Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:11, 30. 8. 2017.

| Društvo

Ministarka Đukić Dejanović: Sud jedino rešenje za porodilje bez doprinosa

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
slavica
Slavica Đukić Dejanović bez rešenja za porodilje bez porodiljskog dodatka; foto: JV/S. M.

Porodilje koje imaju problem da ostvare porodiljski dodatak jer im, bez njihovog znanja, poslodavci kod kojih su radile nisu uplaćavili doprinos, prema rečima ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović, mogu jedino da se obrate Sudu.

Đukić Dejanović je, odgovorajući na pitanje novinara Južnih vesti, rekla da sa premijerom Srbije Anom Brnabić radi na rešavanju problema kašnjenja mesečnog porodiljskog dodatka, ali, po svemu sudeći, država ni na koji način neće stati na put problemu koji nastaje kada poslodavci ne uplaćuju doprinos zaposlenim ženama, zbog čega prolaze kroz pravu birokratsku torturu da bi taj dodatak uopšte i dobile.

Ministarka je rekla da u takvim slučajevima, porodilje moraju same da se izbore za prava koja im zakonom sleduju.

Tu su zakoni vrlo jasni i tu mora zainteresovano lice pokrene određena sticanja svojih prava. Pa ako treba da to reše i pred sudom - rekla je Đukić Dejanović.

To praktično znači da mlade majke sa malim bebama moraju da obilaze institucije, prikupljaju dokumentaciju i ispravljaju greške za koje one nisu krive, već poslodavci. Kako stoje stvari, moraju i da podnose tužbe kako bi ostvarile svoja prava i dobile novac koji ima po zakonu pripada.

Podsetimo, Nišlijka Aleksandra Vučković je jedna od mnogih žena koja je jedva ostvarila svoje pravo, jer joj poslodavac dok je radila nije uplaćivao doprinose, a ona to nije ni znala.


55 miliona dinara za jug Srbije u cilju povećanja nataliteta

Blace, Prokuplje, Vlasotince, Gadžin Han, Dimitrovgrad, kao i Crna Trava opštine su sa juga Srbije, rekla je ministarka, u koje će se iz budžeta “uliti” 55 miliona dinara namenjenih za podsticaj rađanja.

Jug Srbije se ozbiljno spremio za ovaj projekt, a u prilog tome govori to što od 155 miliona dinara, koliki je bio budžet za ove projekte, na jug je otišlo 55 miliona. Međutim, mi mislimo da će sama nepovratna sredstva dati mali rezultat, ako sve institucije i svi građani ne ulože svoj napore da se stvari unaprede - kaže Đukić Dejanović

Ona je dodala da pare namenjene za projekte za "populacione politike" neće odnositi isključivo na samo povećanje nataliteta, već i na poboljšanje uslova za roditeljstvo na jugu Srbije, što će, kako kaže, uključivati i eventualnu promenu radnog vremena vrtića, ali i edukaciju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milisav

    07:05 // 1. 9. 2017.

    "Svi građani da ulože svoje napore" - jedna isprazna, jalova poštapalica kakva se može čuti samo od izanđalih političara.
    A. zašto vi po službenoj dužnosti se ne obratite Sudu?
    Očekujete da spor vodi neko ko nema koru hleba.
    Natalitet se rešava radnim mestom, življenje u pravnoj državi.
    A, šta vi podrazumevane pod " poboljšanjem uslova života"?
    Odavno ste zaboravili na Jug!?

  • Milos Dejanovic

    09:47 // 31. 8. 2017.

    Onda zbog cega vi i takvi kao vi primate platu (znate na koga mislim). Ako se zbog svega treba obracati sudu onda zasto vi imate radno mesto. I vi i hiljade kao vi. Onda ako je tako dajte ostavku gospodjo jer ionako sluzite kao ukras.

  • zoki

    09:03 // 31. 8. 2017.

    Drzava nas uzgaja za svoje potrebe.Ja nikada necu da pravim decu u ovoj bolesnoj drzavi.Pre neku godinu sam se obratio inspekciji rada jer mi nisu isplacivali dnevnice.Ono sto sam tamo doziveo je smesno..zasta oni smesni inspektori primaju platu?! Ako tuzim firmu u kojoj radim osvetice mi se kad tad..jedino sta je bitno,to je da Srbija vraca dugove stranim poveriocima.Gradjeni su nebitni!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: