Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:57, 18. 11. 2022.

| Društvo

Ministar kaže da je nasilje u školama ekstremno zbog medija, roditelji i Centar za socijalno traže strože kazne

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
škola
Nasilje u školama učestalije, potrebne strože kazne; foto: Ljubica Jocić;

Nema “ekstremne situacije” u školama što se tiče nasilja, rekao je ministar prosvete Branko Ružić nedavno u Nišu. Sa njim nisu saglasni otac nastradalog Alekse Jankovića iz Niša Bojan, kao ni Centar za socijalni rad u Nišu jer, kako kažu, nasilja ima i itekako je veliko, a promenili su se i oblici nasilja u odnosu na prethodne godine. Oni ističu da je najbitnija prevencija, ali i strože kazne. Nakon više prijava nasilja u školama tokom prethodnih dana, iz Ministarstva prosevete reagovano je - saopštenjima.

branko ruzic, sps, nis, foto jv sonja vidojkovic 2 Ružić u Nišu: Mediji prave ekstremne situacije; foto: JV / Sonja Vidojković Nasilje u školama je oduvek bilo i protiv nasilja ne treba boriti putem medija, istakao je Branko Ružić.

Ekstremna situacija poslednjih nedelja je ekstremna zbog medijskih natpisa. Živimo u vremenu društvenih mreža, dosta toga ponekada izađe što zaista alarmira javnost, ali treba svakako sagledati u miru, do tančina i vrlo precizno da li je i na koji način došlo do određenog nasilja - kaže Ružić.

On dodaje da su procedure u borbi protiv nasilja dovedene do savršenstva, pa se protiv nasilja treba boriti sistematski. U tom sistemu su škole, Centri za socijalni rad, Ministarstvo za unutrašnje poslove, ali i druga resorna ministarstva, i na kraju Tužilaštvo.

Ipak, on ističe da roditelji igraju najvažniju ulogu, i da nastavnici ne mogu biti zamena za porodicu jer sve potiče od kućnog vaspitanja.


"Ne treba da se priča da li ima više ili manje nasilja, već ga treba sprečiti"

Otac dečaka Alekse Jankovića iz Niša, koji je bio žrtva vršnjačkog nasilja zbog čega je 2011. godine izvršio samoubistvo i postao simbol borbe protiv ovog problema, Bojan Janković kaže da su potrebne konkretne mere kako bi se vršnjačko nasilje iskorenilo.

Medijski pristup nije uvek adekvatan jer rešavanje svih problema treba da rešavaju institucije. Ipak, roditeljima koji ne mogu da nađu rešenje u institucijama mediji su poslednja nada, kakav je primer nasilja u Vranju - kaže Janković.

Bojan podseća da je od početka ove školske godine prijavljeno čak 75 slučajeva vršnjačkog nasilja što je znak za uzbunu. Naglašava da se i način izvršenja nasilja promenio.

Sada su na nivou ozbiljnih krivičkih dela. Imamo primer iz Vranja gde ceo slučaj možemo okarakteristati kao sadistički čin. To su strašni psihološki stresovi koji godinama ne mogu da se prevaziđu i pitanje je da li će se žrtve ikada oporaviti - kaže Janković.

Smatra da ne treba da se priča da li ima više ili manje nasilja, već da treba preduzeti konkretne mere u sprečavanju. Dodaje da su deca prevazišla priče i da kazne treba biti rigoroznije.

Ne treba nekoga oterati u zatvor već pooštriti disciplinske mere. Svaka kazna dovodi ljude u red, čak i kazne za parkiranje - Janković.

On kaže da se godinama ovaj problem gura pod tepih, ulaže se u projekte i konferencije, ali se ne vide efekti. Ističe da se sve svelo na demagogiju i fraze, da treba prihvatiti da postoji problem i da ozbiljni ljudi treba da daju konkretna rešenja.

Na inicijativu roditelja, 2016. godine predloženo je usvajanje “Aleksinog zakona”, koji je zamišljen da deluje preventivno na slučajeve vršnjačkog nasilja. Usvojen je veći deo, a ono najbitnije - strože kazne prema nasilnicima i odgovornima koji zataškavaju nasilje u školi nikada nije.

Bojan kaže da je ovaj Zakon u to vreme bio dobro rešenje, ali da je do danas već prevaziđen jer se nasilje eskaliralo.


"Ne može dete da se oslobodi kazne zato što mu je otac nešto u gradu"

centar za socijalni rad Komentar direktora Centra za socijalni rad, tek kada dobije zvanično obaveštenje; foto: čitalac Iz Centra za socijalni rad u Nišu kažu da u poslednje vreme primećuju porast vršnjačkog nasilja, kao i da su se oblici nasilja promenili. Pomoćnik direktora ove ustanove Lidija Stanković ističe da u našem gradu nedostaje prevencija u školama.

Centar za socijalni rad uključuje se u slučaj nasilja na osnovu dopisa škole. Škole često imaju problem da razvrstaju nasilje, pa da je potrebno raditi na edukaciji prosvetnih radnika, jer nije svaka čarka vršnjačko nasilje - smatra Lidija Stanković.

Ona je istakla da se u školama sve više poklanja pažnja na pravima dece, gde se oni osnažavaju, ali se retko upoznaju sa svojim obavezama. Škola treba da radi upravo na tome, ali i poštovanju principa, dodaje Stanković.

Ne može dete da se oslobodi kazne zato što mu je otac nešto u gradu ili majka koleginica. Njih najviše onemogućava da rade svoj posao to što su neka deca privilegovana - kaže Stanković.

Škole treba da promene pristup prema nasilju, kaže Stanković i ključno je preventivno delovanje umesto kažnjavanja kada se nasilje desi.

Stručne službe u školama imaju najviše posla jer je to razvojni period i sa tom decom treba da se radi kako bi se oblikovala. Takođe, od veština razrednih starešina zavisi kako će integrisati učenike u odeljenju. Treba razvijati međusobnu toleranciju a to se radi kroz igru jer deca najbolje tako uče - ističe Lidija Stanković.

Iz Centra za socijalni rad kažu da su i roditelji odgovorni za ponašanje svoje dece i da je potrebno da im budu posvećeni i da se povežu, da posmatraju i razgovaraju sa svojom decom i da im svojim ponašanjem daju primer.

Naglašavaju da je problem sistematski i da ga nije jednostavno rešiti, ali da svaki deo sistema treba da se uključi i da se menja.


Iz Ministarstva samo saopštenja

branko ruzic, sps, nis, foto jv sonja vidojkovic 3 A od Ministarsta - saopštenja; foto: JV / Sonja Vidojković Nakon dva slučaja vršnjačkog nasilja u Vranju, koja su se desila u kratkom periodu, reakcija Ministarstva bilo je saopštenje.

Ministarstvo prosvete apeluje na sve roditelje da se obrate nadležnoj školskoj upravi i prosvetnoj inspekciji ukoliko smatraju da škola nije preduzela potrebne aktivnosti u zaštiti učenika od nasilja - piše u saopštenju.

Još jedan slučaj nasilja u školama koji se desio ovih dana, jeste nasilje nad nastavnicom u Trsteniku, za koji se, takođe, saznalo putem medija. Ministarstvo je i ovog puta reagovalo saopštenjem gde navode da jasne instrukcije kako se postupa u ovakvim sitacijama.

Treba da se radi na edukaciji i toleranciji, više nego na tablodizaciji medija i da je najbitnija pravovremena reakcija, navodi su saopštenju.

Na ovaj slučaj reagovao je i Roditeljski portal Bebac koji je uputio saopštenje nadležnima, gde zahtevaju hitno zaustavljanje nasilja i ponižavanja u školama. Oni kažu da država mora da uspostavi stroži sistem kažnjavanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    15:01 // 19. 11. 2022.

    Пошто децу не васпитава школа и родитељи,мора полиција,судови,поправни домови и затвори!?Демократски.

  • Limun

    13:13 // 19. 11. 2022.

    Dočekao Branko veću platu sada pred penziju.
    Sada će da talambasa po režimskim novinama u korist sistema a protiv žutih kao da je sve od njih započeto.
    Pitanje je , ko su ovde žuti, plavi, crveni ili crni ?
    Jasno nam je da su svi oni crni i grobari Srbije i Srba.

  • Milorad

    06:18 // 19. 11. 2022.

    Trebalo je tebe napastvovati, da onda, na ozbiljan način razmišljaš o nasilju i mukama nastradale dece,i roditelja njiihovih.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: