Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:18, 24. 12. 2015.

| Društvo

Za doček i reprizu minimum petina niške plate

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
vatromet
Gde dočekati Novu godinu?; foto: Ilustracija/ Pixabay

Oni koji žele da doček Nove 2016. godine i reprizu provedu u nekoj od popularnijih gradskih kafana, moraće za to zadovoljstvo da izdvoje minimum 7.000 dinara, što je oko petina prosečne niške plate. Troškovi i veći za one koji planiraju da se ulepšaju i “podnove”.

U većim kafanama i restoranima u Nišu, najjeftinija varijanta je oko 4.800 dinara za doček, sa neograničenim jelom i pićem. Međutim, tamo gde je doček jeftiniji, repriza je skuplja. Tako nakon jeftinijeg dočeka za neograničeni gurmanluk, druge večeri treba izdvojiti oko 3.000 dinara.

Uglavnom se cene kreću oko 6.000 dinara za doček, a repriza je od 3.000 dinara pa naviše. Tamo gde je repriza jeftinija, oko 1.500 dinara, piće se dodatno naplaćuje.

Neki od ugostitelja kažu da su cene “iste ili možda nešto više” od prošlogodišnjih, kada je za doček i reprizu u proseku bilo potrebno oko 7.000 dinara, a minimum oko 5.000 dinara.

Anketa
Ipak, uprkos tome, tvrde da interesovanje gostiju ni ove godine ne opada.

Ljudi jednostavno vole da se provode inače, a posebno za Novu godinu, tako da se još davno počelo sa rezervacijama. Već par godina unazad, a i sada, imamo dosta gostiju iz Bugarske, kojih će u našem restoranu biti u velikom broju - kaže jedan niški ugostitelj.

Vlasnici kafana i restorana obično navode da za taj novac gosti dobijaju “all inclusive” provod, u koji je uključena “vrhunska hrana, piće i muzika”.

Kod nekih od njih, koji “drže” najpopularnije kafane i restorane sa najvećim kapacitetima, cena za dve “all inclusive” večeri dostiže i do 10.000 dinara.

S obzirom na to da je i prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna mesečna plata do oktobra bila nešto preko 38.000 dinara, ove cene su mnogim sugrađanima previsoke.

Preko toga računam da će mi biti potrebno još nekoliko hiljada dinara da se sredim. Ako odlučim kompletno da se “podnovim” i kupim recimo haljinu, odem kod frizera i šminkera, ode mi praktično cela plata. A realno ne mogu ni da pojedem ni da popijem za više od 2.000 dinara za obe večeri, zašto bih onda bacala pare - kaže Vanja N. iz okoline Niša.

kerber "Kerber" u centru Niša; foto: arhiva JVOni koji razmišljaju slično mogu da uštede tako što će Novu dočekati ili u kućnim varijantama ili na nekoj od četiri lokacije u gradu - na Trgu kralja Milana gde nastupa grupe Kerber, u parku Svetog Save, na "amfiju" pored Nišave ili kod Palilulske pijace. 

Osim toga, umesto u kafanu, sa gotovo istim novcem moguće je preko agencija otići na doček Nove godine u neku od prestonica zemalja u okruženju

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ***

    12:58 // 25. 12. 2015.

    Svadba kosta 20-30 eura.

  • ledu

    10:51 // 25. 12. 2015.

    Ne znam odakle vam ovo da je cena za reprizu od 3000 pa navise, 90% kafana za reprizu su do 3000,a vecina cak i 2000...treba gledati sve kafana a ne samo restorane gde staju 500 ljudi

  • Pera Peric

    16:21 // 24. 12. 2015.

    Није ми јасно једно:како то да је 40% Нишлија незапослено,да сви кукају да немају пара,а кафане пуне свако вече (не само за Нову годину)?! Одакле бре?! Ко не верује, нека прође увече по граду, па ће видети...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: