Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:05, 27. 12. 2022.

| Društvo

Ministarka ekologije konačno u Pirotu - "bitno da je struka bila odmah i na raspolaganju"

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
vujović
MInistarka sa zakašnjenjem došla u Pirot; foto: Jovana Rošul/Ministarstvo zaštite životne sredine

Dva dana nakon nezgode na pruzi Dimitrovgrad - Niš u blizini Pirota i curenja amonijaka iz jedne cisterne teretne kompozicije, u Pirot je došla i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović. Na zameranja javnosti zašto nije ranije došla, odgovara da je bila u stalnoj komunikaciji i da Vlada radi kao tim, a da su predstavnici njenog ministarstva i struke odmah bili na terenu.

Pre Vujovićeve, a dan nakon iskliznuća cisterni i curenja opasnog gasa amonijaka, u Pirot su došli ministar građevinarstva i saobraćaja Goran Vesić i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Ministarska zaštite životne sredine je ponovila da su poslednja merenja prisustva amonijaka u vazduhu u Pirotu pokazala da su rezultati ispod graničnih vrednosti i poručila da nema razloga za paniku.

Od trenutka kada se dogodio akcident, republički inspektori bili su na konstantnoj vezi sa Štabom, kao i Sektorom za vanredne situacije. Onog trenutka kada bude bezbedna situacija, kada MUP da dozvolu da inspektori Ministarstva priđu lokaciji, jer po zakonu ne možemo prići bez odobrenja, odnosno kada budu uklonjeni vagoni i cisterne i kada lokacija bude bezbedna, oni će uzeti uzorke i iz zemljišta i javnost će biti obaveštena - rekla je Vujovićeva.

Ona je podsetila da je Ministarstvo poslalo u Pirot automatsku mernu stanicu u industrijsku zonu koja meri nivo amonijaka u vazduhu, kao i da je Agencija za zaštitu životne sredine merila i kvalitet vode u reci Nišavi.

Analiza kvaliteta vode u Nišavi pokazala da je na jednoj od dve lokacije sa kojih su uzorci uzeti voda nešto lošijeg kvaliteta i da će se situacija pratiti tako što će biti uzeti uzorci još 4 puta, kako bi se uradile dodatne analize.

Kaže da je ne zanima to što joj zameraju što nije odmah došla nakon akcidenta u Pirotu i da je važno da je struka iz Ministarstva zaštite životne sredine i Agencije sve vreme bila prisutna i na raspolaganju. vujović pirot Prisustvovala sednici Štaba za vanredne situacije; foto: Jovana Rošul/Ministarstvo zaštite životne sredine

Ja mogu da budem ovde svaki dan i ne moram da budem tu, važno je da gradonačelnik zna da je čitava Vlada prišla u pomoć u skladu sa svojim nadležnostima. Važno je da smo svi u stalnoj komunikaciji i važno je, pre svega građanima, kakvi su rezultati merenja. Građane Pirota, Bele Palanke i Niša verovatno ne zanima da li sam ja ovde ili nisam, ali ih vrlo zanima da li je oprema koja je na terenu adekvatno merila i da li će imati blagovremeno izveštavanje. I da li će se život vratiti u normalu - smatra ministarka.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je rekao da se vanredna situacija neće ukidati dok cisterne i vagoni ne budu uklonjeni sa mesta iskliznuća, a da će Štab za vanredne situacije sačekati izveštaje Agencije za zaštitu životne sredine i "Batuta" i nakon toga odlučiti da li će se preporuke i naredbe oko rada škola, vrtića, ustanova i firmi ukinuti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nele

    23:09 // 28. 12. 2022.

    Gradjane Pirota,Bele Palanke i Nisa zanima kako si ti dosla tu? Ne mislim na lokaciju.

  • SegaMega Univerzitet

    12:14 // 28. 12. 2022.

    Nije imala hemiju za predmet na Megatrendu...

  • Snežana

    10:43 // 28. 12. 2022.

    Bahata i ograničena. Ona je stručna u čemu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: