen je i otac trogodišnjeg dečaka Đorđa. U decembru će porodica postati bogatija za još jednog člana.

Miloš za Južne vesti kaže da mu je priča o tome kako je prva beba u Srbiji rođena putem vantelesne oplodnje obeležila život, ali da mu to nikada nije predstavljalo problem. 2 Milos sa sinom i suprugom privatna arhiva Miloševa deca začeta su prirodno, ima sina (3) i u decembru očekuje još jednu prinovu; foto: privatna arhiva

Imao sam divno detinjstvo, okružen sam ljubavlju porodice. Taj epitet "prve bebe iz epruvete“ je sastavni deo mog života i često povod za šalu u mojoj porodici. Danas je ovo postalo sasvim normalno, ali za to vreme je, kažu moji roditelji, bilo novo i neobično medicinsko dostignuće – priča Miloš.

Seća se svog šoka kada je saznao da je rođen na drugačiji način. Bio je u četvrtom razredu, kada je naišao na požutele novinske članke.

Istovremeno zbunjen i uplašen, pitao sam se čije sam ja dete. Obratio sam se majci, ona mi je objasnila, ali tek kasnije sam shvatio koliko je moja majka bila hrabra žena i koliko je želela da ima dete po svaku cenu - kaže Miloš.

Danas je ovaj proces postao uobičajena procedura, a Miloš kaže da je na neki način srećan što je njegova majka pionirka tog medicinskog poduhvata.


Posle Miloša rodila još jednog sina

Slavica Trajković je skromna žena i kaže da je ona samo želela da postane majka, posle 14 godina mukotrpnog lečenja. 3 Miloš kao beba fto privatna arhiva Pre Miloša, 14 godina pokušavala da zatrudni

Sećam se, kada sam saopštila mom lekaru u Vranju da ću pokušati sa veštačkom oplodnjom u Beogradu, on me je u čudu gledao i pokušao da mi objasni da taj proces uspeva kod jedne od hiljadu žena, a ja sam mu samo rekla: "Pa, doktore, možda sam ja ta hiljadita" - priča za Južne vesti ova skromna žena kojoj baš i ne prija veliko medijsko interesovanje.

Ona je 14 godina vodila bitku za potomstvo. Kaže da je bila pre svega uporna, što savetuje svim ženama koje vode borbu sa sterilitetom.

Nakon Miloša, rodila je i njegovog brata Marka, koji je začet prirodnim putem.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    17:12 // 27. 6. 2018.

    Za Srbiju je DEVET godina kad je medicina u pitanju- "samo"..... Nek je ziv i zdrav!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: