Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:38, 2. 6. 2021.

| Društvo

Ministarka Čomić: Omogućiti što bolju primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti u praksi

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Gordana Čomić - Vranje
Ministarstvo će uvek pružiti podršku i pomoć, kaže ministarka; foto: Grad Vranje

Da je želja Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog da se do 2030. godine omogući što bolja primena zakona o rodnoj ravnopravnosti u praksi, kao i da se realizuje dijalog u kojem će se informacije, podaci i ideje sa lokalnog nivoa prenositi na nacionalni, rekla je ministarka Gordana Čomić na sastanku sa rukovodiocima Pčinjskog okruga u Vranju, gde je bilo reči o novom zakonu o rodnoj ravnopravnosti i diskiminaciji.

Kako je rekla Čomićeva, zajednički zadatak Ministarstva i lokalnih samouprava je da pokažu da je pored dobrih propisa iz te oblasti, moguća i njihova što bolja primena u praksi.

Tema današnjeg sastanka su i strategije Ministarstva, ali i održivi razvoj Srbije do 2030. godine. Želimo da do tada u Srbiji realizujemo dijalog u kojem ćemo sa lokalnog nivoa dobijati informacije, podatke i ideje i da to prenosimo na nacionalni nivo. Ministarstvo je alat za realizaciju i primenu odredaba zakona i uvek će pružiti podršku i pomoć lokalnim samoupravama - rekla je Čomićeva.

Govoreći o merama koje lokalna samouprava preduzima kako bi ispoštovala zagarantovana prava građana, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković kaže da je Grad pokrenuo mnoge mreže, pre svega Lokalnu mrežu za borbu protiv trgovine ljudima. U dijalog su, dodaje, uključene i republičke institucije, Tužilaštvo, policija, Centar za socijalni rad, zdravstvene ustanove.

Takođe, posebna pažnja posvećuje se odnosu prema romskoj nacionalnoj manjini, koja čini 5% stanovništva Vranja. U tom smislu formirani su mobilni timovi za njihovo socijalno i ekonomsko osnaživanje - kaže Milenković.

Dodaje da je Grad od 2018. Godine započeo proces rodno odgovornog budžetiranja.

Svake godine, u budžetu se predviđaju određene programske aktivnosti i uz poštovanje zakona o budžetskom sistemu, cilj je da se do 2024. godine zaokruži proces postupnog uvođenja rodno odgovornog budžetiranja za sve budžetske korisnike - dodaje Milenković.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici lokalnih samouprava i institucija sa teritorije Pčinjskog upravnog okruga.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Radovan

    21:13 // 3. 6. 2021.

    Preletačice moja

  • profesor

    10:05 // 3. 6. 2021.

    SRAM te bilo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: