Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:36, 3. 3. 2015.

| Društvo

Ministar "naterao" nastavnike u sindikat koji štrajkuje

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
strajk-skole
Časovi po pola sata u 32 škole u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu

Nakon dopisa ministra prosvete direktorima škola, u kom između ostalog piše da će nastavnicima u štrajku biti umenjene plate, članovi sindikata u Nišu koji su prekinuli štrajk prelaze u onaj koji štrajkuje i dalje - u Uniju sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Kako kaže predsednik Unije u Nišu Vladimir Milićević, kolege se pridružuju njegovom sindikatu masovno, jer su nezadovoljni time što su njihovi doskorašnji predstavnici sa Ministarstvom potpisali protokol o prestanku štrajka i pored neispunjenih zahteva.

Mogu da navedem primer Ekonomske škole u Nišu. Tamo su trećinu nastavnika činili naši zaposleni, a dve trećine nastavnika bilo je u Sindikatu obrazovanja Srbije. Sada je situacija obrnuta, dve trećine nastavnika su naši članovi, a mnogi su istupili iz sindikata i ne žele više ni u jedan - kaže Milićević.

Dok broj članova Unije raste, podaci Školske uprave Nišavskog okruga pokazuju da broj škola u štrajku opada, tako da su u Topličkom, Nišavskom i Pirotskom okrugu štrajkuju nastavnici 32 škole, 18 osnovnih i 14 srednjih, a prvog dana drugog polugodišta u štrajku je bilo oko 60 škola.


"Uredba ministra mora da se poštuje"

Dopis ministra Srđana Verbića školskim upravama i direktorima škola razmatran je u Nišu na sastanku Aktiva direktora srednjih stručnih škola, Foruma gimnazija, predstavnika sindikata i Školske uprave.

skola Štrajk počeo 17. novembra, od njega su 18 februara, posle potpisivanja Kolektivnog ugovora, odustala 2 sindikataU dopisu između ostalog piše da zaposleni "za period dok su u štrajku imaju pravo na srazmeran deo zarade, shodno vremenu provedenom na radu, odnosno nemaju pravo na zaradu za vreme provedeno u štrajku".

Kako kaže predsednik Aktiva direktora srednjih stručnih škola Dragan Aleksić, odlučeno je da plate zaposlenima, u skladu sa dopisom, budu umanjene u drugom delu isplate.

Uredba ministra mora da se poštuje. Ne znam tačno kako će se umanjenje obračunavati, to će raditi računovođe - kaže Aleksić.


Unija: "Podići ćemo tužbe zbog smanjenja zarade"

Dok u Školskoj upravi kažu da je ministar svojim dopisom koji je direktorima poslat 25. februara samo podsetio na poštovanje zakona, u Uniji kažu da su njime zakoni upravo i prekršeni.

Ministar podseća na obaveze koje propisuju Zakon o radu i Zakon o štrajku - kaže predsednik Školske uprave Nišavskog okruga Živomir Jovanović.

U Uniji smatraju da je ovakvo tumačenje zakona pogrešno i da za smanjenje zarada u ovom slučaju "nema pravnog osnova".

Te odredbe zakona mogu da se odnose samo na prestanak rada, a ne na štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada. Mi i sa časovima od pola sata ispunjavamo obaveze predviđene planom i programom - kaže Milićević.

Inače, umanjenje plata se ne odnosi na štrajk koji je počeo 17. novembra, već samo na period od 18. februara, kada su Sindikat obrazovanja Srbije i "Nezavisnost" izašli iz štrajka, a u njemu ostali Unija i Sindikat radnika u prosveti.

I da postoji takva mogućnost tumačenja zakona, on ne može da se selektivno primenjuje. Umesto da se potrude da reše probleme, oni ovim pokušavaju da uguše štrajk. Ako nam smanje plate, podići ćemo tužbe - kaže Milićević.

Štrajk prosvetnih radnika počeo je 17. novembra sa zahtevima da prosvetari budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru, da se potpiše Poseban kolektivni ugovor i donese novi Zakon o obrazovanju.

Dva sindikada su uz potpisivanje Kolektivnog ugovora, čija će primena početi 5. marta, 18. februara potpisali i Protokol o prestanku štrajka, dok su dva ostala u štrajku, jer im potpisivanje ugovora bez prekida štrajka Ministarstvo nije dozvolilo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cakić

    16:25 // 6. 3. 2015.

    Pitam ove "dušebrižnike" koji se upiru da nastavnike još više ponize što se ne zapitaju zašto vlasti nisu umanjile platu u OŠ "Branko Miljković"? Tri godine nepotrebno rade skraćeno a nema smanjenja!!

  • Jova

    12:37 // 4. 3. 2015.

    Ma kakvo smanjenje plata otkazi bre!Sramota šta rade a jedine ne rade njihov posao a to je da uče i vaspitavaju decu.Mnogo ljudi i neprima platu a radi duplo više od njih.Sramota!

    • vmp

      14:16 // 4. 3. 2015.

      Jovo, tebra, nepismen si. Molim JV da kada primete komentar polupismenog SNS bota isti odmah blokiraju. Imate neki filter za to? Unesite kontrolu; da mora da se saberu dva broja ili nesto slicno.

    • ja

      15:42 // 25. 3. 2015.

      Upravu je vmp za Jovu bota.

  • tranzicija svesti

    10:49 // 4. 3. 2015.

    Dragan Aleksić: Uredba ministra mora da se poštuje...A ako je Uredba nezakonita?...Ma baš vas briga, bitno je da vam niko "ne dira" direktorsko mesto.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: