Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:51, 6. 8. 2020.

| Društvo

Ministar obećao, ali lekari tvrde ništa od plaćanja prekovremenog i najavljuju tužbe

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
bolnica
Lekari najavljuju tužbe; Foto: JV arhiva

Lekari niškog Kliničkog centra od ranije tvrde da ne dobijaju novac za sve prekovremene sate. Ministar Zlatibor Lončar je nedavno, baš u Nišu rekao da je to rešeno, ali plata nakon njegove izjave, kažu lekari, pokazuje da nije. I dalje je manja od zarađenog, pa zato nakon zajedničkog sastanka najavljuju tužbe.

Problem je u broju radnih sati koje lekari nisu mogli da naplate, jer kako je i sam ministar zdravlja pojasnio, sistem ne prepoznaje više prekovremenih sati od 40.

Međutim, u praksi u drugim zdravstvenim centrima tog problema nema. Lekari kažu da je niški izuzetak u kome "dežuraju koliko im kažu, a plaćeni su koliko im odrede".

Broj radnih sati problem je bio i pre epidemije, a eskalirao poslednjih meseci zbog puno posla, a malo ljudi.

Ministar je rekao da je to rešeno, a lekari tvrde da nije.

Plata je bez dnevnica i realnog prekovremenog. Kad dobiješ platu, po njoj si dežurao na primer 5 dežurstava radnim danom ili 3 radnim i jedno vikendom. A mi imamo i po 8 mesečno - pričaju lekari.

Drugi kažu, imaju i više od 10 dežurstava. Po plati - duplo manje. Zato su na zajedničkom sastanku odlučili da tuže ustanovu u kojoj rade.

Pokrećemo proceduru oko tuzbi, još sledećeg meseca. Jednoj našoj koleginici veštak je izračunao da joj za zadnje 3 godine duguju 460.000 dinara - pišu lekari.

Zašto postoje ovi problemi i kada će i kako biti rešeni pitanja su na koja ne odgovaraju ni iz Kliničkog centra, ni iz Ministarstva zdravlja.

Podsetimo, ove pritužbe, kako je sam rekao, došle su i do ministra Lončara, a on je kovid lekarima obećao isplatu svega zarađenog i stimulaciju i prekovremeni rad, ali se to nije desilo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk

    11:02 // 7. 8. 2020.

    Oduvek sam se čudio ljudima koji nisu studirali - pa makar da su upisali Med. fakultet , danas bi imali velike "epidemiologe" i stručnjake svih medicinskih oblasti! Corona bi im bila prva žrtva a druga žrtva bi bila etika. Ali, tako je to...nisu znali da odaberu poziv a, možda i bračnog druga ! Vidim da mnogi lutaju bulevarima a i tastaturama ! Što , be ljudi ne gledate "Nikad nije kasno"?

    • Mika

      20:41 // 9. 8. 2020.

      ....da.... posto se, inace, JEDINO na medicini stice obrazovanje i znanje, razvija intelekt i sposobnosti racionalnog i naucnog zakljucivanja...... upravo je u celoj ovoj prici TO problem- ti medicinski radnici misle da su svi Bogom dani (onog trenutka kad natakare beli mantil) i jedini obrazovani i inteligentni na celom svetu. Svi ostali su ispod njih i sluze im za brisanje cipela. Sramota.

  • Dr Gastarbajter

    09:20 // 7. 8. 2020.

    U Srbiji se zna kako se dolazi do radnog mesta: nepotizam, poltronstvo, familijarne, rodjacke i partijske veze. O kupovini radnih mesta da i ne govorim. Od takvih uposljenika se ocekuje da cute i rade. Drage kolege po zvanju, u Srbiji se bunite samo kada je novac u pitanju! Pitanje je da li ste zasluzili i te plate koje imate! Skrivate istinu o stanju zdravstvenog sistema i medjuljudskim odnosima!

  • Dzamutka

    06:46 // 7. 8. 2020.

    Evo jos jednog primera radikalaskog sistema ! Kad bi Loncara danas pitali ,zbog cega je dao prazno obecanje, on bi vas ubedio da medicinari lazu i da su primili ! Nikakav demanti ne bi pomogao, izvodi iz banke, jednostavno gostovao bi na Pinku,Prvoj ,Happy ili B92 i ta laz postaje istina a oni osteceni
    lazovi, djilasovci, neradnici...
    Gebels bi pozavideo !

    • DMXX

      10:53 // 7. 8. 2020.

      Bravo! Tako ovde funkcionise i sve ostalo. Dok je Mare i slicnih,tako ce i ostati na zalost...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: