Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:21, 13. 4. 2011.

| Društvo

Mini hidroelektrana na Prvoneku

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti

VRANJE - Elektrodistribucija Srbije najavila je revitalizaciju 17 starih i i izgradnju 18 novih mini hidroelektrana u šta će biti uloženo 80 miliona evra.

Prva elektrana će biti građena na Banjskoj reci u blizini Vranja, kod brane Prvonek. Njeno puštanje u pogon najavljeno je za septembar, a vrednost ove investicije je 1,4 miliona evra.

Hidroelektana Prvonek će imati dva agregata ukupne snage 900 kilovata. To u praksi znači da će se strujom na ovaj način snabdevati između 200 i 500 domaćinstava.

- Dobra je stvar što će se izgradnjom mini hidrolektrane pomoći održavanje same brane, jer će EPS plaćati zakup JP Vodovod iz Vranja – rekao je Zoran Knežević, direktor vranjske Elekrodistribucije.

Povećavanje proizvodnje električne energije iz malih HE i veće korišćenje obnovljivih izvora energije sasvim je u skladu sa obavezama sadašnjih i budućih članica Evropske unije da do 2020. godine u ukupnoj finalnoj potrošnji imaju 20 odsto energije iz obnovljivih izvora, da smanje emisiju štetnih gasova za 20 odsto i povećaju energetsku efikasnost za 20 odsto, navedeno je u saopštenju ED Srbije.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: