Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:21, 24. 5. 2021.

| Društvo

Ministarka Mihajlović: Ovog leta prvi ugovori za zamenu stolarije u Nišu

Autor:N. MitićIzvor:Južne vesti
Zorana Mihajlovic foto Nikola Mitic
Prvi ugovori krajem jula ili avgusta; foto: N.Mitić;

Ugovore, po kojima će država zajedno sa gradom ili opštinom pokrivati 50 odsto ukupnih troškova za zamenu stolarije, Nišlije bi mogle da potpišu već u julu ili avgustu, najavila je ministarka Zorana Mihajlović posle sastanka sa načelnicima nekoliko okruga u Srbiji koji je održan u Nišu.

Mihajlovićeva najavljuje da 25 odsto ide od Ministarstva, 25 od grada i opština, a 50 odsto finansira samo domaćinstvo. solarni paneli Solarna energija za energetsku efikasnost; foto: D. M.

Prvi javni poziv koji je Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo u vezi sa projektom zamene stolarije i fasada je završen, pa sledi rangiranje gradova i opština i prijave građana.

Opštine i gradovi će u narednom periodu, ja očekujem sredinom juna, prvo raspisati javne pozive za privredne subjekte koji će se baviti zamenom stolarije, a nakon toga će raspisati još jedan javni poziv građanima i građankama koji žele da učestvuju u ovakvom projektu - kaže Mihajlovićeva.

Objašnjava da se u ovom trenutku radi na tome kako će da izgleda ugovor sa Elektrodistribucijom, a, kako navodi, plan je da bude što jednostavniji.

Procenjuje da će kada je reč o energetskoj efikasnosti rezultati biti vidljivi već do kraja godine.

O ugradnji solarnih panela Mihajlović je navela da će pred građanima biti 4 koraka, a da za projekat, pored onih koji žive u porodičnoj kući, mogu da se prijave i stanari zgrada.

Mora da se uradi projekat, da dobijete odobrenje za izgradnju, ne građevinsku dozvolu, nego odobrenje za izgradnju koje izdaje jedinica lokalne samouprave, zatim da se solarni paneli montiraju i sprovedu inastalacije do stana i da u isto vreme potpišete ugovore sa lokalnom distribucijom - navela je ministarka.

Zorana Mihajlovic foto Nikola Mitic Mihajlovićeva u Nišu na sastanku sa načelnicima okruga; foto: N.Mitić;Tako će, objašnjava, građani moći da koriste energiju iz solarnih panela, a da će ih i kada je ne koriste dočekati smanjeni računi za struju.

Pored građana, kako je najavila gradonačelnica Niša, i škole će dobiti nove fasade i stolariju.

Ono što je posebno važno za grad Niš je da smo aplicirali za projekat zamene stolarije i sređivanja fasada i svega onoga što Ministarstvo može da nam pomogne u tom delu - rekla je Sotirovski.

Istakla je da je Ministarstvo rudarstva odobrilo 2 projekta za sanaciju upravo za energetsku efikasnost za sređivanje jedne osnovne i jedne srednje škole u Nišu, a da su određeni projekti, poput rekonstrukcije Doma za nezbrinutu decu “Duško Radović”, već u toku.

Najavila je i da bi podzemne vode u Niškoj Banji mogle da se iskoriste za grejanje u Nišu kao i izgradnju solarne elektrane između Niša i Svrljiga, ali nije pojasnila da li je reč o ranije najavljenoj - u selu Vrelo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Hadžiđokanović

    22:30 // 25. 5. 2021.

    Što se onaj načalnik nišavskog okruga krije iza koridorke. Pa kada je to bila Sotirovska ona je bila glavna a ne buli. Znači da on treba da bude glavni a ne nameštenica sotirovska. Samo banđur može to da reši kao što je rešavao toplanu pa smo nadrljali.

  • Srdjan

    11:15 // 25. 5. 2021.

    Zoranu napadaju neosnovano.Hajku vidi Seselj, neradnici, komunjare i laprdaljke.Zorana ima svoje simpatizere i ako je u SNS.Zorana svuda ima mesta.

    • StruĆnjaci iz G17

      18:25 // 25. 5. 2021.

      Dinkić se vraća!

    • Sale

      11:10 // 26. 5. 2021.

      Ona je otkacila Dinkica vrlo brzo, za razliku od drugih koji ga cuvaju i zalivaju da ne uvene.Zoka ima mesta svuda.

  • Alisa u zemlji cuda

    10:39 // 25. 5. 2021.

    Nikad ništa konkretno ne učine za stanovnike samo se slikaju i promovišu da bi sačuvali svoje pozicije,
    ima da pobegnu jednog dana svi za Beograd a mi će mo ostati ovde osiromašeni i medjusobno posvađani ima ponovo da vrate Žute na vlast kako rade i kako se ponašaju, u gradskoj Upravi su na vodećim mestima postavili sve iste koji već dvadeset godina prelaze iz jedne u drugu stranku.

    • Zlobnik

      16:07 // 25. 5. 2021.

      @Alisa u zemlji cuda : Neće moći svi da odu za Bgd! Ostaće oni koji su se jedva dokopali Niša i koji služe kao robovska radna snaga - sluge režima! Nisu ni skupi za "održavanje i izdržavanje" - 1.000 dinara za mesec dana tj. sok i sendvič , mada je i to mnogo za takve!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: