Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:22, 8. 2. 2021.

| Društvo

Minić: Za korupciju i organizovani kriminal mora da postoji slaba država

Autor:T. T.Izvor:Fonet

Kvaka 23 - Veliki troškovi privida

Za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije potrebna je uređena država, mehanizmi države, vladavina zakona, što u Srbiji ne funkcioniše, smatra Član Upravnog odbora Transparentnosti Srbija Zlatko Minić. On je u intervjuu za FoNet, govoreći o korupciji, istakao da je za razliku od prethodnih godina njena cena sada povećana, ali i da se na kraju poslovi završe što, kako je rekao, stvara privid sistema koji funkcioniše.

Predsednikovo najavljivanje borbe protiv organizovanog kriminala dešavala se na dan obeležavanja 100 dana Vlade, rekao je Minić u razgovoru sa novinarkom Danicom Vučinić, pa dodao da su teme organizovani kriminal i korupcija povezane, ali da ima i razlika.

Naime, ukoliko zapustite korupciju, imaćete ozbiljne probleme sa ekonomijom, sa siromaštvom, sa građanima, sa izbornim reuzltatom, a ako zapostavite borbu protiv organizovaong kriminala, ako vam se to otme iz ruku, onda možete imati bezbednosne probleme i sami državni zvaničnici, funkcioneri i ljudi iz struktura koji kontrolišu korupciju ili koji su uključeni u korupiju mogu pretrpeti nekakve ekonomske štete – istakao je Minić.

I za organizovani kriminal i korupciju, kako je naveo, mora da postoji slaba država, odnosno da je za borbu potrebna uređena država i mehanizmi.

Potrebna je vladavina zakona, znači da sve funkcioniše, kod nas to ne funkcioniše i to se kod nas sistematski razgrađuje i uništava decenijama, a posebno u ovih poslednjih osam, devet godina, kada praktično svi mehanizmi države, prividno ili stvano prelaze u ruke jednog čoveka koji zamenjuje institucije, koji sve zna, koji je o svemu informisan, koji brine o svemu, ili čak i tamo gde to nije slučaj on predstavlja da stvari tako stoje i tako šalje poruku onima koji su uključeni u kriminal i korupciju, a šalje poruku i građanima – rekao je on.

Smatra da je sada, u sistemu koji je cenralizovan i hijerarhijski, cena korupcije mnogo veća nego ranije kada je sistem bio decentralizovan.

S obzirom da je sistem decentralzovan vi ćete naći put preko nekog drugog u tom sistemu da čak ne obavite ono što ste sa državom ugovorili i što ste dobili zahvaljujući tome što ste korumpirali nekoga, korumpiraćete nekog drugog, praktično će se desiti da nema rezultata. A sada, čini mi se da imamo mnogo veću cenu korupcije, ali se posao na kraju ipak završi i stvorili smo, u stvari, jedan privid sistema koji funkcioniše, ali funkcioniše po jezivo visokoj ceni za građane, za državu – dodao je.

U tom centralizovanom sistemu, potrebno je sve više da bi se zadovoljili svi apetiti, poručio je Minić.

Snimak razgovora koji je vodila autorka Kvake 23 Danica Vučenić pogledajte u videu na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Djuka

    21:39 // 5. 3. 2021.

    Upravo vladavina prava uz kriminalce pohapsiti sudije i policajce . Svakog koji je imao veze sa istim.

  • nikola

    22:21 // 9. 2. 2021.

    100% u pravu...odavno nisam procitao da je neko ovako tacno i lepo objasnio stanje u drzavi

  • Mile

    12:03 // 8. 2. 2021.

    A kako onda ima kriminala u Americi?
    Najjača i najmoćnija država na svetu, pa je stopa kriminaliteta daleko veća nego kod nas.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: