Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:05, 28. 8. 2020.

| Društvo

Ministar: O odgovornosti zbog pogibije radnika u niškoj fabrici i podvođenju maloletnice odlučuje Tužilaštvo

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Ministar Djordjevic
Inspekcije kontrolisale i fabriku i Centar za socijalni rad, ali o odgovornosti odlučuje Tužilaštvo; foto: JV

Da li postoji odgovornost nadležnih u fabrici Džonson elektrik u kojoj je pre dva dana poginuo radnik i hoće li neko biti kažnjen - zavisi od Tužilaštva, kaže ministar rada i socijalne politike Zoran Đorđević. O slučaju hapšenja Aleksinčanke koja je prisiljavala 13-godišnju ćerku na prostituciju navodi da nije bilo propusta u radu Centra za socijalni rad, a očekuje i da će biti podignuta optužnica protiv odgovornih i da će oni biti adekvatno kažnjeni.

Ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević danas je u poseti Nišu i Aleksincu, dva grada na jugu gde je Ministarstvo prethodnih dana pokrenulo kontrole.

Inspektori rada Ministarstva kontrolisali su fabriku Džonson elektrik u kojoj je pre dva dana poginuo radnik, a ministar kaže da nije bilo propusta poslodavca kada je reč o radnom odnosu, jer je bio prijavljen na neodređeno vreme.

Naravno okolnosti pod kojima se to desilo su poznate Ministarstvu i tužilaštvu, ja bez njihovog odobrenja ne mogu da govorim dalje. Da li će postojati odgovornost kada je u pitanju povreda na radu samog poslodavca to sad zavisi samo od tužilaštva - kaže Đorđević.

Ministarstvo je pokrenulo i kontrolu Centra za socijalni rad u Aleksincu, kako su naveli, zbog sumnje na zanemarivanje deteta i njegovog seksualnog iskorišćavanja, na koje stručne službe nisu reagovale.

Ipak, ministar kaže da je izdao nalog da Inspekcija izađe na teren i utvrdi o čemu se radi, iako nije bilo indicija da ima prekršaja ili propusta u radu Centra. I sada je i zvanično da propusta, kaže, nije bilo.

Radi se o porodici koja je primala socijalnu pomoć i bila je poznata Centru za socijalni rad. Radi se o romskoj porodici i nije bilo indicija da postoji indicija da će se desiti bilo šta u tom nekom pravcu, niti je bilo bilo kakvih primedbi na ponašanje ili na bilo kakvo kršenje zakona ili nasilja u toj porodici. Centar za socijalni rad je radio svoj posao - pojašnjava ministar.

Siguran je da će Tužilaštvo podići optužnicu protiv svih osoba koje su povezane sa ovim slučajem i nada se da će biti adekvatno kažnjeni.

Mislim da moramo da pošaljemo jasnu poruku, ovde pogotovu kada se radi o deci, da tu moramo kao država, kao sud, da budemo efikasni i da pokažemo pravu stranu zakona i da na taj način kaznimo sve one koji su to počinili i da tako pošaljemo jasnu sliku da takve stvari nećemo da praštamo i da svi oni koji rade takve stvari biće kažnjeni maksimalno u skladu sa zakonom - zaključuje Đorđević.

Da li je bilo propusta nadležnih u slučaju podvođenja maloletnice ispituje i Zaštitnik građana, a postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada tiče se i Ministarstva za rad i socijalna pitanja i Centra za socijalni rad u Aleksincu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • qgo

    12:28 // 29. 8. 2020.

    KAtun netvork... Ko razume, shvatice.

  • stajling

    06:23 // 29. 8. 2020.

    Nada Topcagic se bolje oblaci od ove u sarenom.

  • BataPetrovic, dipl.penz.maš

    22:54 // 28. 8. 2020.

    Srpsko sudstvo, ha, hahahaha
    Srpsko tužilastvo, ha, ha, ha,
    Dečje igrice, iliti *aje*bancije za odrasle ha, glhaha , Srbi i zakoni hi, hi,hi, ha ,ha, ha

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: