Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:29, 1. 11. 2021.

| Društvo

Ministarka Vujović: Domaćinstva veliki zagađivači vazduha u Nišu, pošumljavanje do kraja godine

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Zagađenje u Nišu opet novembar; foto: JV
Ministarka apeluje na građane da konkurišu za subvencije za zamenu ložišta; foto: JV

Da Nišlije i na početku ove grejne sezone udišu jako zagađen vazduh pokazuje već nedeljama nivo PM2.5 čestica, čija je vrednost i jutros bila daleko iznad granice i iznosila oko 81 naspram normalnih 55. Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je u Nišu da problem zagađenja ne može da se reši brzo, jer nema dovoljno novca, a napomenulu je da su domaćinstva veliki zagađivači i najavila pošumljavanje do kraja godine.

Dok građani pozivaju nadležne da ne ignorišu problem zagađenja zabrinuti zbog toga što već godinama udišu jako zagađen vazduh, Vujović apeluje na njih da se prijave na nedavno raspisan drugi konkurs za zamenu individualnih ložišta i ističe da su ona veliki zagađivači.

Molim građane da iskoriste priliku i prijave se na konkurs za zamenu kotlarnica, a trudićemo se da uslugu pružimo i sledeće godine, kako bismo velikim zagađivačima, a to su domaćinstva, pomogli da pređu na ekološki prihvatljivije energente - kaže Vujović.

irena vujović Ministarka poručila da problem zagađenja vazduha ne može da se reši brzo; foto: Ministarstvo zaštite životne sredineTvrdi da je država i ove godine odvojila sredstva za poboljšanje kvaliteta vazduha, ali da nema dovoljno vremena i novca da bi taj problem bio brzo rešen.

Niš, Valjevo, Kosjerić, Beograd, Novi Pazar - svi beleže prekomerno zagađenje i to su problemi koje ne možemo rešiti u danu, ali država je i ove godine odvojila sredstva, bilo za fizička, bilo za pravna lica. Na javnim institucijama širom Srbije su se menjali kotlovi, čak i u gradskim toplanama i to je jedan od načina, ali nemamo dovoljno ni sredstava ni vremena da sve rešimo u jednoj godini - objašnjava ministarka.

O tome šta će još biti urađeno za bolji kvalitet vazduha u Nišu kaže da će do kraja godine biti realizovan i projekat pošumljavanja i ističe važnost subvencija za kupovinu vozila koja su ekološki prihvatljiva.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski takođe najavljuje pošumljavanje, kao i čišćenje deponija i subvencije za kupovinu bicikala i ističe da će uz zamene ložišta sve to doprineti da kvalitet vazduha u gradu bude na zavidnom nivou.

Podsetimo, Niš je i tokom prethodne grejne sezone u više navrata prednjačio po zagađenju vazduha, a da je ono što Nišlije udišu već godinama u najzagađenijoj od tri kategorije po kojima se vrednuje kvalitet vazduha u Srbiji pokazao je nedavno izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cale

    21:15 // 2. 11. 2021.

    Džaba sam prešao na pelet, kad neispravni autobusi NIŠ-EKSPRESA, na stajalištu,čekajući polazak, na ler-gasu i turiranju zagade više vazduha nego okolna domaćinstva. A tek buka.Bruka.

  • Peki

    18:46 // 2. 11. 2021.

    Ministarka nelupaj ranije se više domaćinstava grejalo na ugalj i drva pa nije bilo ovakvog zagadjenja.

  • Vladanka

    16:32 // 2. 11. 2021.

    Voda za pice nam je katastrofa,a o vazduhu koji udisemo nemam komentar.Od 22 na poslu,9 se gusi cim izadje napolje.Srecom te na poslu imamo fotokataliticke precisicvace vazduha pa smo barem unutra bezbedni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: