Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 22. 12. 2022.

| Društvo

Ministarka Grujičić tvrdi da niški kardiohirurzi nisu poslali dopis o operacijama vikendima, oni demantuju

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Danica Grujičić
Direktor Milić kaže da je dopis poslat još 5. decembra; foto: JV

Više od dve nedelje nakon što su lekari niške Klinike za kardiohirurgiju saopštili da su poslali Ministarstvu zdravlja svoju inicijativu da besplatno operišu vikendima, ministarka Danica Grujičić rekla je da nije dobila nikakav dopis i da nije za to da doktori rade bez naknade. Direktor Kardiohirurgije Dragan Milić pretpostavlja da joj službe nisu prosledile molbu i ističe da je ona poslata i mejlom i u pisanom obliku još 5. decembra.

Kardiohirurgija Žele da smanje liste čekanja; foto: JV / Tamara RadovanovićGrujičić je za Euronews navela da ne vidi problem u broju radnih sati i da je to stvar energije i ljubavi prema poslu, ali da smatra da lekari već ionako dosta volontiraju i rade besplatno.

Nisu poslali nikakav dopis, bar ja nisam dobila, niti sam videla. Pretpostavljam da ako su poslali Kabinetu ja to moram da vidim, jer bi mi skrenule pažnju sekretarice koje rade. To je jedno. S druge strane, ja nisam za to da doktori rade besplatno. Izvinite, zašto bi doktor bio jedini koji radi besplatno? Mi ionako dosta vremena provedemo volontirajući i radeći besplatno - objašnjava ministarka.

Pozdravlja, kaže, entuzijazam kolega iz Niša, ali smatra da prekovremeni sati treba da im se plate.

Dragan Milić Doktor Milić demantuje; foto: JVKada je reč o listama čekanja uopšte, poručuje da pacijenti moraju ponovo da se pregledaju i da se naprave prioriteti. Ukazuje i na značaj prevencije od malih nogu.

Nije svejedno da li neko ima okoštavanje kukova i u kolicima je jer ne može da hoda, a vi ga operacijom vraćate na noge, ili je to neko ko ima povremeno nekakve hronične bolove i ko može da ode na fizikalnu terapiju i da mu posle nekoliko meseci bude sasvim dobro - zaključuje Grujičić.

Milić navodi da u ime kolegijuma od 34 lekara mora da demantuje njene reči, odnosno to da nisu poslali molbu.

Poštujući i ceneći funkciju ministarke zdravlja prof. dr Danice Grujičić i sve njene napore da se na bolji i efikasniji način uredi zdravstveni sistem Srbije, naš kolegijum mora da reaguje i da demantuje izjavu koju je dala u emisiji Euronews Centar, da kolegijum Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš nije poslao nikakav dopis Ministarstvu, a u vezi sa inicijativom da se radi i vikendom bez ikakve finansijske naknade, u cilju smanjivanja liste čekanja za kardiohirurške operacije - poručuje on.

dopis molba Milić objavio printscreen mejla; foto: PrintscreenNapominje da je inicijativa poslata pisanim putem, kao i mejlom 5. decembra u 9:58 na zvaničnu mejl adresu Ministarstva zdravlja, ali sumnja da je službe nisu prosledile ministarki.

On je tog dana za Južne vesti takođe rekao da su dopisi ranije ujutru poslati Ministarstvu, Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu i RFZO-u. I iz niškog Kliničkog su tada tvrdili da im dopis nije stigao.

Podsetimo, do ideje da bez naknade operišu i vikendom došli su lekari Milan Lazarević, Aleksandar Kamenov i Vladimir Stojiljković. Oni su predložili i kolegama sa drugih klinika u Nišu i celoj Srbiji da im se pridruže.


Ministarka kaže da su plate sestara u intenzivnim negama “bezobrazno niske”

operacija 1 operaciona sala Ministarka kaže da su plate sestara u intenzivnim negama male; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićGrujičić upozorava da bi zdravstvo u Srbiji moglo da ostane bez sestara koje brinu o teškim pacijentima jer smatra da su njihove plate niske.

Da ne govorim da su plate, posebno naših sestara koje rade u intenzivnim negama, bezobrazno niske i da ako njima ne budemo podigli plate, posebno sestrama koje rade sa nepokretnim pacijentima, mi ćemo bukvalno ostati bez sestara koje su u stanju da o tim pacijentima vode računa. Prema tome, to je nešto na čemu mora da se radi. To je pitanje za Sinišu Malog i za RFZO - ističe ona.

Pojašnjava da nije podjednako teško raditi u ambulanti i u intenzivnoj nezi, iako je odgovornost svuda ista.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miki

    20:57 // 24. 12. 2022.

    Е ако ОНА каже да нису послали значи да НИСУ!? А то каже она која "промени веру за вечеру": Можда су послали допис Е-маил поруком која је вероватно завршила у корпи за отпадке.

  • Dragan Petrovic

    08:51 // 23. 12. 2022.

    Posto je drzava partijski plen,nista se nece menjati kruzenjem ministara...dok ovi ne odu,bice po starom...dzaba prica,entuzijazam,zelja za radom vikendom...to su bajke...ministarska fotelja sluzi da uzme zalihe pred penziju i da se malo izbruka,kao onaj bivsi grad.BG koji je dizao kuce za vrapce...

  • Zoran

    22:14 // 22. 12. 2022.

    Ovo podseca na Tadica koji je poklanjao predsednicku platu u humanitarne svrhe i on je bio "altruista". Taj ko ne zeli platu znaci da ne zivi od plate. Drugo, ako doktori rade 40 sati nedeljno, kako da rade preko toga sto je zakonom zabranjeno? Kakav je kvalitet rada posle tih 40 sati? Ipak oni drze ljudski zivot u svojim rukama. Da li zelite da vas subotom operise iscrpljeni hirurg?

    • Perisic

      06:48 // 24. 12. 2022.

      100% tacan komentar. Po toj logici POD HITNO ZABRANITI RAD SVIM HIRURZIMA KOJI RADE PRIVATNO jer su umorni i iscrpljeni od redovnog rada u bolnici… ili ce ovo vaziti samo za rad u bolnici… privatno vanredno moze i nisu umorni ali vanredno u bolnici ne moze jer su iscrpljeni… hahahaha..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: